Cimitirele Galațiului - locuri fără verdeață, doar cu întristare și suspin. Directorul Dragoş Magearu răspunde plângerilor cetățenilor (FOTO)
Foto: Marian Calestru

Cimitirele Galațiului - locuri fără verdeață, doar cu întristare și suspin. Directorul Dragoş Magearu răspunde plângerilor cetățenilor (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(31 voturi)

"Eternitatea”, ”Sfântul Lazăr” şi "Ştefan cel Mare" sunt cele trei cimitire administrate de societatea publică Gospodărire Urbană SRL pe baza unui regulament stabilit de Consiliul Local. La finele anului trecut, aşa cum aţi putut afla din ziarul "Viaţa liberă", Primăria Galaţi a încheiat un contract pentru servicii de cartare şi evidenţa locurilor de înhumare din aceste trei cimitire, informaţii care să fie transpuse într-un software. Despre curăţenia şi modul în care sunt îngrijite cimitirele, despre obligaţiile concesionarilor de locuri de înhumare şi ale salariaţilor cimitirelor, am discutat cu directorul general al SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoş Magearu.

- Domnule director, gălăţenii se plâng adesea că găsesc gunoaie pe mormintele celor dragi, între morminte, pe alei ori de-a lungul gardului cimitirului. De asemenea, unele alei sunt atât de degradate, încât spun că le „sare” din sicriu bietul defunct, de atâta zdruncin. Ce soluţii există pentru aceste neajunsuri şi când ar putea fi remediate?

- Refacerea aleilor este responsabilitatea Primăriei municipiului Galaţi, ea fiind proprietarul terenului. Noi, ca societate comercială, suntem doar administratori, deci nu avem nici posibilitatea legală, nici fondurile necesare pentru asfaltări. Primăria, în funcţie de posibilităţi, mai reface din căile de acces şi nu numai. A demarat, anul trecut, lucrările la aleile din Cimitirul „Sf. Lazăr”, iar ele vor continua. Ştiu că pentru Cimitirul „Eternitatea” s-a bugetat, anul acesta, inclusiv refacerea clădirii principale, a gardului, şi chiar există şi posibilitatea atragerii unor fonduri europene.

În ceea ce priveşte curăţenia, recunosc că nu facem faţă volumului foarte mare de deşeuri care se strâng zilnic de la cetățenii care vin în cimitir şi vizitează mormintele celor dragi, lăsând acolo o candelă, o lumânare, o coroană. Vin zilnic foarte multe persoane în cimitir, care generează o cantitate foarte mare de deşeuri. Din păcate, o parte dintre aceştia – nu toţi - au obiceiul să arunce pe alei ceea ce găsesc la mormânt lăsat tot de ei, dar care s-a învechit. Noi nu intervenim pe mormântul sau pe terenul concesionat, ci doar pe alei sau între aleile din cimitir. Facem tot posibilul! Constant, zilnic, strângem tone de deşeuri, în mare măsură vegetale – crengi uscate, coroane, flori - dar şi deşeuri din plastic de la candele şi lumânări.

Din păcate, aici este un minus al nostru, dar pe care îl vom corecta cât de curând. Utilajele cu care facem această colectare sunt destul de vechi, se mișcă greu prin oraș. Este vorba despre câteva tractoare ale noastre. Pot să spun doar că ne-am bugetat ideea de a ne moderniza cu un utilaj adecvat zilelor noastre: fie o mini-gunoieră, care să aibă şi o capacitate mai mare de colectare, şi să se poată strecura şi mişca destul de rapid atât în cimitir cât şi prin oraş, dacă nu, o camionetă cu o benă basculabilă care să poată încărca câteva tone de deşeuri şi să le poată transporta mai rapid la groapa de gunoi.

- Sunt prea puţine pubele sau sunt amplasate la distanţă mare?

- Avem suficiente pubele. Chiar anul trecut am achiziționat 60 de bucăţi, destul de mari, de 1.100 kg, dar pe care, din păcate cetăţenii, din motive personale, nu le utilizează pe cât ar trebui. Preferă să arunce deşeurile printre morminte, pe alei, decât să meargă până la pubelă. Nu putem să punem câte o pubelă pentru fiecare mormânt, dar, în principiu, ne-am dotat cu cel puţin una, dacă nu chiar două, pentru fiecare solă sau parcelă, în funcţie de cum e organizat cimitirul.

- Din vara trecută aţi renunţat la înhumările în weekend pentru ca şi groparii să beneficieze de zile libere legale. Mai aveţi probleme în ceea ce priveşte personalul angajat la cimitire?

- Există problema personalului pentru cimitire atât pe partea de gropari cât, şi mai nou, pe partea de funcţionari. Avem anunțuri de angajare date, suntem în proces de recrutare. Pentru fiecare cimitir ne-ar trebui cel puţin încă un funcţionar, la fel şi pe partea de gropari şi de personal de curăţenie – întreţinere.

- Cei care lasă flori sau coroane la mormintele celor dragi sunt sfătuiți să arunce pământ peste ele pentru a nu fi furate. Cum se poate rezolva problema furturilor de cruci şi coroane, de care oamenii se plâng adesea?

- Probabil că soluţii există, dar, evident, au şi un cost pe măsură. Pentru a elimina total acest risc ar genera, practic, o cheltuială foarte mare pentru oricine ar face-o, indiferent că e Primărie, Gospodărire Urbană sau alt administrator. Ar necesita camere de supraveghere, o închidere mai bună a cimitirului, pentru că în momentul de faţă cimitirele au un gard relativ uşor de escaladat. Dar nici nu putem să punem garduri de doi metri că nu suntem la puşcărie, trebuie să găsim o soluţie de compromis.

Există doi agenţi de pază pentru fiecare cimitir, dar vă daţi seama că este un areal foarte mare. Este foarte greu, ar trebui să avem acolo, cred, câte un agent de pază în fiecare parcelă sau solă. La 10 – 20 de parcele câte sunt, în funcţie de dimensiunea cimitirului – „Sf. Lazăr” e mai mare, „Ştefan cel Mare” e mai mic - nu avem posibilitatea să-i plătim. Ar genera o cheltuială foarte mare.

- Conform datelor bugetare, Gospodărire Urbană a încasat anul trecut venituri de 6,97 milioane de lei din cimitire, iar pentru anul acesta şi-a propus 8,3 milioane de lei. Unde se duc aceşti bani?

- În direcţia dotării cu utilaje performante care să aibă capacitatea să strângă, să colecteze şi să transporte rapid gunoiul generat în cimitire.

- La comisiile Consiliului Local a ajuns, la un moment dat, o ofertă de preţ pentru o suprafaţă de teren necesară extinderii unui cimitir, dar nu s-a transpus într-o hotărâre de Consiliu Local. Mai e loc în cimitirele Galaţiului? Ce soluţii există?

- Dacă în Cimitirul „Eternitatea” suntem efectiv la capacitate maximă, nici măcar improvizații între alei, printre morminte, nu găsim soluţii, pentru celelalte două, „Sf. Lazăr” şi „Ștefan cel Mare”, momentan, se mai găsesc soluții.

De altfel, noi am pornit o campanie de sesizare a tuturor concesionarilor care au deținut cândva loc de veci în cimitirele din Galaţi şi care, din păcate, le-au lăsat fie neîngrijite, fie cu taxele neplătite de doi ani, şi întrunesc condițiile pentru a le ridica dreptul asupra acelui loc. Cred că, până în prezent, am transmis, per total cimitire, peste 600 de astfel de somaţii şi notificări. Din fericire, o foarte bună parte dintre acestea a avut rezultat, în sensul că au venit persoanele respective şi au achitat tariful de întreţinere, au solicitat prelungirea concesiunii, dacă aceasta expirase, plătind taxele aferente.

- Ce se va întâmpla cu locurile de înhumare pentru care nu mai are cine plăti? Şi pe care nu le mai poate îngriji nimeni?

- În baza tuturor documentelor făcute, decizia mea, ca director general, este documentul care ridică dreptul de folosinţă sau de concesiune, după caz. Am emis 203 decizii pentru locuri de înhumare pentru care nu s-a achitat tariful anual de întreținere timp de doi ani consecutiv, sau au fost lăsate în stare de neîngrijire.

Avem un număr total de 205 locuri de înhumare care au reintrat în circuitul administrativ şi pot fi concesionate. Este vorba despre locuri pentru care deţinătorii nu au mai fost interesaţi să prelungească actul de concesiune care a expirat, pentru care nu s-au plătit taxele sau au fost lăsate neîngrijite. Aceste locuri pot fi concesionate celor care solicită atribuirea unuia, inclusiv la urgenţă, pentru că le-a decedat cineva. Doar că, dacă acolo a existat cândva o înhumare şi sunt oseminte, noul concesionar are obligaţia de a le prelua, pune într-un săculeţ şi depune într-un loc pe care să-l marcheze corespunzător, cu o plăcuţă pe care să scrie cine odihneşte acolo. Dacă există o lucrare funerară, noul concesionar are dreptul, în baza cererii aprobate, a documentelor aferente, să o modifice aşa cum consideră de cuviinţă sau să o demoleze şi să facă alta.

- Când se va încheia campania de notificare?

- Notificarea ar trebui să se încheie în momentul în care vom fi la zi cu absolut toate locurile de veci şi cu actele de concesiune valabile şi cu taxele plătite. Ne va ajuta foarte-foarte mult procesul de cartare, început deja de Primăria municipiului Galaţi, care ne va da o radiografie exactă asupra cimitirelor.

Lucrăm pe Cimitirul „Eternitatea”, unde suntem la etapa de scanare a documentelor. Topometria sau măsurătorile s-au finalizat atât la sol cât şi din aer, cu drona, iar în momentul de faţă informaţiile din arhivă se transpun în aplicaţia modernă, care ne va facilita atât nouă, funcţionarilor, cât şi concesionarilor, accesul la informaţii şi ideea de a fi la zi cu toate obligaţiile.

- Există un orizont de timp pentru informatizare? Până la finele anului ar putea fi rezolvată?

- Personal, nu cred că pentru toate cimitirele, dar ne propunem cel puţin pentru Cimitirul „Eternitatea”, care, de altfel, este şi cel mai dificil, fiind cel mai vechi. Aici se şi găsesc problemele cele mai mari, pentru că arhiva este foarte veche. Pentru a putea descifra informaţiile de pe nişte acte care au aparţinut cuiva în 1920 – că cimitirul are mai bine de o sută de ani vechime – e destul de dificil. Şi de asemenea, trebuie tratate documentele cu foarte mare atenţie, pentru a nu fi distruse. Eu am avut curiozitatea să intru în arhivă şi să văd cum arată un astfel de document de registru, care exista cândva, pe vremuri, şi mi s-a părut că trebuie să te porţi cu mănuşi, superdelicat, să nu-l dezintegrezi la atingere. Prin urmare e destul de dificil, dar eu cred că odată ce se va finaliza „Eternitatea” – sperăm noi vara asta - pentru celelalte două care sunt un pic mai noi şi mai mici să dureze mai puţin.

- Legat de cimitire, consideraţi că mai trebuie subliniate anumite aspecte?

- Eu cred că activitatea în cadrul cimitirelor s-a îmbunătățit considerabil, cel puţin de la momentul când am preluat conducerea societăţii şi până în prezent. Impactul cel mai mare, atât pentru noi cât şi pentru cetăţeni, îl va avea după ce se va finaliza cartarea în toate cimitirele: radiografia aceasta asupra întregului cimitir atât fizic, în teren, cât şi electronic, prin intermediul unui site, a unei aplicaţii moderne, care să permită acces la toate informaţiile necesare pentru cetăţeni.

Regulamentul prevede drepturi şi obligaţii

Regulamentul de organizare și funcționare pentru serviciul de administrare a cimitirelor din municipiul Galați a fost modificat în decembrie anul trecut prin Hotărârea Consiliului Local nr. 696 din 2021. Documentul stabilește cadrul juridic unitar și condițiile în care se desfășoară serviciul de administrare a cimitirelor din Municipiul Galați.

Printre cele mai importante prevederi sunt cele referitoare la cazurile în care încetează dreptul de folosință asupra locurilor de înhumare. „În caz de părăsire sau menținere în stare de neîngrijire a locurilor de înhumare sau a lucrărilor funerare pe o perioadă mai mare de 2 ani, după o notificare prealabilă; în caz de neplată a tarifului anual de întreţinere timp de 2 ani consecutiv”, se află printre situațiile stipulate în act.

„Constatarea situațiilor se face de către o comisie constituită în acest scop, care urmează a întocmi un raport de constatare a situaţiei de fapt. În baza acestui raport, administratorul (operatorul) emite o decizie de eliberare a locului de înhumare respectiv. La încetarea dreptului de folosinţă a locurilor de înhumare acestea se eliberează şi revine administratorului cimitirelor (operatorului), fără hotărâre judecătorească”, se precizează în Regulament.

Citit 10398 ori Ultima modificare Marți, 22 Martie 2022 00:46

17 comentarii

 • postat de Alexutz
  Joi, 31 Martie 2022 16:54
  5.2.205.***
  Uitati-va putin la fata domnului director: tipa cu disperare NEPUTINTA.

  Coincidenta ca mamica dansului este membru marcant PSD asa-i?
  Asa cum este coincidenta si cu familia Dobrea; sotia directoare la Spitalul judetean si sotul jupan la Politia Locala? Fost sef la Politia Galati si cu pensie pe deasupra.

  Nu stiu cum se aduna toti competentii intr-un singur loc.
  0
  7
  Raportează
 • postat de macarie banu
  Luni, 28 Martie 2022 19:41
  78.96.87.***
  Sf. Lazar....un mormant proaspat....dupa trei saptamani s-a lasat rau de tot....un milion de bolovani pe margine...in sfarsit.La intrebarea cum rezolvati problema lasarii mormantului(deci clara ca nu a fost astupat cum trebuie ci in dorul lelii)....mi s-a sugerat sa cumpar pamant de la Dedeman si sa completez.Deci,plateste iarasi groparii,pamantul,transportul,taxa,etc.Asta in conditiile in care pamantul scos atunci cand a fost sapat zacea,INCA,pe marginea gropii.Cum rezolvam asta?!
  1
  4
  Raportează
 • postat de Geos
  Marți, 22 Martie 2022 08:57
  5.2.205.***
  Daca vrem cimitire ingrijite, trebuie sa incetam cu practicile faraonice.
  O piatra de mormant, iarba, alei si banci, fara garduri, fara betoane, fara lanturi si alte asemenea .... dar cum sa faci asta cand sunt atatia bani de facut din "monumente".
  6
  10
  Raportează
 • postat de gheorghe bradea
  Marți, 22 Martie 2022 05:20
  82.79.132.***
  Eternitatea "geme" de caini comunitari care scurma in morminte sau dau florile din vase pentru a bea apa !
  0
  17
  Raportează
 • postat de jumate
  Luni, 21 Martie 2022 22:28
  5.13.136.***
  @CetateanX: nu ca au platit persoane sa taie ierburile si sa faca nitel curat.Au platit suplimentar personalul de la adp sa isi faca treaba.
  2
  14
  Raportează
 • postat de Vine vine primavara ..
  Luni, 21 Martie 2022 18:48
  108.245.201.***
  Ce faceti d-lor cu asistatii social ?????
  Aducetii la munca sa curete prin cimitire ....
  1
  21
  Raportează
 • postat de Lucian
  Luni, 21 Martie 2022 18:42
  62.231.94.***
  Vă place gardul cimitirilui Eternitatea?
  Cine ar trebui să-l schimbe/refacă?
  3
  13
  Raportează
 • postat de Bobita
  Luni, 21 Martie 2022 15:37
  89.136.186.***
  Management defectuos. Punct. Lipsa de interes in atragerea de fonduri bugetare si extrabugetare.
  In secolul 21 se asigura paza pe Ha cu 2 paznici?
  Nu exista "nu facem curatenie pe parcela concesionata de cineva", dar il anulam contractul daca persoana in cauza este in neputinta sa isi faca curat la mormant, desi isi plateste darile.
  Banii sunt la primarie, intradevar, si tu ca administrator ce rol ai? Sa iti argumentezi cererile. Sau nu prea poti deranja din motivul binecunoscut, acela ca de aia te-au pus acolo, ca sa nu deranjezi cu prea multe intrebari si sa te descurci cum poti, pe cont propriu?
  Bobita, asta este viata de angajat la stat. Trebuie sa te descurci. Sefii sunt mereu prea ocupati pentru a privi in jos sau in spate. Deci, la treaba puisor! E rost de cautat solutii si nu bocete! Altfel, lasa locul liber pentru cineva care poate!
  2
  20
  Raportează
 • postat de Titi
  Luni, 21 Martie 2022 14:34
  84.243.108.***
  Domnule Director, ce ne facem cu monumentele distruse sau vandalizate de "binevoitorii" care isi fac veacul prin cimitire? Pentru ca platim taxe anuale, umflate an de an de administratia publica locala, fara sa avem posibilitatea de a proteja intr-un fel sau altul lucrarile funerare! Daca tot platim, nu credeti ca, macar un minim de decenta ar trebui pastrat in piosenie si reculegere la mormintele inaintasilor nostri? Pacat, un cimitir ar trebui sa fie protejat ca un muzeu... un muzeu al lacrimilor si durerii pricinuite de pierderea celor dragi!
  1
  18
  Raportează
 • Luni, 21 Martie 2022 12:03
  109.166.134.***
  zambeam si-mi aduceam aminte de filmul "BD in actiune" ... "cine va recomanda pentru acest post: FAMILIA"! QED
  2
  19
  Raportează
 • postat de relu
  Luni, 21 Martie 2022 12:01
  136.255.148.***
  Banii de la Gosodarirea urbana merg la salariile lor in rest nimic pentru cimitire. SUNT STAT IN STAT DOAR SALARII MARI IN REST RESPONSABILITATE FATA DE CETATEAN IOC. MAI AU VENITURI MARI SI DE LA AMENZILE PENTRU PARCCARI ADICA HOTIA NELEGALA PRIN CARE GOSPODARIREA URBANA NE FURA FARA SA FACA NIMIC. SI ASTA PENTRU CA PRIMARIA NE IA BANII PENTRU IMPOZITE IAR SERVICII DE BAZA PENTRU CETATEAN LE-A TRANSFERAT LA GOSPODARIRE URBANA CARE NU AU SI NU RESPECA NICI O LEGE . LA CATE RECLAMATII SE FAC CONDUCEREA ACESTEI UNITATI TREBUIA SA SI DEA, DEMULT, DEMISIA , DACA AR FI FOST BUN SIMT. CA NU EXISTA BUN SIMT O DOVEDESTE CURAJUL CU CARE ACEST INDIVID IESE SA SUSTINA ABERATII.
  3
  18
  Raportează
 • Luni, 21 Martie 2022 10:39
  62.231.94.***
  dl "director" are fonduri necesare doar pentru SALARII
  2
  43
  Raportează
 • postat de Un contribuabil
  Luni, 21 Martie 2022 09:58
  82.79.132.***
  D-l. director mananca si el o paine ca orice bugetar uns intr-o functie de conducere din administratia locala! Cat priveste performanta, se vede cu ochiul liber. La intrare in cimitirul Eternitatea in partea stanga, vis-a-vis de cladirea administratiei, o sa vedeti o alee blocata cu morminte si alte locuri care asteapta sa fie ocupate, oare de cine? Cine vrea sa fie in fata? Oricum, nu un om de rand are acest privilegiu. Trebuia sa fotografiati si gardul distrus al monumentului Eroilor din razboiul 1916-1918, unde celebritatile orasului se ingramadesc sa se fotografieze cu ocazia depunerilor de coroane!
  2
  50
  Raportează
 • postat de Alexutz
  Luni, 21 Martie 2022 09:55
  5.2.205.***
  Director pus politic care raspunde ca prezentatorul de stiri care citeste dupa prompter.
  3
  53
  Raportează
 • postat de CetateanX
  Luni, 21 Martie 2022 09:47
  5.13.154.***
  Da, intr-adevar curatenia in cimitire lasa mult de dorit. Anul trecut din cauza ploilor abundente la cimitirul Sfantul Lazar buruienile s-au inmultit si au crescut atat de mult, incat nu se putea ajunge la morminte. Pentru a avea acces, persoanele in varsta au platit oameni cu utilaje de cosit pentru a lumina locurile, ceea ce nu este corect. Dupa cum se vede cetatenii orasului platesc taxele necesare catre cimitire. Pentru ca cetatenii sunt atat de constiinciosi (venituri de 6,97 milioane de lei din cimitire ) va rugam pe dumneavoastra -Administratia Cimitirelor sa corectati minusul in ceea ce priveste buruienile si curatenia, cat mai curand posibil. Angajarea de personal intretinere -curatenie este absolut necesara.
  2
  50
  Raportează
 • postat de popyca
  Luni, 21 Martie 2022 08:43
  86.124.205.***
  Administratia cimitirelor nu facE decat sa incaseze anual o groaza de bani pentru locurile de veci, iar cimitirele arata ca niste ruine dupa razboi. Si mai au tupeul sa se planga ca nu au bani nici pentru gropari. Unde se duc banii luati de la oameni ????? E un tupeu si o nesimtire strigatoare la cer. La cati bani plateste lumea, cimitirele ar trebui sa arate ,,bec,, fara buruieni crescute aiurea pe morminte si gunoaie. Asta inseamna ca toti banii se duc in salariile sefilor, cei mai multi ajunsi in scaunele caldute pe criterii politice. Cineva trebuie sa puna piciorul in prag si sa faca ordine acolo. Multi oameni care au morminte in cimitire sunt batrani si nu se mai pot ocupa de culegerea buruienilor crescute aiurea. Smulgerea balariilor si curatarea terenului e treaba cimitirelor, pentru ca de asta incaseaza banii de la oameni sub forma de impozite si alte chestii asemenea. Deci inca o data : RUSINE PRIMARIE SI SMECHERILOR CARE VA BATETI JOC DE OAMENI IN FIECAREA AN.
  6
  62
  Raportează
 • postat de Ares
  Luni, 21 Martie 2022 00:36
  89.137.231.***
  Aici e locul unde vor ajunge toti dusmanii mei iar eu am sa rad si am sa ma veselesc langa mormintele lor ! In iad cu voi ticalosilor!
  17
  27
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.