Aproape 50.000 de gălățeni au pensii mici și foarte mici

Aproape 50.000 de gălățeni au pensii mici și foarte mici
Evaluaţi acest articol
(23 voturi)

Pe 20 septembrie, la sediul redacţiei, a avut loc o dezbatere despre situaţia pensionarilor gălăţeni, în preajma Zilei Internaţionale a Vârstnicilor. Am discutat despre pensie, ca oportunitate, nu povară, cu directorul executiv adjunct al Casei Judeţene de Pensii Galaţi, Neculai Zburlea, şi reprezentanţii Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Galaţi, ec. Tinca Şerban, prof. Ghiţă Nazare şi ing. Mihai Buruiană.

Sunt pensionarii gălăţeni mai bogaţi sau mai săraci în 2023 și unde ne situăm în comparaţie cu restul ţării, dar și cum împacă pensionarii gălățeni nevoia de odihnă cu aceea de a fi în continuare activi în societate sunt doar câteva dintre întrebările la care am încercat să găsim răspuns.

Angajatorii privați își păstrează angajații pensionari, fiindcă există o mare problemă cu forța de muncă

⇒INTERVIURI

La Galați sunt, potrivit datelor statistice de la 31 august 2023, citate de Neculai Zburlea, 125.000 de pensionari, la o populaţie activă de 115.000 de persoane. "Suntem, cel puţin statistic, un pic în deficit, dar trebuie să luăm în considerare şi faptul că putem avea salariaţi la Galaţi care ţin de firme din alte regiuni şi atunci nu se vor regăsi în raportarea noastră. Evident, în cei 115.000 intră şi cei care sunt pensionari, dar continuă să lucreze. Dacă, înainte, societăţile mari din industrie aşteptau ca persoanele să ajungă la vârsta de pensionare pentru a le trimite la pensie, acum chiar le propun prelungirea contractului de muncă pe cumulul pensiei cu salariul, pentru că există o problemă mare cu forţa de muncă şi se preferă oamenii cu experienţă", a punctat directorul executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Galați.

Din acești 125.000 de gălățeni, 52.000 sunt, potrivit ec. Tinca Șerban, membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Galați, printre cele mai vechi instituții de acest tip din țară, înființată, potrivit prof. Ghiță Nazare, pe 3 iunie 1907. "La Galați, înainte de 1900, au existat 14 societăți de întrajutorare, înfiinţate într-un moment în care oraşul se confruntase cu inundaţii catastrofale, mulţi gălăţeni rămânând fără locuinţe, apărând astfel nevoia de sprijin reciproc", a precizat prof. Nazare.

Nevoia de întrajutorare rămâne în continuare principiul de bază al CARP Galați, ne asigură ec. Tinca Șerban: "Din păcate, pandemia ne-a răpit oameni, aşa că încercăm să ne atragem noi membri. Acum, toamna, oamenii vin pentru împrumuturile obişnuite, fie că vor să pună conserve pentru iarnă, fie că îşi achiziţionează lemne de foc sau pun bani deoparte pentru facturile din perioada rece, unii iau împrumuturi pentru a-şi cumpăra medicamente, nevoile sunt felurite."

Al patrulea județ din țară, în funcție de pensia medie, exceptând Bucureștiul

Pensia minimă garantată în 2023 este 1.125 de lei, potrivit OUG 168/2022, iar pensia medie la nivel naţional se situează la 2.108 lei. La Galaţi, potrivit lui Neculai Zburlea, pensia medie este de 2.179 de lei, judeţul nostru fiind pe locul al IV-lea în ţară, după Hunedoara, Gorj şi Braşov. Dacă luăm în calcul şi Bucureştiul, cu sectoarele sale, ajungem pe locul 10. Din numărul total de pensionari gălăţeni, 72.000 de persoane au pensie sub 3.000 de lei lunar, aceștia primind ajutoare financiare. 46.000 de persoane, cu pensii sub 1.700 de lei, primesc și vouchere pentru alimente, în valoare de 250 de lei la fiecare două luni.


Ajutorul financiar se acordă diferențiat, astfel:

- 1.000 de lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei;

- 800 de lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt cuprinse între 1.501 lei și  2.000 de lei;

- 600 de lei pentru persoanele ale căror venituri lunare sunt cuprinse între 2.001 lei și  3.000 de lei.

Ajutorul financiar se plătește în două tranșe egale, în lunile ianuarie 2023, respectiv, octombrie 2023.


Și CARP Galați acordă facilități pensionarilor cu venituri foarte mici. "Cei care au pensia minimă de 1.125 sau până la 2.000 de lei per membru de familie primesc 150 de lei nerambursabili drept ajutor, o dată pe an, pe lângă alte facilităţi de acces la serviciile noastre", a precizat ec. Tinca Șerban. Ing. Mihai Buruiană a adăugat că, pentru acces la serviciile medicale, pensionarul membru al CARP trebuie să vină la cabinetul medicului fizioterapeut, unde este evaluat şi primeşte tratament, fără trimitere de la medicul său de familie. Prof. Ghiţă Nazare a precizat că, dacă, pentru aceste servicii, se plătesc nişte taxe modice, există la CARP Galaţi şi servicii gratuite, cum ar fi cursurile de limbi străine, pentru începători şi avansaţi: franceză, engleză, germană şi italiană. Mai mult, cei interesaţi pot participa la evenimente culturale, la activităţi creative, pot contribui cu articole pentru revista instituției, "Armonii de toamnă", ajunsă la nr. 25. La CARP Galați s-au organizat şi concursuri de şah, primite cu mare interes de membri.

Recunoașterea vechimii nu este condiționată de plata contribuției la pensie

Dacă, pentru pensionarii actuali, o eventuală recalculare a pensiei și indexarea cu indicele de inflație sunt principalele griji, viitorii pensionari au mai multe lucruri de luat în calcul. Neculai Zburlea explică: "Tendinţa este ca vârsta de pensionare să crească, iar femeile să fie pensionate la aceeaşi vârstă cu bărbaţii. Acest lucru nu le va afecta însă pe cele care sunt aproape de vârsta de pensionare, ci pe cele mai tinere. În ceea ce priveşte cumpărarea vechimii în muncă de până la şase ani, care a fost posibilă pentru acele persoane care mai aveau nevoie de un anumit stagiu de cotizare, riscul ca vârsta de pensionare să crească, până ajung ele să beneficieze de pensie, există, dar este acelaşi ca şi pentru persoanele aflate în activitate."

O altă durere mai veche a gălățenilor, cea a dovedirii vechimii în muncă, rămâne în actualitate, dar asemenea situaţii, în care arhivele s-au pierdut, distrus şi nu se mai poate reconstitui complet stagiul de cotizare sunt foarte rare, potrivit lui Neculai Zburlea. În ceea ce priveşte situaţia persoanelor care ajung la pensie şi constată că, pe o anumită perioadă, angajatorii nu au plătit contribuţii, Neculai Zburlea a făcut nişte precizări utile. "Pentru recunoaşterea vechimii unei persoane nu există nicăieri legal o condiţionare de plata contribuţiilor. Până în 2001, era vorba despre înregistrarea în Carnetul de Muncă, iar după 2001, este vorba despre depunerea declaraţiei de asigurare, care nu presupune că am plătit sau nu. Sunt mari angajatori care nu au plătit contribuţiile, care au fost ulterior scutiţi de stat, prin diferite legi, dar vechimea persoanelor a fost luată în calcul la stabilirea pensiei. Nu este un factor decisiv dacă s-a achitat sau nu s-a achitat contribuţia, este important să declari şi să scrii în carnetul de muncă. Dacă sunt perioade nescrise în carnetul de muncă, atunci poate fi un calvar reconstituirea lor cu documente, mai ales când arhivele au dispărut, în cazul unor privatizări nereuşite, de exemplu, când s-a încercat şi distrugerea documentelor etc.", a precizat Neculai Zburlea. Directorul executiv adjunct al CJP Galați a precizat că asemenea situaţii sunt din ce în ce mai puţine, fiindcă din 2001 până acum au trecut 20 de ani, adică mai mult de jumătate dintr-un stagiu complet de cotizare, de 35 de ani, totul este acum informatizat, lucrurile fiind mai uşor de urmărit şi de verificat.

CARP Galați are 16.000 de membri în Târgu Bujor, Tecuci și comunele județului

Tot pentru a urmări și verifica mai ușor situația membrilor săi, dar și pentru a le facilita pensionarilor accesul la împrumuturi, CARP Galați are, potrivit ing. Mihai Buruiană, filiale la Ivești, Tulucești, Frumușița, Fârțănești, Pechea, Independența, Șendreni, Schela, Scânteiești, Tudor Vladimirescu, Berești, Cudalbi, Târgu Bujor și Oancea. "Avem 16.000 de membri doar în filialele din județ, deschidem una și la Tecuci, pentru a le ușura accesul la servicii membrilor noștri de acolo. Multe dintre asociațiile similare, înființate prin Ordonanța 26 (din anul 2000 - n.a.), au falimentat, iar noi încercăm să le dăm o șansă pensionarilor din județ să vină la noi. La Târgu Bujor am înființat sucursala de patru ani, funcționează foarte bine", a precizat Mihai Buruiană, directorul tehnic al CARP Galați.

Așa cum a spus și prof. Ghiță Nazare, deși cea mai mare parte din membrii CARP se împrumută pentru a-și asigura coșul zilnic, sunt și pensionari cu un venit mai mare care devin membri gândindu-se la viitor, la cheltuielile care se vor face, inevitabil, la un moment dat, și care vor să-și pună copiii la adăpost de orice dificultăți. După cum a precizat și ec. Tinca Șerban, există membri CARP cu vechime de peste 40 de ani, iar acestora li s-au acordat premii de fidelitate și diplome. "Ne ducem la dumnealor acasă, în cazul în care nu se pot deplasa, tot în dorința de a-i face să se simtă incluși. Doamna președintă Verginica Pintilie este mereu atentă la nevoia de socializare a membrilor noștri, pentru care organizăm evenimente, excursii, concursuri etc.

Cele mai mari trei pensii de stat din Galați, în jur de 21.000 de lei fiecare

Premierul a anunțat o creștere cu circa 14 la sută a pensiilor, de la 1 ianuarie, și a spus că este nevoie de o nouă lege pentru că actuala, 263/2010, este depășită și pentru a se reduce discrepanțele dintre pensionarii cu 1.500 de lei și cei cu 30.000-40.000 de lei. Evident, aceștia din urmă sunt beneficiarii pensiilor speciale, fiindcă nu există pensie în sistemul asigurărilor de stat cu acest cuantum.

La Galați, potrivit lui Neculai Zburlea, pensiile cele mai mari, trei, apropiate una de cealaltă, se ridică la 21.000 de lei, beneficiarii fiind foști manageri ai unor mari unități industriale. În ceea ce-i privește pe magistrați, cea mai mare pensie ar fi undeva la 50.000 de lei.

Pensionarii sunt sceptici când vine vorba despre declarații în ceea ce-i privește, mai ales că au experiența atâtor schimbări la nivel decizional. "Prima declarație pe care au făcut-o toți miniștrii (Muncii - n.a.), de la Olguța Vasilescu încoace, până la Budăi, a fost că vor o nouă lege a pensiilor și că se vor mări pensiile", a comentat situația prof. Ghiță Nazare.

Acum, o nouă lege a pensiilor se impune, după cum a spus și Neculai Zburlea, România, care își asumase prin PNRR un nou proiect legislativ chiar în luna martie (2023 - n.a.), fiind chiar "puțin în întârziere". Casa Națională de Pensii este actualmente într-un proces de evaluare a tuturor dosarelor, practic se transferă dosarele lucrate anterior lui 2014 în noul soft de pensii, urmând ca, ulterior, să se stabilească pensiile calculate în baza noii legi. "O nouă lege se impune nu neapărat fiindcă legea existentă nu ar fi fost bună, ci pentru că, din 2010 până în prezent, a fost modificată de foarte multe ori, cele mai recente asemenea intervenții având loc în ultimii trei, patru ani și se creează niște decalaje foarte mari, la aceleași categorii de pensionari, în funcție de anul ieșirii la pensie. Numai în ceea ce privește condițiile speciale - importante la Galați, în mod special, fiindcă avem aici combinatul siderurgic, acum Liberty - s-a plecat de la câteva categorii - aviatorii, balerinii, lucrătorii în radiații, cei din mine și din siderurgie - și acum s-a ajuns la litera l sau m. Aceste recunoașteri au dus la recalculări de pensii și dezechilibre care s-au creat. Asta ar fi motivația apariției noii legi. Acum, însă, discutăm în teorie, fiindcă nu avem proiectul de lege, el nu s-a publicat, urmează să apară în scurt timp pe site-ul ministerului spre dezbatere, dar exact pe asta lucrăm în procesul de evaluare, pentru identificarea punctajelor realizate în sistem contributiv și separarea celor necontributive. Pe lângă noi, cei din Casa de Pensii, asociațiile de pensionari sunt implicate și chiar cele de la Galați sunt foarte active în ceea ce privește procesul legislativ", a precizat Neculai Zburlea.

Cele mai multe nemulțumiri ale pensionarilor gălățeni, sunt legate, potrivit directorului executiv adjunct al Casei Județene de Pensii Galați, de nevalorificarea veniturilor brute, acestea neputând fi incluse în calculul pensiei fără un act normativ în acest sens. "Casa Județeană de Pensii, ca activitate, păstrează același trend, se respectă termenele legale, nu mai avem întârzieri nici la recalculări, nici la cazuri noi, nu simțim din partea personalului un grad de nemulțumire referitor la activitatea noastră. Că sunt nemulțumiri referitoare la calculul și cuantumul pensiei este altceva, și ei își doresc pensii mai mari, și noi, cu toții ne dorim salarii mai mari, e de datoria noastră să vrem mai mult", a precizat Neculai Zburlea.

Situația pensionarilor din Galați în toamna lui 2023, mai bună sau mai rea decât anul trecut?

În ansamblu, Neculai Zburlea crede că anul acesta s-au înregistrat niște plusuri pentru pensionarii gălățeni, față de 2022. "Din punct de vedere al veniturilor, cred că stăm un pic mai bine decât anul trecut. Și datorită faptului că au fost recunoscute niște categorii de grupe speciale și s-a creat posibilitatea ca anumiți pensionari să primească o mărire a drepturilor de pensii, de exemplu, vorbim despre navaliști, despre cei care au lucrat în industria construcțiilor de mașini, în turnătorii, și aici avem fostul Elnav, unde au fost câteva mii de salariați care nu au beneficiat niciodată de condiții speciale, fiindcă unitatea se desființase la momentul acordării acestora, oamenii rămânând pe dinafară. Cred că e mai bine, din punctul acesta de vedere, evident, ca nivel mediu al pensiei, fiindcă este posibil ca anumite categorii de pensionari să nu fie neapărat foarte fericite", a concluzionat directorul executiv adjunct al CJP Galați.

Din partea CARP Galați, un lucru pozitiv este că oamenii vin în număr mare, atât pentru împrumuturi (care, clar, arată un nivel scăzut al veniturilor), dar și să publice în revistă, să participe la activități, să socializeze și să se bucure împreună. "Avem aceeași avalanșă de cereri ca anul trecut, important este că noi putem să le facem față și să ajutăm oamenii să treacă mai ușor peste anumite momente", a conchis ec. Tinca Șerban.


"SPOT ON la Viaţa liberă - Galaţiul sub reflector" este un produs "Viața liberă", realizat cu sprijinul Express Tv. Înregistrarea discuției va fi difuzată, duminică, 1 octombrie, de Ziua Internațională a Vârstnicilor, începând de la ora 12,00, ulterior putând fi văzută și pe canalul de Youtube al postului.


Citit 5234 ori Ultima modificare Luni, 13 Noiembrie 2023 00:00

9 comentarii

  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:41
    86.124.201.***
    La un stagiu de cotizare de 48 de ani ,10 luni,si 11 zile avind grija sa ma pregatesc profesional pentru a fi platit mai bine mi s-ar parea nedrept ca sa vad o plafonare a pensiei mele realizata pe o noua formula care mar devantaja!
    1
    6
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:37
    86.124.201.***
    Noua lege se doreste a fi o unealta legala pt plafonarea pensiilor!De aceea daca in noua lege nu va fi un mecanism avantajos pensionarului de indexare a pensiilor raportat la LEGEA ORGANICA DIN 2010 ATUNCI VOI DA IN JUDECATA GUVERNUL ROMANIEI!
    1
    6
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:30
    86.124.201.***
    In concluzie pensiile nu au fost majorate nici dupa legea ORGANICA din 2010!Nu mai pt acest lucru trebuia guvernul dat in judecata!Dar se mizeaza pe faptul ca pensionarii nu mai au putere sa lupte cu guvernul!Profesorii,medicii,magistratii au cistigat si cistiga sume importante din urma!
    0
    4
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:26
    86.124.201.***
    Culmea este ca nici legea la care se raporteaza d-ul Director nu a fost respectata !Incepand cu 1 ianuarie 2012, valoarea punctului de pensie va fi indexata anual cu 100% din rata inflatiei, la care se adauga 50% din cresterea reala a castigului salarial mediu brut, inregistrate in anul precedent.
    0
    2
  • postat de florin
    Luni, 02 Octombrie 2023 09:24
    86.124.201.***
    D-ul Director greseste grav!Legea pensiilor actuala este cea din 2018 !Legea 127!Este ilegala raportarea la legea 263/2010!
    Faptul ca pensionarii nu au fost uniti pentru ca o lege ORGANICA sa fie respectata este vina lor !
    0
    2
  • postat de toti vor pensii mari, echitate....da unii si-au rupt coatele pe la scoli, si-au mincat sanatatea muncind. ceilalti dilailai o viata....
    Sâmbătă, 30 Septembrie 2023 13:08
    89.39.81.***
    lasind la o parte pensiile speciale, astea sint altceva, pensiile celorlanti sint calculate pe contributivitate. ce echitate vrei daca nu ai invatat sa ocupi o pozitie bine platita, ai lucrat la negru si ai cotizat la minim. pensiile normale exprima si nivelul de educatie, scoala, ambitie, stres....
    15
    7
  • postat de Roman
    Sâmbătă, 30 Septembrie 2023 07:18
    5.13.222.***
    Mult tuș și nimic concret scrie frate negru pe alb într un articol care ar fi cele 3 variante de calcul a pensiei ,modul de recalculare ne interesează pe noi statistica ?Ne ar interesa de ce se muncește la negru în Galati de ce organele abilitate nu și fac datoria de ce nu se colectează la buget ?
    4
    23
  • postat de Adrian
    Vineri, 29 Septembrie 2023 22:21
    89.39.81.***
    Deci oameni care au condus conbinate au 21000 lei pensie si magistratii 50 000...echitate sociala ce pot zice...
    9
    45
  • postat de Albert
    Vineri, 29 Septembrie 2023 21:23
    86.124.202.***
    Bla, bla, bla....
    9
    35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.