Interviu cu Ionuț Pucheanu (III): „Investitorii au aflat unde e Galațiul”

Interviu cu Ionuț Pucheanu (III): „Investitorii au aflat unde e Galațiul”
Evaluaţi acest articol
(68 voturi)

Al treilea episod din interviul acordat ziarului „Viața Libera” de către Ionuț Pucheanu este concentrat pe un scurt bilanț al celor 7 ani de mandat, precum și pe viitoarele proiecte. În final, primarul ne spune și cum vede viitoarea componență a Consiliului Local.

- Care credeți că sunt principalele realizări ale celor șapte ani de mandat? Ce s-a schimbat profund în oraș?

- Eu cred că, în primul rând, imaginea. Și când spun imaginea, o să deschid două paliere. Unu, imaginea internă. Mă refer la stima de sine pe care o resimt gălățenii. Eu sper din tot sufletul că am și reușit să facem lucrul acesta, oferindu-le un oraș mai frumos, mai dus spre zona aceasta vestică spre care cu toții tânjim. Când spun imagine, mă refer și la ce este în afara orașului, acolo unde s-a lucrat din greu spre a schimba percepția de oraș în care nu se întâmplă nimic. Am devenit ușor, ușor un exemplu de bune practici, nu doar în implementarea proiectelor, ci mai ales în atragerea de fonduri europene. Mărturie stau toate premiile pe care municipiul Galați le-a primit în ultimul an și jumătate, ceea ce înseamnă că toată munca noastră a rodit. Mai înseamnă că și alții încep să se uite la noi, ușor, ușor încep și investitorii să se îndrepte spre zona noastră. E bine că au aflat unde e Galațiul, pentru că până acum nici măcar nu știau unde se află. Să sperăm că, menținând "ștrocul" și direcția, lucrurile vor lua o turnură și mai bună.

- Care ar fi primele trei proiecte în topul preferințelor dvs. în cei șapte ani?

- Ar fi axa aceasta descrisă de Siderurgiștilor, 1 Decembrie, Traian Vuia, Henri Coandă și Coșbuc. A doua este acest proiect încă nefinalizat, pentru că el are mai multe componente. S-au terminat doar faza I și II, mă refer la centrul orașului. Urmează III și IV. De asemenea, faptul că am reușit să ridicăm standardul, nu neapărat al actului de învățământ, ci condițiile oferite în școlile gălățene, prin toate investițiile realizate. Cred că suntem orașul cu cele mai multe investiții în zona aceasta a edificiilor în care se desfășoară actul de învățământ. În momentul de față, avem 28 finalizate sau în implementare pe POR și mai avem încă 30 și pe PNRR și ce va mai urma pe următorul POR. S-ar putea să ajungem la 80 la sută de școli refăcute dintr-un total de 92 de școli. Când spun școli, mă refer grădinițe, creșe, școli, licee. Nu este puțin. Vor spune alții că nici nu e mult. E posibil să nu fie mult. Eu sunt mândru că am reușit să nu trec ca gâsca prin apă și îmi place să cred că peste ani și ani, când o să fiu oale și ulcele, nepoții mei, urmașii, când vor călca pe niște pavimente, chiar dacă unele se vor mai mișca, își vor aduce aminte de bunicul.

- Există și vreo problemă pe care ați luat-o în calcul în prima zi ca primar care n-a fost încă rezolvată? Și care, eventual, părea ușor soluționabilă?

- Da. Nu e vorba de a fi ușor sau greu soluționabilă, ci e vorba de a ne reduce din nou la partea de finanțe. Mi-am propus extrem de multe, nerealist de multe. Nu le-am comunicat. Au fost pentru mine, pentru că în momentul în care comunici în purul stil politicianist, creezi niște expectative care se vor întoarce înmiit împotriva ta. A fost o luptă de eu cu mine pentru a împinge lucrurile și mai departe. Am în telefon o atentă evidență cu ce se întâmplă în oraș. Mai am cel puțin două sau trei proiecte pe care mi le-am propus în primul mandat și nu le-am terminat nici acum. Mă refer la girația de la Ultimul Leu, mă refer la Talcioc...

Citiți și:

Interviu cu Ionuț Pucheanu (I): "Un eventual al treilea mandat de primar va fi și ultimul"

Interviu cu Ionuț Pucheanu (II): „Un stadion nou în zona Galați-Brăila este un proiect viabil”

- Din lipsa banilor n-au fost finalizate?

- Da, din lipsa banilor, din păcate. Pentru că în permanență apar lucruri care... Necesitățile de acum șapte ani nu mai sunt de actualitate, apar mereu altele, alte zeci. Am trecut și prin pandemie. Și, v-am spus, în pandemie am colectat bine.

- După, au crescut și prețurile.

- E posibil să fie și asta o explicație. Eu rămân la explicația mea.

- S-au schimbat și indicatorii.

- Pe de-o parte, aici, într-adevăr, noi a trebuit să acoperim din buget local sume foarte consistente. Ne luptăm acum să le recuperăm de pe la fonduri europene sau de pe la Guvern. Să dea Dumnezeu ca pe final de an să și reușim. E greu, dar nu mă plâng de greaua moștenire. Toți oamenii politici care se mai plâng de greaua moștenire ar trebui să plece acasă. De ce? Asta ne arată că habar n-ai avut în ce te-ai băgat. Habar n-ai avut ce era înainte și ai apărut și tu de undeva. Da, e grea o moștenire? Nu, prietene, ai o menire, îți iei salariul, mergi înainte și rezolvă problema! Mie nu-mi place să dau vina pe nimeni.

- Ce proiecte importante pentru oraș vor demara în viitorul apropiat, la finalul celui de-al doilea mandat?

- Parcările supraterane. Mă refer la aceea din Micro 21, de pe Victor Vâlcovici, la cea din Micro 39 de lângă Supeco, la parcarea subterană de la Spitalul de Copii și la parcarea subterană din fața Primăriei, cu tot cu parcul. La fel, și parcul de la Spitalul de Copii, parcul de la Turnul de Televiziune, Piațeta de la Biserica Greacă, Strada Domnească, Faleza, Valea Țiglinei, Palatul Gheorghiu, apoi și ultima parte de refacere a străzii, cu tot cu calea de rulare pentru tramvaie, de pe strada Ștefan cel Mare, dar și noul depou. Bulevardul Coșbuc, cu tot cu pasajele pe care mi le doresc. Și nu e tot. Viitorul sediu al celor de la Ecosal si relocarea activității acestei societăți la margine de oraș. Același lucru se va întâmpla și cu cele de la Transurb.

- Sunt proiecte care demarează până în alegeri?

- Da, mare parte dintre ele, da. 90 la sută din ce am spus. Mai puțin relocarea Ecosal și Transurb. Și, da, o spun acum că mi-ar plăcea să fiu aici, în această postură, la momentul în care toate aceste proiecte și multe altele vor fi finalizate. Și atunci da, cred că voi putea și eu să spun că tușa mea e una extrem de consistentă pe direcția acestui oraș și aș fi și eu mulțumit sau mi-aș vedea de treabă prin alte zări, împăcat că n-am stat degeaba.

- Concret, ce vă propuneți pentru al treilea mandat?

- Mandatul 3 va fi un mandat, în primul rând, pe zona de regenerare urbană, pentru relocarea tuturor întreprinderilor, a societăților aflate în subordinea Primăriei în afara orașului. Spațiile, terenurile pe care le vom avea, le vom reintegra și dărui cetățenilor sub formă de parcuri, baze sportive sau știu eu ce altă utilitate. Poate sală de spectacole, așa cum urmează să devină atelierul celor de la Ecosal. Dar vreau să merg în continuare și cu interioarele de cartier. Punerea în ordine și aducerea lor la un minim standard vor fi prioritare pentru mine, dar și proiectele care vor fi generate de fonduri europene, atât POR-ul, cât și PNRR-ul și, sperăm noi din tot sufletul, POTJ-ul.

- Care credeți că vor fi provocările în tentativa de punere în operă a acestor proiecte?

- În primul rând, partea financiară. În a doua, norocul de a avea parte de niște constructori serioși e o realitate. Nu rămâne decât să fac o cruce mare și să sper că Doamne-Doamne se va uita și la noi.

- Și mai e un aspect important pentru un al treilea mandat. Să aveți o colaborare foarte bună cu Consiliul Local, nu?

- Cu siguranță, nu știm ce culoare va avea. Dar eu cred că va fi mult roșu cu accente de galben. Acum e la alegerea gălățenilor.

- Un mesaj pentru gălățenii care urmează să voteze în curând?

- Aveți grijă pe cine votați!

Galerie de imagini

Citit 9022 ori Ultima modificare Marți, 07 Noiembrie 2023 11:43

38 comentarii

  • postat de Von Bergovicz
    Luni, 06 Noiembrie 2023 18:51
    93.122.251.***
    Daca tot ești creștin ortodox, și ai poza cu Sfântul Ardealului Arsenie Boca, ideal ar fi sa citești bine domnule primar din cele 10 porunci divine, poruncile 7,8,9,10,sa le recitesti și să le pui și în practică
    8
    21
  • postat de Sorin
    Luni, 06 Noiembrie 2023 18:15
    86.124.201.***
    Stiu că îmi veți da linkuri negative dar am ajuns la un impas,NU AM PE CINE VOTA CA PRIMAR anul viitor DA-ȚI VOI NUMELE UNUI CANDIDAT SERIOS PT NOI GĂLĂȚENII IN LOCUL LUI BETONEL!!!
    10
    17
  • postat de MM
    Luni, 06 Noiembrie 2023 15:02
    5.13.222.***
    Of Doamne, cată, dreptate a, avut Ceaușescu la finele congresului al XVI-lea,
    "Comunismul și adepții lui, va dispare din Romania, când va face plopul pere și răchita micșunele!"
    8
    21
  • postat de Zz
    Luni, 06 Noiembrie 2023 14:51
    78.96.81.***
    Dar EL A AFLAT UNDE ESTE GALATIUL???? SAU STIE NUMAI CUM SE FAC BANII IN GALATI??????
    3
    25
  • postat de Mda
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:46
    89.137.136.***
    N-am citit raspunsurile (stiind ca-s doar vrajeli) ci doar intrebarile "servite" ... sau poate ca urmeaza partea a IV-a cu intrebari adevarate, asa cum i-ar sade bine unui interviu profesionist facut.
    4
    54
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:28
    5.13.133.***
    P.S.: Bre,penibilor propagandiști/NE0ameni/îndrăciți/DEZumabizați...Vedeți k nu mai ține,nici măcar la fraierii/credulii voștri cuPropaganda "laik-urilor"/"dislaik-urilor" date de voi laComentarii.ComentariuPOSTATnici măcar de-o secundă,iar deja,ÎNTR-O SECUNDĂ???are18dislikPENIBILILOR ÎNDRĂCIȚI?
    50
    8
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:21
    5.13.133.***
    ...coloratura politică,la primărie, cât și la jodeț?...și poate că și la parlamentare, "eoroparlamentare"...

    Dar ei n-au fost în stare a-l susține pe Stan Marius(cât și proiectele sale PENTRU PROPRIA URBE... GALAȚI).
    35
    9
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:19
    5.13.133.***
    ...PENTRU GALAȚI.

    Dar ei,CEILALȚI(politicheni,cetățenuri?băștinași locali/jodețeni?,nici n-au fost în stare a-și susține candidatul, p-atunci chiar ALESUL...primar(conseleeri?locali/jodețeni?,parlamentari,eoroparlamentari, etc.)...pe Stan Marius.Că dacă-și concretiza proiectele astăzi altaERAco
    37
    4
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:14
    5.13.133.***
    ...dacă-s de aceeași culoare politică,cu Stan Marius,îi votași&consilierii...locali/jodețeni?/parlamentari/"eoroparlamentari?",de aceeași culoare politică,crezând că ăia "ai lui" colegiÎLvor susține,cât nai ales ÎI VOR SUSȚINE REALIZAREA/CONCRETIZAREA/TRANSPUNEREA ÎN REALITATE a proiectelelorSALE
    33
    3
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:08
    5.13.133.***
    ...consilierii locali/jodețeni? ai lui Stan Marius(de aceeași culoare politică) după ce s-au văzut cu "sacii în căruță"(cu posturile obținute pe seama lui Stan,că,crezând că-l vor susține(fiind de aceeași culoare politică) eu îi votași consilierii lui, deși nu-i prea aveam la suflet, dar crezând că
    32
    4
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 13:03
    5.13.133.***
    ...astăzi poate că am fi avut altă conducere/culoare politică în fruntea orașului/județului GALAȚI.

    Dar ei, politichenii, cât și unii scl!f0siți plângăcioși după coșmeliile/dughenele lor împuțite/NE0menești n-au înțeles asta. Eu d-asta nici nu i-am maiVotat pe ceilalți văzându-i ce Farisei sunt e
    37
    4
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 12:59
    5.13.133.***
    ...dacă l-ați/l-ar fi...susținut pe Stan Marius, cât mai alesDACĂ "ai lui"(colegi de partid&nu numai)i-ar fiSusținut concretizarea/transpunerea înRealitate a proiectelorSALEpropusePENTRU GALAȚI,ptr modernizarea/emanciparea propriului oraș/jodeț(tunel deSubtraversareaDunării,stadion)astăziAmFiAfiAvut
    45
    1
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 12:53
    5.13.133.***
    ...vroiau să-și salveze afacerile îndestulătoare??, a lor,...și divinizatele gunoaie(coșmelii).

    Până la urmă mă bucur că NE0amenii din GALAȚI, frustrații ăi(d/p-atunci) au votat cum au votat(împotriva lui Stan Marius), doar ca să-și salveze m!zeriile de cotețe/coșmelii adulate de ei?NE0amenii.
    43
    3
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 12:48
    5.13.133.***
    ...pentru emanciparea/modernizarea propriei urbe, a propriului oraș/jodeț,GALAȚI,că astăzi poate că ați fi avut altă conducere a orașului/jodețului...Dar NE0menia&g0lănia adulatoare de mizerii,coșmelii,dughene,golănie învinsese p-atunci, că divinizatorii de gunoi/coșmelii&căruțe/dr!curi evaz!oniste
    50
    4
  • postat de Șerbu
    Luni, 06 Noiembrie 2023 12:44
    5.13.133.***
    Ce se smiorcăie ăștilalți di "Pi Si Di"(cum scriau fres0nați unii?).
    Bă, cumetrilor...voi,unii,n-ați fost în stare să-l susțineți și/cât mai ales să-i susțineți concretizarea proiectelor lui Stan Marius, proiecte propuse de el a fi construite LA/ÎN GALAȚI, în propriul vostru oraș/jodeț,ptr emanc?
    55
    2
  • postat de Te rugam, mergi cu Domnul.
    Luni, 06 Noiembrie 2023 11:51
    213.233.85.***
    În cealaltă Românie din Vestul tarii sunt parcuri industriale lângă parcuri industriale. Orasele concurează intre ele si astfel se dezvolta simultan.
    Oradea este în România, d-le primar? Ce au aia si tu n-ai avut? Dacă ne spui ceva legat de sprijinul politic, fugi și lasa-ne. Nu ne condamna încă 4
    10
    67
  • postat de Von Bergovicz
    Luni, 06 Noiembrie 2023 11:49
    93.122.251.***
    Nu cumva toate așa zisele " modernizări" se fac in primul rand pentru a trage parandărătul și mai apoi în batjocura totala a banului public și a cetățeanului plătitor de taxe și impozite? Voi, niste atârnați, v ați îmbogățit din donațiile cetățenilor numite taxe și impozite
    10
    56
  • postat de Von Bergovicz
    Luni, 06 Noiembrie 2023 11:45
    93.122.251.***
    Apropo de Parcul Carol deschis acum nici 4 luni după celebra "modernizare". La intrare unde sunt duzele alea de apă deja era inundat la țevile respective, pietrele scoase și apă băltea. Era inundată incinta respectiva. Cate miliarde a costat parcul?
    9
    57
  • postat de Patria a postori
    Luni, 06 Noiembrie 2023 11:42
    93.122.251.***
    Lu Pucheanu, înainte de culcare, i a citit nevasta despre Fereastra Overton. Și a doua zi s a gândit el cum sa manipuleze electoratul băgând din top niste vrajeli pentru prosti. Realegerea lu Pucheanu in fct de primar, eventual al 3 lea mandat, nu tine de el. Tine de negocierile pe care le face Danu
    9
    48
  • postat de Roman
    Luni, 06 Noiembrie 2023 11:27
    5.13.208.***
    Realizarile?Apa de ploaie.Am stat in spital cu un baiat din Barlad cadru militar si a ramas socat de cata mizerie e in orasul nostru.,20 cu mapa 1 cu sapa.orasul arata jalnic.intreprinderi decapitate gen Electocentrale samd ,a preferat latura mai usoara sa demoleze in loc sa pastreze locuri de munca
    10
    52
  • postat de 0 /
    Luni, 06 Noiembrie 2023 11:21
    5.13.154.***
    In7 ani Ceausescu a construit peste 30% din industria si agriculrura Romaniei,iar domniile voastre ati facut citeva trotuate precum cel facut de pacala,chiolhanuri mariri preturi de taxe si salarii pentru voi,mizerie cit cuprinde.Bun doar ridicarea gunoiului dar pentru atit nu va votez.
    12
    43
  • postat de Gabi
    Luni, 06 Noiembrie 2023 10:23
    5.13.175.***
    Domnul Iancu Jianul, care comentati aiurea.. Fabrica Yazaki este japoneza, nu chineza. Este cel mai bun primar care l am avut de la revolutie incoace. Nimeni altcineva nu a facut vreo ceva ptr orasul asta
    82
    9
  • postat de Mir
    Luni, 06 Noiembrie 2023 10:11
    213.233.88.***
    @Iancu Jianu
    Iești? penibil...
    Deci,acu,când au aflat și gălățenii(românii) că nici chinezii,NEMȚII,etc. nații pe care le divinizau/preaslăveau/preamăreau ei nu(mai)sunt ce-au fost/ce-au crezut ei că sunt("mai buni decât românacii"),ptr asta...tot "Pi Si Di"... "ie? di vinuri?succesuri"?..!???
    30
    9
  • postat de Podeț bogdan
    Luni, 06 Noiembrie 2023 10:11
    5.13.166.***
    Pe tine in nici un caz nu mai pun ștampila
    7
    64
  • postat de Adrian
    Luni, 06 Noiembrie 2023 09:33
    5.2.205.***
    Omul este in lumea lui si soarele din birou de la el se vede altfel.

    Un lucru a zis bine: "aveti grija pe cine votati."
    6
    63
  • postat de Gigel
    Luni, 06 Noiembrie 2023 08:55
    5.13.148.***
    Poate ne spune și de ce mai plătim ecarisajul. Că e plin orasul de animale fara stăpân.
    9
    50
  • postat de truditorul
    Luni, 06 Noiembrie 2023 08:48
    89.39.81.***
    Investitorii?ba io cand aud de investitori ,văd niste aventurieri,verosi,care vin cu niste combinații interlope,prin care să câștige mult si repede,pe muncă multă si plată puțină din partea gălățenilor.caimacul e sus la masa boierilor.Jos la truditul de rând sunt zoaiele si laturile.Mulțumim dar NU.
    5
    39
  • postat de Terente ...din Galati
    Luni, 06 Noiembrie 2023 08:43
    89.137.229.***
    Înainte de a afirma ca orașul Galați este vizibil pt investitori, ar fi trebuit ca cel puțin doua ,trei obiective noi, sa fie vizibile. De noi, nu de d-ta, tovarășe!
    5
    57
  • postat de magis
    Luni, 06 Noiembrie 2023 08:31
    89.121.200.***
    Ei, dar nicio vorba despre defrisarile din oras? Cum se poate, domnule primar, sa nu treceti la plusuri si chestia asta? Doar v-a schimbat numele cu porecla in constientul galatenilor.
    6
    40
  • postat de florin
    Luni, 06 Noiembrie 2023 08:18
    86.124.200.***
    In concluzie un oras cu o medie de virsta de 43 de ani a locuitorilor nu are viitor!Toate aceste asa zise investitii pe care le tot vintura puchenu nu are cum sa opreasca fuga tinerilor din acest oras!Din 2008 s-a pierdut 12% din forta de munca in privat!Dar au crescut numarul atirnatilor in primari
    9
    41
  • postat de florin
    Luni, 06 Noiembrie 2023 08:14
    86.124.200.***
    Din acest studiu:
    media de virsta in orasul Galati-43 de ani
    din 2008 Galatiul a pierdut 12% din forta de munca
    200000 de locuitori au plecat din zona Galati-Braila
    2 decedati la un nou nascut in Braila
    Universitatea din Galati -la baie
    12
    38
  • postat de florin
    Luni, 06 Noiembrie 2023 08:10
    86.124.200.***
    „Investitorii au aflat unde e Galațiul”!Serios care sunt aia?Ii invit pe pesedeii din Galati si Braila sa citeasca ''Studiu_O noua realitate demografica'' -Rethink Romania! Si o sa constate ca de ex acea aglomerare urbana de care amintea si Tudose saptamina trecuta a cam disparut!
    9
    42
  • postat de Ia orasul la talpa, lasa masina!
    Luni, 06 Noiembrie 2023 07:46
    195.3.222.***
    Ia-ti consoarta la plimbare - printre blocuri - in Mazepa 2.
    Mergi de la Parcul Viva catre Str. Brailei prin spatele Penny, sa vezi pe ce trotuare degradate merg copiii nostri.
    Tot pe ele se deplaseaza si persoanele cu dizabilitati catre Comisia de Expertiza Medicala.
    Acum vrei votul nostru?
    6
    65
  • postat de Faci la fel ca astia cu pensiile speciale? Darami garajele in 2070?
    Luni, 06 Noiembrie 2023 07:35
    195.3.222.***
    In Mazepa 2 cand aveti de gand sa daramati garajele - langa Parcul Viva - Penny Market, str. Romana?
    Unele cotele sunt tranformate in depozite ale unor firme ce fac evaziune. Iti pasa?
    Nu ai curaj, asa-i? Sunt ale oamenilor de partid, a celor cu functii prin institutii, a pensionarilor cu grade
    6
    63
  • postat de StanEx
    Duminică, 05 Noiembrie 2023 23:31
    95.77.107.***
    Poate domnul PIonut nu stie sa cauze in ziare com, si, nici parintii nu l-au invatat ceva util in ceei 7 (asa ca "orașul roșu care a devenit gri prăfuit"). https://www.viata-libera.ro/editorial/213921-galati-orasul-care-am-fost. Si nu zic de betonierele centrale numai...Vis neimplinit mandat 3...
    33
    64
  • postat de Nicusor
    Duminică, 05 Noiembrie 2023 22:25
    5.13.129.***
    - Podul hobanat promis ca va face legatura intre Faleza superioara si artera de legatura prin curtea Politiei de Frontiera ?
    - În Țiglina 2 între blocurile M1, F1, B3, C13, C14, C15, E6 unde sunt 110 garaje, DE CE nu se demolează și să se amenajeze o superparcare supraterana ?
    30
    80
  • postat de Nicusor
    Duminică, 05 Noiembrie 2023 22:25
    5.13.129.***
    - Artera de legătură între B-dul Dunărea şi B-dul Marii Uniri, drumul prin curtea Poliţiei de Frontieră ?
    - Parcul Closca (Durbaca) ?
    - Parcul de la Turnul de televiziune ?
    - Parcarea supraterana din Micro 20 (in zona blocului J5) ?
    17
    88
  • postat de Iancu Jianul
    Duminică, 05 Noiembrie 2023 22:04
    5.13.167.***
    Prima data au aflat Chinezii cine sunt PSD-ul! Si spaga lor de milioane de $ ceruta, de asta au construit fabrica Yazaki in Braila. Nici ei nu sunt usa de biserica, sefii romani dau cu biciul ca la balamuc pe nici salariu de Combinat din ce-am auzit! Cat priveste Kind... astept sa scada pretul APEI!
    33
    73

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.