Primarul municipiului Galați vorbește deschis în prima parte a interviului acordat „Vieții libere” despre posibilitatea de a mai candida pentru cel de-al treilea mandat, care în opinia sa, pentru orice edil-șef de reședință de județ, trebuie să fie și ultimul. Discuțiile noastre au vizat și o eventuală strategie pentru alegerile de anul viitor, dar și colaborarea cu președintele PSD Galați, Dan Nica, și cu președintele CJ Galați, Costel Fotea.
- Mai candidați pentru un mandat de primar? Și, dacă da, ce vă motivează să candidați?
- În principiu, voi candida. Dar am o umbră de îndoială, pentru că în viață orice e posibil. Acum, când vorbim, pot spune că sunt candidatul Partidului Social Democrat pentru funcția de primar al municipiului Galați. Repet, însă orice e posibil.
- Cum ar fi?
- Cum ar fi să nu candidez, sincer, dar probabilitatea să se întâmple ca opțiune proprie este scăzută. Îmi place să fiu realist și să spun că în viață orice se poate întâmpla atunci când ești foarte sigur. Nu mi-au plăcut niciodată oamenii care sunt extraordinar de siguri.
Citește și Interviu cu Ionuț Pucheanu (II): „Un stadion nou în zona Galați-Brăila este un proiect viabil”
- Pentru un primar cu două mandate, sunteți adeptul ideii că un al treilea mandat poate eroda?
- Da. Și nu doar al treilea, în principiu erodează și al doilea. Și, pentru a fi foarte clar, consider că două mandate sunt minime, iar trei, suficiente. Mă refer la nivelul primăriilor reședință de județ, cum este Galațiul. Nu e și cazul primăriilor de comune, acolo unde viața, provocările și lucrurile pe care trebuie efectiv să le faci sunt la un alt nivel. Când vorbim de o reședință de județ, adică despre o așezare de 300.000 de oameni, cazul Galațiului, în 12 ani se pot întâmpla două situații de care încerc din răsputeri să mă feresc.
- La ce vă referiți?
- Pe de-o parte, se poate instala autosuficiența. Există riscul de a te plafona, adică să nu mai ai aceeași tragere de inimă, ceea ce înseamnă că, per ansamblu, de pierdut nu are decât orașul. În momentul în care primarul nu mai este acela care trage primul la căruță, înseamnă că motoarele nu mai turează la fel. Repet, de pierdut are cetățeanul. Apoi e greu de crezut că, odată ce stai foarte mult într-o funcție ca aceasta, nu faci și greșeli. Și pot fi foarte multe. În consecință, pentru că nu-mi doresc să greșesc, eu cred că un eventual al treilea mandat, dacă va fi să fie, va fi și ultimul. Garantez acest lucru.
- Totuși, administrația publică în România cunoaște diverse realități. Hățișul legislativ sau alte motive pot face ca, în două mandate, să nu ajungi să îți atingi obiectivele. Și poate că trei ar fi...
- Nu, ascultați-mă, vă rog! Unul, cu siguranță, nu e suficient. În patru ani de zile, cel mai probabil, nu neapărat că te obișnuiești cu funcția, dar dacă nu vii din interior ca să-ți asiguri o anumită sincronizare pentru a ști pe ce te bazezi, acela e un mandat în care ajungi să așezi lucrurile și roadele vor veni într-al doilea. În acest sens, îmi place să cred că, nefiind din afara sistemului, am reușit destule și în primul mandat. Știam cu ce se mănâncă administrația publică, așadar am știut ce pot face, până unde, ce pot promite și ce voi livra. Al doilea mandat e pentru a-ți vedea proiectele încheiate, mare parte din ele, e vorba de cele pe care le-ai început în primul mandat. Însă, pentru a pune o amprentă totală, corectă și pentru a imprima o direcție în adevăratul sens al cuvântului, cred că e nevoie de trei mandate. După cele trei, cel mai probabil, nu spun că n-ai mai putea să-i oferi ceva cetățeanului, dar spun cu siguranță că nu vei mai livra la nivelul așteptat.
- Vedeți un contracandidat puternic la Galați pentru funcția de primar?
- Ar putea să apară oricând. E posibil orice.
- Care ar fi profilul unuia puternic?
- (zâmbește) Evident că profilul n-am să-l fac eu acum, ca să nu le dau idei adversarilor de pe scena politică. Vorbim totuși de o competiție în care fiecare încearcă să-și maximizeze postura și poziția pe care o are. Cine crede că nimic nu se poate întâmpla și că lucrurile sau jocurile sunt făcute dinainte, se înșală. Atât prima oară, cât și a doua oară, dar vă garantez că voi juca la fel și a treia oară. Mental sunt pregătit că voi pleca de pe ultimul loc pentru a da 150 la sută din mine. Dacă aș crede că lucrurile sunt aranjate sau dacă m-aș lăsa în baza celor care zic, hai, dom'le, câștigați oricum, cel mai probabil de pierdut nu va avea decât partidul și eu, ca scor, dar și ca imagine.
- Cum colaborați cu președintele Consiliului Județean, Costel Fotea?
- Foarte bine. Și nu e un răspuns sec, nu e un răspuns de om politic. Am toată admirația pentru domnul Fotea, e un om politic care a crescut fantastic de mult și nu știu cât de autodidact e domnia sa, dar pentru mine, ca om politic care examinează în limitele posibilităților, este un om care a progresat enorm din toate punctele de vedere. Colaborarea noastră e una cât se poate de corectă, atât politic, cât și administrativ. Ba chiar aș merge până acolo încât să spun că și colegial.
- În anumite sfere din oraș se sugerează că există o competiție peste limită între dumneavoastră și președintele CJ? Validați această idee?
- Aș fi ipocrit să spun că nu există. Suntem doi oameni care au plecat de jos, atât politic, cât și administrativ. Suntem doi oameni care pot arăta și fapte, nu doar vorbe. Suntem doi oameni politici încă tineri, chiar dacă vârsta nu mai începe la niciunul dintre noi cu doi sau cu trei. Dar, din punct de vedere politic, cred că încă putem vorbi de niște oameni tineri în politică și, da, cel mai probabil fiecare dintre noi încearcă să-și clădească o carieră politică îndelungată sau să-și facă un drum atât în viață, cât și în partea administrativo-politică. Până în momentul de față, această competiție a dus la progres și sper din tot sufletul ca ambii jucători, mă refer atât la mine, cât și la domnul Fotea, să aibă atâta minte încât această competiție să rămână în zona pozitivă.
- Cum s-ar traduce asta?
- Mă refer la proiecte, la lucrurile implementate, la lucrări realizate. În definitiv, până acum, pe de o parte a câștigat orașul, pe de o altă parte a câștigat județul, iar competiția de imagine s-a făcut efectiv prin fapte. Dacă domnul Fotea a făcut un drum, cu siguranță și noi la nivelul municipiului Galați am răspuns cu niște lucrări în cartiere. Dacă noi am amenajat Aventura Parc, care se adresează unor tipuri aparte de sporturi, Consiliul Județean a făcut Aventura Parc la Gârboavele. Dacă domnia sa a început modernizarea Spitalului Județean, o chestie fabuloasă pentru orașul nostru, a trebuit și noi să modernizăm atât Spitalul de Copii, dar și pe cel de Psihiatrie, apoi Maternitatea și toate celelalte. E o competiție, nu neg, în zona de imagine, pe care o ducem onest și cu sportivitate, și va continua în aceleași condiții.
- Dar cu domnul Dan Nica? Cum ați caracteriza această colaborare?
- Colaborez extrem de bine. E un om cu care de multe ori mă sfătuiesc, asta și pentru că are experiență politică și administrativă cu ajutorul căreia îți poate spune unde e tușa pe care la un moment dat nu o observi. Trebuie să fii nebun să nu întrebi un om cu atâta experiență de viață și cu experiența funcțiilor politice și publice. E ca și cum, ca să dau un exemplu din sport, l-ai evita pe Mircea Lucescu. Dacă poți dialoga cu el, cum să nu-l întrebi dacă joci 4-4-2 sau 4-5-1, nu vrei să câștigi meciul? Să ai un om de genul acesta aproape și să nu te sfătuiești sau să nu îl întrebi atunci când crezi că e necesar, mi se pare o mare greșeală. Sau e o aroganță care mai devreme sau mai târziu te va costa.