INTERVIU VL/ Alpinistul Tiberiu Pintilie pregăteşte o nouă expediţie spre Everest şi un proiect dedicat gălăţenilor
Foto: Foto Gabriel Motica

INTERVIU VL/ Alpinistul Tiberiu Pintilie pregăteşte o nouă expediţie spre Everest şi un proiect dedicat gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţeanul vrea să termine ce a început anul trecut, când a fost nevoit să se oprească la doar 200 de metri de cel mai înalt loc al planetei * În paralel, Tibi Pintilie pregăteşte un proiect motivaţional dedicat tinerilor din Galaţi


- Aveai planificat ca anul aceasta să mai faci o încercare spre Everest. Mai e actual acest ţel?

- Îmi doresc măcar să încerc să realizez lucrul acesta. Nu vreau ca mai târziu să am regrete pentru faptul că nu am încercat să fac acest lucru. Doresc să realizez ascensiunea pe Everest pentru a termina ceea ce am început în 2014.

- Cum merg pregătirile?

- Sunt în faza de strângere a fondurilor necesare ascensiunii. Am negociat bine şi am obţinut o sumă redusă pentru cheltuielile de acolo, legate strict de ascensiune. Este vorba de 28.000 de euro pentru taxa de ascensiune, serpaş şi celelalte servicii necesare. Costul total al expediţiei este de 46.000 euro, aici fiind incluse costurile cu transportul, echipamentul, transmisiunile prin satelit. Vreau să merg singur, cu un singur şerpaş.

- Sunt şanse să aduni suma aceasta?

- Sincer, deocamdată trăiesc din promisiuni. Îmi pun mari speranţe în autorităţile locale, am încercat să mă feresc de a apela la autorităţile centrale pentru a evita implicarea din partea politică.

- Când ar trebui să pleci?

- Ascensiunea trebuie să înceapă pe la jumătatea lunii aprilie. De data aceasta voi încerca să încep din Republica Populară Chineză, pentru că o altă misiunea a mea este să merg acolo şi să propăvăduiesc despre posibilităţile universităţilor din România, mai exact Universitatea Româno-Americană şi Universitatea Dunărea de Jos, pentru a atrage oameni din universităţile din zona Beijing, Shanghai şi a provinciei Hubei, în special din Wuhan, oraşul care este înfrăţit cu Galaţiul. Avem potenţial foarte mare, deja s-au semnat nişte parteneriate în acest sens, trebuie doar să reînodăm relaţiile care cândva au fost bune.

- Nu prea ai obiceiul să revii acasă, în Galaţi, fără treburi presante. Ce mai pui acum la cale?

- Încerc să pun bazele unui alt proiect, „Care este Everestul tău?”, unul adresat comunităţii din judeţul nostru. Este un proiect educaţional, motivaţional, adresat în special tinerilor, vrem să-i impulsionăm să viseze şi să lupte pentru îndeplinerea viselor lor. Totodată, să-i atragem spre sport, să-i facem să vadă beneficiile practicării sportului.

- Concret?

- Îmi doresc să merg în cinci licee din Galaţi şi două din Tecuci, în care să susţinem prezentări motivaţionale, în care îşi vor spune povestea Everestului personal elevii dar şi oameni de succes dintre cei care absolvit respectivul liceu. Apoi, noi, cu povestea expediţiei spre Everest din 2014.

- La ce „modele” te-ai gândit?

- Vor fi mesaje de la Octavian Bellu, Gabriela Szabo, Dumitru Prunariu, Smiley, Tudor Chirilă, Paula Seling, dar accentul îl vrem pe oameni care au absolvit în liceele gălăţene. De exemplu, de la CNVA, am primit acceptul  domnului Calude, profesor universitar în Noua Zeelandă, de la Colegiul Costache Negri va fi o laureată a Olimpiadelor internaţionale, iar la Tecuci e vorba de Gabriel Dan Chiriac, maestru al sportului, performer în paraşutism.

Încercăm să atragem oameni din cât mai multe domenii, tocmai pentru a pune în evidenţă faptul că dacă vrei, totul este posibil. Este foarte important să identifici ce doreşti şi să munceşti pentru a atinge respectivul ţel şi, binenţeles, să ai răbdare pentru a-l atinge. Sper să putem începe de la sfârşitul acestei luni.


CITEŞTE ŞI: ALPINISTUL Tiberiu Pintilie, ÎNVINGĂTOR pe cel mai friguros munte din lume

Citit 2453 ori Ultima modificare Joi, 24 Mai 2018 17:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.