Evaluaţi acest articol
(0 voturi)
2 comentarii

* Gălăţeanul Tiberiu Pintilie a coborât teafăr de pe “Pobeda” * Ruşii şi britanicii, cu care a făcut echipă, au plecat epuizaţi spre casă, în timp ce românul a rămas să încerce un alt vârf din masivul Pamir, Khan Tengri


Trecuseră 13 zile de la ultimul contact cu Tiberiu Pintilie, alpinistul gălăţean aflat în masivul Pamir. Era în ascensiune spre vârful Pobeda. “Am ajuns în tabăra 2, la 5.200 m. Am tras ca hamalii prin zăpadă, să găsim ruta printre seracuri şi crevase. Tot azi au curs şi două avalanşe mari, pe lângă noi însă. E frig şi sălbatic aici, semnalul e şi el foarte prost la telefonul prin satelit”, transmitea Tibi pe 7 august. De atunci, nimic concret despre starea sa, doar un mesaj de la agenţia de acolo, care s-a ocupat de aspectele organizatorice, prin care se spunea că ar fi în coborâre. Cu fiecare zi trecută fără răspuns la telefonul prin satelit pus în rucsac de Viaţa liberă, îngrijorarea noastră, a susţinătorilor săi de acasă, s-a amplificat.
A 13-a zi a fost cu noroc, Adrian Fako, prietenul său alături de care urcase spre Everest acum trei luni, i-a auzit vocea. Tiberiu Pintilie a coborât teafăr de pe cel mai friguros munte al lumii şi este singurul din echipa cu care a fost pe munte capabil să mai facă acum încă o încercare, spre vârful Khan Tengri (7.010 m).
“Tibi ne-a spus că a ajuns la peste 7.300 m. pe Pobeda (n.r. – foarte aproape de vârful aflat la 7.439 metri). Apoi, echipa lor a fost nevoită să coboare cu un rus în stare critică de epuizare. Toţi au ajuns jos în viaţă după 12 zile pe munte, frig, degete aproape degerate (ale celorlalţi din echipă, Tibi e teafăr) şi rapeluri (n.r. - coborâre, în alpinism, a unui perete abrupt printr-un sistem de coarda dublă) prin avalanşe. Jos a nins timp de trei zile, au regăsit drumul pe gheţar doar cu GPS-ul. Cei trei ruşi din echipa lor pleacă acasă, epuizaţi. Tibi rămâne singur... Mâine începe ascensiunea spre Khan Tengri, cu o altă echipă - nu ştie cu cine, dintre ruşii şi britanicii cu care a plecat în această aventură nici unul nu mai este pe munte. Asta înseamnă performanţă la altitudine, să încerci şi să reîncerci, până ajungi acolo, sus, să devii un alpinist mai bun şi să rămâi OM în orice situaţie ai fi. De pe cel mai friguros munte din lume, Tibi vă transmite salutări”,  ne-a relatat Adi Fako ce a vorbit cu Tiberiu Pintilie.
Alpinistul gălăţean se află pentru a doua oară în masivul Pamir, după ce în 2012 a atins trei dintre cele cinci vârfuri de acolo aflate la peste 7.000 de metri: Ismail Somoni, vârful de 7.495 metri cunoscut mai ales sub vechea sa denumire, Kommunismus, Vf. Lenin (7.134 metri) şi Korjenevskaya (7.105 metri). În actuala expediţie, Tiberiu Pintilie a ajuns din nou pe Vf. Lenin.

Citit 1314 ori Ultima modificare Joi, 21 August 2014 19:56

2 comentarii

 • postat de si vrei cumva vreo medalie, pintilie? Sâmbătă, 23 August 2014 16:14 213.233.96.*** Link la comentariu
  1
  2

  bravo lui..am insa o intrebare pentru toata lumea:DACA ATI STI CA NU VETI MAI PUTEA SA VA LAUDATI CU REUSITELE VOASTRE INTR-ALE MUNTELUI, ATI MAI URCA PE MUNTE? de ce mama naibii nu sunteti in stare sa urcati pe munte fara sa trambitati, de sa se auda peste sapte mai si sapte tari? stiti cum se numeste asta in psihologie, sper......

  Raportează
 • postat de Florin Vineri, 22 August 2014 15:30 79.116.103.*** Link la comentariu
  2
  1

  Tenis: Monica Niculescu si Caroline Garcia, in semifinalele de dublu de la New Haven

  Perechea formata din Monica Niculescu si Caroline Garcia s-a calificat in semifinalele probei de dublu a turneului WTA de la New Haven, dotat cu premii totale de 710.000 de dolari.

  Duo-ul romano-francez s-a impus in doua seturi, scor 7-6(2), 6-4, in fata tandemului Cara Black (Zimbabwe) si Sania Mirza (India, dupa o ora si 40 de minute de joc.

  In penultimul act al competitiei, Monica Niculescu si Caroline Garcia se vor duela pentru accederea in finala cu perechea castigatoare a meciului Darija Jurak (Croatia)/M. Moulton-Levy(SUA) – Andreja Klepac (Slovenia)/Silvia Soler-Espinosa(Spania).

  Felicitari Monica Niculescu pentru aceasta victorie si sper sa jucati finala turneului!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.