INTERVIU cu directorul general al ArcelorMittal Galaţi. Bruno Ribo: Suntem îngrijoraţi de creşterea ”administrativă” a salariilor

INTERVIU cu directorul general al ArcelorMittal Galaţi. Bruno Ribo: Suntem îngrijoraţi de creşterea ”administrativă” a salariilor
Evaluaţi acest articol
(38 voturi)

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi traversează o perioadă în care planurile de investiţii trebuie să ţină pasul cu o piaţă o piaţă a oţelului încă dificilă. Politicile în domeniul energiei, dumpingul cu oţel chinezesc, dar şi resursele umane şi politicile salariale iniţiate de autorităţi în ultimele luni sunt câteva dintre provocări. Cum se poziţionează Combinatul faţă de toate acestea, puteţi afla din interviul acordat în exclusivitate ziarului "Viaţa liberă" de directorul general al ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo:

- Cum a fost 2016 pentru ArcelorMittal Galaţi în ceea ce priveşte producţia şi rezultatele financiare, în comparaţie cu anii precedenţi? Cum arată 2017, după primul trimestru?

- Suntem înainte de publicarea rezultatelor financiare din 2016, aşadar nu putem comenta despre chestiunile financiare. În ceea ce priveşte producţia, 2016 a fost un an cu aproximativ acelaşi volum: 2 milioane de tone. Până în prezent, anul 2017 arată la fel. Primul trimestru a fost semnificativ afectat de problemele logistice cu care ne-am confruntat: Dunărea îngheţată şi chiar problemele de infrastructură energetică, dar, între timp, am putea să recuperăm.

- Care este piaţa pe care se concentrează ArcelorMittal Galaţi: exporturi sau piaţa internă? Ce categorii de produse caută clienţii? Ce schimbări ale pieţei au apărut faţă de anii precedenţi şi ce mutaţii se aşteaptă în viitor?

- Piaţa noastră naturală este, bineînţeles, România, dar şi Balcanii şi Marea Neagră. Este, cu siguranţă, cea mai dificilă piaţă din Europa, fiind mai deschisă concurenţei din exteriorul Uniunii Europene. De asemenea, suntem prea mari pentru piaţa noastră internă şi trebuie să exportăm. Prin urmare, suntem în competiţie cu producătorii din Asia şi fosta Uniune Sovietică, care plătesc mult mai puţin pentru energie, gaz şi plătesc ZERO ca subvenţii pentru producerea de energie verde sau la certificatele ETS pentru emisiile de gaze cu efect de seră. Toţi ar trebui să înţeleagă că aceste costuri "ecologice" nu pot fi transferate clienţilor şi ne influenţează grav competitivitatea, motiv pentru care solicităm crearea unor condiţii de concurenţă echitabile la nivel mondial, în ceea ce priveşte legislaţia privind emisiile care afectează industria siderurgică.

- Ce avantaje sau dezavantaje are Combinatul de la Galaţi faţă de alte unităţi europene producătoare de oţel?

- Consider că zona noastră primară este acum la un nivel tehnologic de ultimă generaţie, în special Furnalul nr. 5. În privinţa echipamentelor, avem, de asemenea, un laminor de tablă groasă puternic, al cărui potenţial, după părerea mea, nu este total exploatat. Acest laminor nu are un echivalent direct în regiunea noastră şi nici în cadrul diviziei europene a Grupului. Pe de altă parte, avem încă o serie de întârzieri tehnice în zona de Oţelărie, dar le corectăm în mod activ, investind în numeroase îmbunătăţiri legate de calitate şi fiabilitate. Principala noastră provocare este legată de productivitate, care trebuie să continue să evolueze rapid. Lucrăm şi la asta.

- Care sunt obiectivele de investiţii pentru anul 2017 şi pe ce se vor axa ele?

- Până în prezent, suma totală a investiţiilor realizate în Galaţi este de aproape 400 milioane de euro, începând cu anul 2009. După cum am menţionat anterior, atâta timp cât reuşim să generăm suficiente resurse, vom continua să investim - în medie - 35 de milioane de euro pe an. Proiectele se referă la toate segmentele de producţie, dar se concentrează în special asupra Oţelăriei. Vrem să "copiem" succesul Furnalului nr. 5. Veţi vedea schimbări importante la Oţelărie, în următoarele luni şi ani. În laminoare, investiţiile vor îmbunătăţi calitatea produselor şi securitatea muncii, consumul de energie şi impactul asupra mediului.

- Care este acum cel mai mare pericol la adresa industriei siderurgice?

- În opinia mea, industria europeană a oţelului este grav ameninţată de decizia de a impune taxe pentru emisiile de carbon pentru producătorii de oţel după 2020 şi cu orizontul 2030. Dacă propunerile actuale vor deveni realitate, toţi producătorii din Europa se vor gândi serios dacă îşi vor muta fluxurile primare în afara Uniunii Europene, acolo unde aceste poveri nu există. Europa ar trebui să decidă dacă doreşte să producă oţel şi ce ar trebui să facă atunci când sute de mii de locuri de muncă vor dispărea, dacă acest lucru va deveni realitate. Pentru Galaţi este acelaşi lucru: plătim mai mult pentru energie, gaz şi vom plăti doar pentru dreptul de a produce. Cum putem concura cu producătorii din afara Uniunii Europene?

- Care sunt politicile pe parte de Resurse Umane? Care a fost numărul de angajaţi la începutul anului 2017 şi care va fi la sfârşitul anului?

- Politicile privind Resursele Umane nu înseamnă numai reducerea numărului de angajaţi. Sarcina noastră este şi să pregătim viitorul. De aceea angajăm tineri lucrători şi specialişti, peste 100 pe an. De asemenea, muncitorii de mâine vor fi diferiţi de lucrătorii de astăzi. Investiţiile, automatizările, noile tehnologii ne vor permite să ne îmbunătăţim productivitatea. Aceasta este mai bună dacă o comparăm cu trecutul, dar mai slabă faţă de alte unităţi siderurgice. Numărul angajaţilor va continua să scadă, în primul rând pentru că o mulţime de oameni se vor pensiona în următorii ani sau vor beneficia de avantajele legii pre-pensionării. Acum suntem aproximativ 5.800 de angajaţi. Vom continua să ne separăm de angajaţii noştri într-o schemă responsabilă din punct de vedere social, prin sistemul voluntar de pre-pensionare, o soluţie bună atât pentru angajaţi, cât şi pentru companie.

- Care au fost efectele programelor de pre-pensionare? Câţi angajaţi au beneficiat de acestea? A intervenit vreo modificare în acest sistem?

- În prezent, aplicăm o schemă de pre-pensionare ce nu este diferită de cea veche. Deoarece se bazează pe decizii voluntare, nu putem vedea exact câte persoane vor decide să opteze pentru această schemă. Dar ceea ce pot spune este că până în 2022 - 2023, aproximativ 2.500 de salariaţi vor ajunge la vârsta de pre-pensionare sau cea de pensionare. Trebuie să fim pregătiţi în această privinţă şi să îi înlocuim pe aceşti colegi, foarte calificaţi, cu unii noi, pregătiţi de noi prin intermediul Şcolii de Ucenicie şi al programului Internship - pentru specialişti. Până în 2020 sperăm să avem 500 de muncitori noi şi - de asemenea - zeci de tineri specialişti.

- În ce măsură majorările salariale operate în România în ultimele luni au influenţat salariile din cadrul Combinatului? Aveţi în plan creşteri salariale sau bonusuri? Vreo schimbare în CCM?

- Suntem surprinşi şi îngrijoraţi de creşterea “administrativă” a salariilor. Aceste măsuri, atâta timp cât nu sunt legate de îmbunătăţirea productivităţii, nu sunt compatibile cu adevăratele posibilităţi economice ale majorităţii industriilor şi ameninţă indirect sectorul privat. Nu ne-am putut permite să mărim toate salariile cu acelaşi procent (acest lucru ne-ar fi costat milioane de euro în fiecare an!) şi, ca urmare, structura salariilor noastre a fost puternic distorsionată. Salariile noastre sunt plătite de clienţii noştri, nu din majorări de impozite. Aceasta este o constrângere foarte puternică: dacă ne sporim deficitul, ne îndreptăm spre faliment şi închidem! Să ne uităm în jurul nostru: multe companii au decis să concedieze oameni pentru a mări salariile celor rămaşi. Salariile noastre pot creşte doar împreună cu productivitatea şi - după părerea noastră umilă - aceasta este singura modalitate sănătoasă pentru economie - inclusiv pentru sectorul public - de a proteja atât angajaţii, cât şi întreprinderile. Contractul Colectiv de Muncă este în vigoare, a fost semnat de părţi şi rămâne o platformă puternică, care, în aceşti ani dificili, a asigurat o îmbunătăţire limitată a condiţiilor pentru angajaţi, fără a ne deteriora ireparabil sustenabilitatea.

Practici comerciale controversate

Măsurile luate împotriva dumpingului cu oţel chinezesc pe piaţa UE au adus o serie de corecţii, însă practicile comerciale incorecte nu au dispărut, avertizează directorul Bruno Ribo: „În primul rând, trebuie să ne amintim că fluxul de oţel care face obiectul măsurilor antidumping ne-a pus într-o situaţie foarte dificilă la sfârşitul anului 2015 şi în primele luni ale anului 2016. Am fost obligaţi să ne reducem drastic cheltuielile şi am aplicat un program de lucru redus, care a afectat direct angajaţii. Pentru a ieşi din această situaţie nesustenabilă, creată de producătorii din Orientul Îndepărtat, care au vândut oţel la un nivel sub costurile proprii, am protestat la Bruxelles împreună cu alţi producători din siderurgie şi sindicate, pentru ca oficialii UE să înţeleagă pericolul. S-au luat - în cele din urmă - câteva măsuri şi au fost restaurate comportamentele corecte ale pieţei pentru o parte din produsele noastre - rulourile. Dar acum ne confruntăm cu situaţii similare cu alte ţări şi solicităm să se stabilească corecţii adecvate”.

Produse siderurgice cu valoare adăugată mare

Pentru a-şi păstra competitivitatea pe piaţă, Grupul ArcelorMittal se concentrează mai mult pe produsele cu valoare adăugată mare, o strategie din care face parte şi Combinatul siderurgic de la Galaţi, a arătat directorul general Bruno Ribo: „Un exemplu este noua Linie de Acoperire Organică - prima linie deschisă în ultimele zeci de ani! - aflată acum în etapa de acreditare a produselor. Acesta este tipul de produse pe care dorim să le producem mai mult, deoarece trebuie să abordăm nevoile pieţei noastre locale. Am investit masiv în toate sectoarele de producţie pentru creşterea calităţii şi pentru adoptarea de noi produse. Atunci când oţelul din Galaţi este livrat pentru cel mai mare pod din această zonă a Europei, pentru nave de ultimă generaţie, pentru cele mai exigente proiecte energetice, înseamnă că suntem pe drumul cel bun.

Citit 27547 ori Ultima modificare Vineri, 09 Iunie 2017 13:51

26 comentarii

  • postat de Pregătitor șarje
    Luni, 05 Iunie 2017 15:04
    Creșterea salariului minim pe economie a crescut profitul firmelor in Romania , paradoxal cu ce spune acest director ,,îngrijorat ,, ,orice pronostic BNR ,de la guvern ,etc, arată lucru ăsta dar francezii ăștia vor sclavi și profit maxim ,enorm, așa văd ei țara asta ,sclavi,profit enorm,legislație economică șubredă , corupție (sindicală),etc, pt a avea și a stoarce PROFIT maxim intr-un timp extrem de scurt ,de aia nu da nici 2 bani pe muncitori ,profit maxim pe bani foarte puțini!
    1
    21
    Raportează
  • postat de FOST angajat
    Sâmbătă, 27 Mai 2017 17:45
    Daca Ribo Bruno e ingrijorat de cresterile salariale la nivel de salariu MINIM pe economie inseamna ca AMG practica cam mult acest tip de salariu MINIM. Cu salariu minim nu poti avea angajati productivi si multumiti, iar daca angajatii nu sunt productii, produsele nu sunt excelente, ceea ce nu aduce clienti multumiti. Mai desfiintati din salariile alea de la "posturile de suport" ocupate de pe vremea lui Ceausescu...

    Haideti, dle Ribo, stiu ca acest principiul nu va e strain. Incercati sa puneti eticeta AMG pe produsele facute acolo. Si vor fi bani...

    Employer of choice, spuneati? :))))
    0
    21
    Raportează
  • postat de Sclavia corporaţiilor străine
    Joi, 25 Mai 2017 10:25
    Păi "normal" să afirmi asta măi Bruno, vouă probabil vă plac SCLAVII nu oamenii plătiţi ca lumea bună. E "NORMAL" să fii îngrijorat de creşterea administrativă a salariilor, când alţii încearcă să facă viaţa mai bună românilor şi implicit gălăţenilor, vouă vă dârdâie chiloţii că trebuie să daţi 1 leu în plus la salarii oamenilor. Deci concluzia măi Ribo este că voi vreţi sclavi nu români plătiţi bine.
    1
    24
    Raportează
  • postat de 1 ianuarie 2018- 1650 lei salariul minim
    Miercuri, 24 Mai 2017 17:17
    O să votez PSD veșnic daca asta îți dă frisoane ,,administrative,, măi nea Ribo ,veșnic, ca să stai tu mereu cu griji , să nu mai dai la trâmbița muncitorilor!
    1
    20
    Raportează
  • postat de Un om care a așteptat printre curve o promovare de zece ani
    Luni, 22 Mai 2017 16:29
    Creșterea ,,administrativă,,a salariilor, adică a administrației combinatului inclusiv a ta,pai tocmai de aia nu merge combinatul bine !Un fost coleg de munca a plecat din combinat acum 4 ani și muncește în Norvegia ,vorbea de ,,firmă,, ca de Dzeu ,firma face,firma drege, se ocupă firma,etc, și a întrebat cât mai luăm în combinat ,2500 de lei nu?Nu, doar vreo 1400 net...a rămas perplex și mut.,..cuuuumm?Da bre da tu nu știi de unde ai plecat ? Cum (...) nu mai știi ce salariu aveai acu 4ani? De aceia mă gândesc serios să îmi dau demisia de la (...) ăștia de unde nu am luat o promovare de 10ani ,doar lingăii (...) șefilor au promovat nu un muncitor harnic !
    2
    32
    Raportează
  • postat de Un trecător prin combinat
    Luni, 22 Mai 2017 12:20
    Bruno dute frate la tine acasă și lasane
    3
    19
    Raportează
  • postat de Damp
    Duminică, 21 Mai 2017 21:23
    Deci 50 lei la salariu pe doi ani?Asta înseamnă 11 euro în plus pe luna ,suma care pt un francez ajunge să se pise de zece ori la o toaletă publică,am fost in Franța și știu,un euro că să îți faci nevoile la o toaletă publică ,când cel care mă angajat pt o luna mă întrebat ce salariu iau în Romania și-a făcut cruce cu ambele mâini ,a rămas stupefiat ,ce mâncați ,cu ce vă îmbrăcați,nu se poate să trăiești cu 300 euro a spus,atât aveam atunci ,halal,cine vă exploatează in halul asta?a întrebat el, un concetățean de-al tau am răspuns ,am intrat în Europa dar pt francezi suntem o colonie din lumea a treia .De zece ani nu am luat o promovare la o vechime de 22 de ani , au promovat doar lingăii șefilor multi dintre ei nu sunt in stare să își lege bine șireturile ,din cauza asta nici nu mai caut sa fiu productiv ca muncitor ,trag pe pl cât de poate ,acționez că un melc și când fac ceva o fac de-a-ndoaselea și aiurea , staționări la utilaje cât mai dese-cheia marilor succese ,nu merge combinatul îl închizi și gata ,plecăm toți în altă parte , pt că nu ați știut să motivați oamenii care merită .
    1
    40
    Raportează
  • postat de pregatitor de sarje
    Duminică, 21 Mai 2017 17:21
    ca sa-ti mearga in afaceri bine trebuie sa ai grija de angajati.Atat timp cat i-ti bati joc de angajati si ei isi bat joc de utilajele tale si de produsele care le realizeaza.
    0
    37
    Raportează
  • postat de costel
    Duminică, 21 Mai 2017 17:14
    cat de penibil trebuie sa fii sa te duci la guvern sa te rogi sa nu creasca salariu minim.cresterile salariale din combinat nu mai tin de sindicat care sunt la mana conduceri ci de cresterea salariului minim .ARCELORMITTAL i-si plateste angajati cu salariu minim si nu vrea ca acesta sa creasca.Instruiti angajati sa nu moara in accidente si ii lasati sa moara de foame.
    1
    31
    Raportează
  • postat de Vasile
    Sâmbătă, 20 Mai 2017 13:04
    Acum , dl Bruno o sa ne spună ca cele 16 comentarii nu reprezintă părerea celo r 5800 de angajați ! O sa pună 100 de slugoi din cei care le șușotesc toată ziua la ureche, sa ne spună ca viața in combinat este numai lapte si miere !!!
    2
    44
    Raportează
  • postat de muncitorii de mâine vor fi diferiţi de lucrătorii de astăzi
    Sâmbătă, 20 Mai 2017 11:34
    Dupa 30 si... de ani de munca la combinat (in medie 80% din personal), dupa atatea "Schimbari, ARC-uri, Programe, Training-uri, etc." singura si palpabila observatie astazi, este SPALAREA DE CREIER. Nu mai poti vorbi omeneste sau intelege cu nimeni din "cadrele de nadejde" (asazisi manageri, tehnicieni de ocheleri, HIRA si dracu sa-i ia..), toate in numele Securitatii Muncii. Un instrument diabolic in mana speciei umanoide din combinat, o EXAGERARE si un accent total gresit ptr. relatiile de munca, comunicare, ECHIPA in special, cu tot ce inseamna asta. Lehamitea, lunile, anii cativa ramasi, parca nu mai trec pana sa te eliberezi din firma de unde iti castigi banii familiei totusi. Desigur esti liber, desigur... Dar de ce sa plec EU ? De ce sa-mi fie scarba sa vin la munca ? Sa fie varsta, generatia de vina ? Oi fi un anadaptabil la "nou" ? Si cel mai mult se resimte la oamenii care, iertat sa fie, au facut ceva in timp, profesional ma refer, s-au implicat. altfel... Nu aveti decat sa fiti fericiti VOI cu personalul de maine cum zicea colegul Bruno, citez: "muncitorii de mâine vor fi diferiţi de lucrătorii de astăzi". Fiti VOI roboteii corporatisti de azi si maine, fara personalitate, opinii, etc. niste alienati de duzina a unui sistem asemenea, bolnav. AM DREPTUL SA AM ACEASTA OPINIE ?
    3
    45
    Raportează
  • postat de Pregătitor șarje
    Sâmbătă, 20 Mai 2017 00:56
    Așa e ,sunteți îngrijorați de creșterile administrative a salariilor ,când după zece ani nu am luat o promovare am votat partidul care a propus creșterea salariului minim ,sunteți îngrijorați că de la 1 ianuarie 2018 salariul minim va creste la suma ,, fabuloasă,, de 1650 lei și automat trebuie să mai puneți un ban pt prosti și nu mai aveți ce ,,sporuri de vechime ,, să băgați în salariu ,va temeți că nu mai aveți mijloace de prostire și pierdeți controlul salariilor micuțe ,o idee de progres -bagati primele maiștrilor, inginerilor,șefilor de tot felul în salariile muncitorilor și pe să fie bani pt o mărire de 50la sută a salariilor sclavilor ,tăiați de la ciocoi și dați la amarați ,tăiați din salariile de mii,zeci de mii de euro și mai dați 100 de euroaie la plebe , o să fiți iubiți de angajați nu umplut de flegme că în momentul de față!
    1
    44
    Raportează
  • postat de NeBruno
    Vineri, 19 Mai 2017 20:31
    Imperialismul economic occidental in plina ascensiune a distrus Ronmania.
    Dupa ce au taiat apropae tot combinatul si au vandut fier vechi la pret subevaluat in paradisuri fiscale,....
    dupa ce vand toata productia AM prin suveici fiscale si declara pierderi anuale,.......
    fac profituri de miliarde pe spatele Romanilor.
    Astia ar trebui nationalizati imediat....
    Sa vedeti ce au lasat colonistii francezi prin Africa...dezastru.....
    Sa vezi ce o sa lase imperialiistii francezi in Romania .............dezastru...
    De ce furnalele din Franta de la Dunqueque nu pot fi taiate si au fost puse in conservare????????????
    Taie in Romania ca au gasit prostii perfecti......
    Ce face PSD-ul care a vandut Combinatul...??????
    1
    46
    Raportează
  • postat de CCM
    Vineri, 19 Mai 2017 17:14
    Nu intamplator Ribo Bruno spune " Contractul Colectiv de Munca a fost semnat de parti , este o platforna puternica..." Mizeaza iar pe slugarnicia liderilor de sindicat si a celor din parte conducerii , atunci cand se va demara negocierea noului contract, ADICA EXACT LA SFARSITUL ANULUI 2017. ,Probabil il vor incheia pe o perioada mai mare de timp 2-3 ani ca lucrurile sa fie batute in cuie si fraierii sa fie pusi la punct si apoi Bruno sa vina sa spuna tuturor ca are o platforma puternica, CONTRACTUL.
    Slugile si cozile de topor STIU CUM SA "TRADEZE", isi vor spori iarasi averile. Apoi de cine sa le fie teama Cine le verifica averile ilegale ? Verificati averile celor din conducerea combinatului si a liderilor de sindicat care au negiciat si vor negocia si veti vedea vile, masini, ,,, Daca erau la stat , mai intervenea Curtea de Conturi, DNA-UL.
    Acestea intervin daca sunt seziate de Arcelor , adica de Bruno. Credeti ca va sesiza vreodata politia.iSI SAPA propria groapa. Cati milioane de euro arunca peste granita , tribland legislatia romaneasca. Vorbeste ca daca ar fi dat un procent la salarii ar fi platit ,milioane de euro. Lacomia si parvenismul smecherilor din combinat e cauza dezastrului, nu munca cinstita a celor multi salati.
    Se poate face un calcul prin raportare salarii la cati muncitori sunt si personal Tesa si veti vedea cat ar fi platit. Ceea ce nu spune Bruno este ca in combinat capii mafiei din conducere, slugoii, sefi de departament, sefuleti si alte slugi au salarii din afara., adica mii de euro.
    Cineva scria despre securistii din combinat. Adevar a ascris.
    0
    53
    Raportează
  • postat de brb
    Vineri, 19 Mai 2017 16:17
    Discrepanța între salariile expaților, a celor din MC, a nepoților unor oameni politici și a tot felul de "pocnitori" cu tot felul de funcții inventate, și a celor care întradevăr muncesc, nu există la nici o uzină Arcelor din Europa. Adică între min si max, la Galați e în unele cazuri 1:200, pe când afara e max 1:10. Nemaivorbind de distribuția forței de muncă: din 5800 știe cineva că ~jumătate sunt personal administrativ? Iar asazisii ucenici pleaca pe capete, nimeni nu vine să lucreze pe 2 lei, când există alternative mai bune, fără riscuri biologice și chimice...
    0
    54
    Raportează
  • postat de Un trecator prin combinat
    Vineri, 19 Mai 2017 15:12
    Muncitorul care ,efectiv, produce banii e cel mai prost platit , Munceste in ture si conditii de mizerie iar la birouri se plimba hartii ,se fac pontaje , se cauta solutii de reducere a banilor "prostilor' care muncesc prin orice metoda de sanctiune. Si au si salarii si drepturi calumea.
    0
    49
    Raportează
  • postat de jaks
    Vineri, 19 Mai 2017 13:22
    Rușine să le fie, după ce scot bani din țară, și exploatează siderurgisți cu salarii de nimic,, directorul are aceeași placă NU SUNT BANI, dar când a fost bine și au făcut profit, dar când au avut facilități de la guvern ptr energie ieftină, dar când au spus că dacă se reduc salariați prin pensionare o să mai crească salariile oamenilor. Ei sunt niște incompetenți, noi am avut ca în toate domeniile specialiști dar nu am știut să îi motivăm sa rămână în țară. Acesta e forma de SCALVAGISM MODERN și injugarea salariaților Arcelor Mittal și să nu uităm dacă ar fi pe pierdere cum zic ei de ce nu închid și pleacă, dar cu salarii mici au și pretenții că vor calitate și nu cantitate, RUȘINE LOR
    0
    47
    Raportează
  • postat de Mada
    Vineri, 19 Mai 2017 13:06
    Ptr anonim: pe bune? Generatia falimentara? Inseamna,domnule,ca sunteti prost. Credeti ca,daca vor pleca oamenii vechi si vor veni tineri,scoliti prin Franta si Luxemburg,care iau pe luna mii de euro ca sa dea muncitori afara,le va fi mai bine siderurgistilor? Sau va simtiti mai bine daca va da afara unul mai 'proaspat'? Indiferent cine din vechea generatie pleaca si ce oameni vin,salariatii vor fi dati afara. Fara compensatii si fara vorbe frumoase.
    2
    37
    Raportează
  • postat de MM
    Vineri, 19 Mai 2017 11:52
    Bai 'nea bRUNO daca tot o dati voi cu tampenia aia de "IDEE de PROGRES" unde muncitorii vin cu idei de progres pt usurarea muncii salariatilor si unde unele sunt bune, dar altele sunt de tot rasul. Ce-ai spune de o idee de progres ca salariatii ARCELORMITTAL ROMANIA sa faca un schimb de experienta cu alti salariati din alte combinate detinute de ARCELORMITTAL din UK,GERMANIA,FRANTA,SPANIA,BELGIA. Mentionez numai personal muncitor fara TESA. Adica salariatii ARCELORMITTAL ROMANIA, sa lucreze minim 6 luni cu drepturile salariale a celor mentionati anterior, iar cei din tarile mentionate sa lucreze cudrepturile salariale din ROMANIA. Ei ce zici aveti curajul sa implementati aceasta idee de progres? Eu cred ca nu. Deoarece dupa prima luna cei ce vin in AM Romania sa lucreze in conditiile mizere si cu salariile in bataie de joc cu putin peste salarul minim pe economie plus stresul zilnic,plus preturile la utilitati,imbracaminte si mancare care si atea cresc din 6 in 6 luni mai ceva ca personajele din povestile nemuritoare.Deci, acei muncitori din vest, efectiv va PULVERIZEAZA si la propriu si la figurat si pe voi parte straina si pe cei romani (TESA), deoarece., pe aia nu-i mai puteti FRAIERI, cu dumping-ul chinezesc cum ca vezi tu Doamne salariul in ARCELORMITTALM ROMANIA se acorda in functie de PIB-ul din Romania, de parca otelul romanesc se vinde pe piata internationala functie de PIB-ul din Romania,cu mariri salariale de 50/lei pe doi ani,cu nu sunt bani de piese de schimb, cu fel de fel de programe gen ARC 2020,TAKECARE si alte CRETINATATI de genul asta pt ca astfel sa distrageti atentia muncitorului de la un TRAI DECENT.
    In final daca ai sange in instalatie si daca citesti aceste comentarii, desi nu cred, sau daca le citesti te doare la basca de ele, te intreb bai 'nea bRUNO: NOI ASTIA DIN ARCELORMITTAL ROMANIA, CAND VOM AVEA UN SALARIU SI UN TRAI DECENT?
    0
    56
    Raportează
  • postat de Vasile
    Vineri, 19 Mai 2017 11:27
    Zidane a costat mai mult decât ați dat voi pe combinat !!! Va plângeți ca trebuie sa măriți salariile??? La câți mai sunt in combinat e o nimica toată !! Poate vreți sa se muncească gratis !!!! Nu sunt un nostalgic dat ați distrus si continuați sa distrugeți combinatul !!! Cu doua -trei aparate medicale donate nu arătați ca sunteți buni ci in continuare ne desconsiderațica popor !!!
    0
    60
    Raportează
  • postat de C.S.G
    Vineri, 19 Mai 2017 09:00
    Din 2009 domnul Ribo Bruno, spune acelasi lucru "combinatul pierde bani"
    Francezi au fost, sunt si vor fi niste nationalisti.
    1
    57
    Raportează
  • postat de florin
    Vineri, 19 Mai 2017 08:24
    Comunicat de presa luna februarie 2015: ”ArcelorMittal Galaţi a decis să investească într-o linie de produse prevopsite care urmează să fie complet funcţională la mijlocul anului 2016. Astfel, Compania îşi continuă investiţiile în România, în ciuda condiţiilor dificile de piaţă”. Suntem in anul 2017 si suntem in etapa de ACREDITARE A PRODUSELOR!!Nu cred ca undeva in lumea civilizata se accepta ca o investitie noua a unui utilaj second hand sa aiba o intirziere de un an in finalizare si sa se mearga pe ideea ca mai stam ani de zile in asa zisa acreditare a produselor!!Luati va rog si parerea celor care muncesc in aceasta zona si a celor care au montat si incearca sa o puna in functiune si o sa va spuna cind aceasta minunata linie second hand va produce :poate anul viitor!
    2
    42
    Raportează
  • postat de anonim
    Vineri, 19 Mai 2017 07:14
    Atata timp cat tot ,,comunistii,,conduc combinatul,tot ,,jos,,vom ramane.Pana nu pleaca generatia,,falimentara,,Bors,Balta Rau,si multe alte ,,cadre,,nu vom creste salarial.Deja se pregatesc pentru CCM-ul nou(ca n-avem,ca nu putem,ca suntem prea multi,etc.),instruiec ,,bine,,sindicatele si gata cu soarta noastra.Daca vor pleca ,,mamutii,,vom putea evolua.Atat timp cat acestia ne hotarasc viitorul,inseamna ca acesta nu exista(e,,ei,,aplica sistemul ,,dupa noi potopul,,).Mi-e sila de toti acesti oameni care cred ca sunt de neinlocuit,nu vom avea progres.La cati oameni(cadre)castiga bani multi,degeaba,nu ma mai mir.De fapt clica mai sus amintita ,,platesc ciobanii nu oile,,ce mai e de spus?
    4
    52
    Raportează
  • postat de Ion Popa
    Vineri, 19 Mai 2017 05:11
    Dar să ne spună Bruno cum merge un combinat siderurgic în Franţa, cu salariile foarte mari a francezilor !
    2
    67
    Raportează
  • postat de DOLEJAN MARIUS
    Vineri, 19 Mai 2017 01:01
    Domnule director RIBO BRUNO,noi muncitori sustinem compania,dar ar trebui sa vedeti ca avem salarii ca si cei de la Ecosal,care nu au calificarea noastra. Pregatiti tineri ucenici,dar cind ajung la locul de munca si vad cu ce salarii au,prefera sa-si dea demisia. Stiu ca pentru companie este greu,dar pentru noi este foarte greu sa facem fata la cheltuielile zilnice. O alta problema a personalului din combinat,este ca numarul de muncitori scade dramatic,dar numarul de personal de conducere,sau de alta factura a crescut in ultimi ani. (care pentru noi erau de criza )
    2
    70
    Raportează
  • postat de yo
    Vineri, 19 Mai 2017 00:54
    Muncitorii din combinat castiga 1500 lei lucrand pe ture si au primit in 2016 o marire salariala de 50 lei pt 2 ani de zile, mai are rost sa vorbim de altceva decat de o greata profunda? Daca cel mai mic salariu in mana e 1.300 de lei cam cat ar fi normal sa fie cel mai mare? De 10 ori, de 50 de ori, sau de 100 de ori? E o bataie de joc dusa la extrem!
    3
    70
    Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.