Protecţia copiilor în relaţia cu cadrele didactice şi antrenorii

Protecţia copiilor în relaţia cu cadrele didactice şi antrenorii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Nu de puţine ori au existat situaţii în care cadrele didactice sau chiar antrenorii au supus copiii la anumite tratamente care sunt de natură a afecta dezvoltarea normală a copilului.

Legea prevede sancţiuni aspre pentru cei care se fac vinovaţi de asemenea fapte, însă puţini părinţi ştiu că există pârghii legale cu ajutorul cărora îşi pot proteja copiii, în cazul în care aceştia sunt jigniţi, bătuţi sau nedreptăţiţi în mod repetat de cadrele didactice sau antrenorii lor.

Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului prevede că Autorităţile publice, organismele private autorizate, precum şi persoanele fizice şi persoanele juridice responsabile de protecţia copilului sunt obligate să respecte, să promoveze şi să garanteze drepturile copilului stabilite prin Constituţie şi lege, în concordanţă cu prevederile Convenţiei Organizaţiei Naţiunilor Unite cu privire la drepturile copilului.

Începând din 2013, când a fost modificată legea, cadrelor didactice li s-a interzis să dea copiii afară din clasă, să îi trimită la colţ, să îi insulte sau să îi jignească, în caz contrar riscând amenzi destul de mari pentru tratament degradant în şcoală.

Copilul sau reprezentantul sau legal are dreptul de a se adresa conducerii unităţii de învăţământ şi/sau inspectoratului, pentru a semnala orice situaţie în legătură cu nerespectarea drepturilor copilului, aplicarea de pedepse sau supunerea la un tratament umilitor.

De asemenea, orice alte persoane care cunosc despre asemenea tratamente aplicate copiilor trebuie să semnaleze serviciul public de asistenţă socială sau Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

În cazul în care gravitatea faptelor îmbracă caracter penal, părintele sau reprezentantul legal, precum şi orice altă persoană care are cunoştinţă despre această faptă, poate face plângere penală împotriva cadrului didactic respectiv sau a antrenorilor care se fac vinovaţi.

Manifestările degradante sau umilitoare ale acestor persoane, care întrunesc elementele unei infracţiuni pot fi încadrate ca purtare abuzivă sau abuz în serviciu.

Dacă fapta a pus în primejdie gravă dezvoltarea fizică, intelectuală sau morală a copilului ne aflăm în faţa infracţiunii de rele tratamente.

Dacă acţiunile cadrului didactic au cuprins şi ameninţări, se poate lua în considerare şi această faptă penală, în mod separat sau în concurs cu celelalte infracţiuni comise.

În situaţia în care conducerea şcolii ignoră faptele care întrunesc elementele unei infracţiuni, cadrele didactice se fac vinovate de comiterea infracţiunii de Omisiune a sesizării organelor judiciare.

Părinţii trebuie să sesizeze autorităţile cu privire la abuzul comis asupra copilului lor. Dincolo de necesitatea sancţionării agresorului şi eliminării lui din sistemul de învăţământ, în funcţie de gravitatea situaţiei, demersurile părintelui pot contribui la prevenirea unor fapte similare din partea persoanei vizate sau chiar a altor cadre didactice.

Citit 1513 ori Ultima modificare Luni, 18 Decembrie 2017 21:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.