Acţiunea în revendicare imobiliară

Acţiunea în revendicare imobiliară
Evaluaţi acest articol
(22 voturi)

Acţiunea în revendicare imobiliară este mijlocul juridic prin care reclamantul, titular al dreptului de proprietate asupra unui bun imobil a cărui posesie a pierdut-o, solicită instanţei de judecată să-l oblige pe pârât (posesorul neproprietar) să-i restituie bunul respectiv.

Această acţiune este imprescriptibilă sub aspect extinctiv (adică poate fi introdusă oricând la instanţa de judecată), cu excepţia cazurilor expres prevăzute de lege.

Cererea de chemare în judecată se introduce la instanţa în a cărei rază teritorială se află imobilul revendicat.

Instanţa competentă se stabileşte în funcţie de valoarea obiectului cererii de chemare în judecată (valoarea imobilului revendicat şi cuantumul sumei solicitate cu titlu de despăgubire).

Astfel, dacă această valoare este de până la 200.000 de lei inclusiv, competenţa de soluţionare a acţiunii în revendicare aparţine judecătoriei, iar când valoarea respectivă este mai mare de 200.000 de lei, acţiunea se soluţionează de tribunal.

În cererea de chemare în judecată, reclamantul trebuie să arate că este proprietarul bunului revendicat şi să precizeze modul în care l-a dobândit.

Totodată, reclamantul trebuie să arate că pârâtul ocupă fără drept imobilul din litigiu, în sensul că nu deţine niciun titlu de proprietate asupra acestuia.

În dovedirea sau combaterea acţiunii, părţile pot solicita administrarea probei cu înscrisuri (ex., acte de proprietate asupra imobilului: contract de vânzare-cumpărare, certificat de moştenitor, hotărâre judecătorească de partaj etc.), interogatoriu, expertiză tehnică judiciară pentru identificarea imobilului etc.

În situaţia imobilelor înscrise în cartea funciară, Codul civil prevede că dovada dreptului de proprietate se face cu extrasul din acest registru.

În cazul admiterii acţiunii, pârâtul va fi obligat să restituie reclamantului bunul revendicat.

Dacă acest bun a fost înstrăinat de către pârât, reclamantul are posibilitatea  să solicite instanţei de judecată obligarea acestuia la plata unei sume de bani cu titlu de despăgubire, evaluată în raport cu momentul restituirii bunului.

Taxa judiciară de timbru pentru acţiunea în revendicare imobiliară se calculează, potrivit Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2013, în funcţie de valoarea bunului revendicat din momentul introducerii cererii de chemare în judecată.

Citit 3871 ori Ultima modificare Luni, 08 Ianuarie 2018 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.