Obligaţiile şi răspunderea administratorului asociaţiei de proprietari

Obligaţiile şi răspunderea administratorului asociaţiei de proprietari
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Asociaţia de proprietari este o formă de asociere a proprietarilor dintr-un condominiu şi se ocupă cu administrarea şi gestionarea proprietăţii comune. Aceasta poate să angajeze persoane care să se ocupe de activitatea de administrare, de contabilitate, precum şi de alte responsabilităţi specifice.

Obligaţiile administratorului sunt cele expres prevăzute de lege, putând fi completate şi cu alte obligaţii, stabilite prin fişa postului, întocmită ca anexă la contractul în baza căruia acesta activează.

În conformitate cu dispoziţiile Legii nr. 230/2007 cu privire la înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi a HG 1588/2007 privind normele de aplicare a Legii 230/2007, administratorul trebuie să fie atestat de către primar. Administratorul trebuie să acţioneze în îndeplinirea atribuţiilor ca un bun manager, să activeze cu profesionalism, doar în interesul membrilor  asociaţiei.

Administratorii au obligaţia să gestioneze bunurile materiale şi fondurile băneşti în mod corespunzător, având obligaţia să aducă la cunoştinţa locatarilor, prin afişare la loc vizibil, despre modul în care au fost stabilite cheltuielile curente. De asemenea, ei trebuie să fie permanent în măsură să justifice modul cum gestionează banii şi bunurile asociaţiei.

O altă obligaţie este aceea de a îndeplini formalităţile necesare pentru încheierea contractelor cu furnizorii de servicii, pentru exploatarea şi întreţinerea clădirii, cât şi de a urmări derularea şi realizarea acestor contracte. De asemenea, trebuie să urmărească modul în care personalul angajat pentru diverse activităţi gospodăreşti îşi îndeplineşte obligaţiile.

Răspunderea civilă şi penală

Administratorii trebuie să se asigure de efectuarea eficientă a lucrărilor de întreţinere şi reparaţii ale elementelor proprietăţii comune, să verifice contractele de închiriere dintre asociaţia de proprietari şi persoanele fizice sau juridice care folosesc spaţii din proprietatea comună.

Pentru protejarea intereselor proprietarilor, dar şi pe cele ale asociaţiei împotriva riscurilor aferente activităţii de administrare, administratorii pot încheia poliţe de asigurare de răspundere civilă profesională.

În vederea stabilirii modalităţii de ţinere a evidenţelor financiar contabile ale asociaţiei de proprietari, consiliile locale exercită controlul asupra activităţii financiar-contabile din cadrul asociaţiilor de proprietari.

În cazul în care administratorul săvârşeşte fapte prin care încalcă dispoziţiile legale, acesta poate răspunde contravenţional, putând fi obligat la plata unei amenzi, pentru neîndeplinirea obligaţiilor ce îi revin. Aplicarea acestor sancţiuni se face de către persoanele împuternicite de Inspectoratul de Stat in Construcţii şi de Ministerul Administraţiei şi Internelor, de primari sau de împuterniciţii acestora.

De asemenea, administratorii pot răspunde civil, putând fi obligaţi la plata pagubelor cauzate în cazul în care-i prejudiciază pe locatari.

În cazul în care administratorii se fac vinovaţi de săvârşirea infracţiunii de delapidare, prin însuşirea şi/sau folosirea de bani, valori ori alte bunuri administrate, aceştia pot fi traşi la răspundere din punct de vedere penal.

Citit 21090 ori Ultima modificare Marți, 06 Februarie 2018 17:40

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.