Evaluaţi acest articol
(19 voturi)
5 comentarii

Preşedintele asociaţiei de proprietari (denumită în cele ce urmează asociaţie) are atribuţii referitoare la executarea hotărârilor adunării generale a proprietarilor. Preşedintele are o serie de atribuţii comune cu cele ale Comitetului Executiv. Acesta are obligaţia ca, împreună cu membrii Comitetului Executiv, să convoace Adunarea Generală a proprietarilor în mod obligatoriu cel puţin o dată pe an în primul trimestru. În acest sens pregăteşte agenda ce urmează a fi discutată în cadrul Adunărilor Generale.

Preşedintele se ocupă de alegerea administratorului blocului, a altor angajaţi sau prestatori, fiind răspunzător de angajările şi demiterile pe care le face.
Duce la îndeplinire hotărârile asociaţiei şi se asigură de respectarea de către asociaţie a prevederilor legale, dar şi de respectarea acordului de voinţă al asociaţiei, aşa cum a fost exprimat prin statutul şi acordul de asociere.
În exercitarea atribuţiilor sale, preşedintele îşi poate asuma obligaţii în nume propriu sau în numele proprietarilor însă numai în ceea ce priveşte interesul clădirii. În acest sens poate emite decizii în baza regulamentelor adoptate pentru a aplica hotărârile asociaţiei şi pentru a reglementa aspectele legate de părţile imobilului aflate  în proprietate comună.
Preşedintele asociaţiei stabileşte bugetul de venituri şi cheltuieli, supraveghează plăţile şi încasările dar şi desfăşurarea activităţilor în cadrul asociaţiei. Tot el stabileşte sistemul propriu de penalizări al asociaţiei în privinţa restanţelor.
Acolo unde este cazul, preşedintele are în sarcină iniţierea sau reprezentarea intereselor asociaţiei în justiţie.

Obligaţii personale

Pe lângă atribuţiile de mai sus, preşedintele are şi un anumit număr de obligaţii personale în îndeplinirea funcţiei, ceea ce înseamnă că răspunderea sa este deplină în privinţa executării lor. În acest sens, în cazul unui vot paritar, decide în favoarea uneia dintre poziţiile exprimate în cazul hotărârilor adunării generale.
În baza atribuţiilor personale poate numi temporar un vicepreşedinte dintre membrii Comitetului Executiv căruia să îi poată delega atribuţiile sale şi se ocupă de convocarea Comitetului Executiv.
În cazul formulării de către proprietari a unor contestaţii de plată referitoare la calculul contribuţiei la cheltuielile asociaţiei de proprietari, acesta are obligaţia de a răspunde în termen de şapte zile.
Preşedintele este cel care păstrează şi utilizează în mod exclusiv ştampila asociaţiei. Tot el se ocupă să înscrie şi să radieze din registrul de publicitate imobiliară privilegiul Asociaţiei de Proprietari.
Preşedintele Asociaţiei are alături de Administrator o obligaţie principală constând în semnarea adeverinţei necesare pentru orice act de înstrăinare efectuat de un proprietar, prin care se face dovada achitării la zi a cotelor de contribuţie.
Pe lângă atribuţiile mai sus arătate, preşedintele poate, prin hotărârea Adunării Generale, să aibă şi alte atribuţii decât cele prevăzute de lege, însă doar cu respectarea cadrului legislativ. 
În funcţie de normele legale încălcate preşedintele răspunde solidar cu Comitetul executiv sau personal. Neîndeplinirea atribuţiilor de către preşedinte este considerată contravenţie şi  se sancţionează cu o amendă.
Şi în cazul Preşedintelui orice încălcare a legii în îndeplinirea atribuţiilor care are caracter penal poate fi sancţionată din acest punct de vedere.

Citit 18986 ori Ultima modificare Marți, 13 Februarie 2018 19:30

5 comentarii

 • postat de Emanuel Sâmbătă, 17 Februarie 2018 00:14 83.51.165.*** Link la comentariu
  0
  28

  Noi am desfiintat aceasta chipurile "Asociatie"
  Suntem un bloc cu doua scari, iar presedintele si secretarul se rotesc o data la an, adica fiecare apartament este "sef" prin rotatie. Nici presedintele si nici secretarul nu sunt platiti.
  Evidentele contabile ni le tine o societate, care ne transmite o data la trei luni situatia financiara, avem un cont bancar al blocului, iar toate datoriile se platesc direct prin banca.
  Daca este nevoie de vreo lucrare de facut facem sedinta si ce hotaraste majoritatea se face. Simplu si concis.

  Raportează
 • postat de proprietar Vineri, 16 Februarie 2018 08:49 5.2.209.*** Link la comentariu
  1
  23

  Ar trebui desfiintate toate asociatiile,numai putori iau banii degeaba. In acel comitet numai pensionarii,femeile de serviciu prietene cu administratorii(care nici nu matura de spalat nici atat),banii aruncati.

  Raportează
 • postat de MAMELUCI, TREZITI-VA ODATA! Joi, 15 Februarie 2018 11:27 78.96.81.*** Link la comentariu
  3
  20

  @situatie halucinanta!

  Subscriu si adaug ca aceste specimene declasate moral subzista cu ajutorul bosorogilor analfabeti care profita intrun fel sau altul, ba sefi de scara cu nevasta femeie de serviciu, care insira zoile pe scarile blocului, cu salariu bun, ba in urma unor lucrari cu terti de pe urma carora isi iau partea, acel comision, regasit in nota de plata comuna!

  Culmea este ca sunt cunoscute aceste marsavenii de cei de la Primarie, de toti vecinii, dar toata lumea, mucles, de ce sa ma fac eu dusman cu vecinu, asa ca prefera sa plateasca niste bani aiurea, prin aceasta atitudine de turma comunista!

  Inca traim in comunism, doar peste 2 - 3 generatii se poate vorbi de corectitudine si civilizatie.

  Inca nu le'a dat unora prin cap sa infiinteze societati de curatenie care sa ia in antrepriza mai multe blocuri, mergand prin negociere la pret, mult mai simplu si corect, inlocuind aceste asociatii de cumetrie!

  Sunt administratori care deservesc 3 - 5 asociatii, si va dati seama cat de corecti sunt respectand fisa postului destul de lunga, plus bani cu ghiotura de la prosti.

  Aceeasi peoblema si cu mamelucii numiti presedinti de asociatii!
  Habar nu au de legislatie lasandu-se condusi de bosorogi.

  Raportează
 • postat de Teo Chirvase Joi, 15 Februarie 2018 09:21 100.117.76.*** Link la comentariu
  21
  7

  Cel care a postat cu "reziduurile comuniste" are o problema...la mansarda.
  Sunt multe asociatii in care presedintele presteaza benevol, fara nici un
  ban,fiind o persoana respectata in asociatie.
  Obsesiile astea ca oamenii sunt prostiti, incarcati, furati, apartin unor
  persoane cu probleme, paranoia(in cazul de fata o persoana cu halucinatii).
  Asociatiile de proprietari actioneaza intr-un cadru perfect legal.

  Teo C.

  Raportează
 • postat de O situatie HALUCINANTA ! Miercuri, 14 Februarie 2018 20:41 77.111.244.*** Link la comentariu
  6
  38

  Aceste reziduuri comuniste ... ,,presedinti de asociatii si administratori de blocuri'' ... care, efectiv, nu-si au rostul, care nu contribuie cu ...nimic la nimic... care nu desfasoara nicio activitate dar baga in buzunare (lunar) sume mari de bani, in mod nejustificat si necontrolati de nimeni, ar fi trebuit sa fie spulberate de zeci de ani de zile !
  Acesti paraziti ai societatii, care exista (cu mult tupeu) pe spinarea si pe banii unor posesori de apartamente care habar nu au despre legi si despre lumea in care traiesc, aceste capuse care prostesc oamenii in cele mai josnice moduri cu putinta ar trebui desfiintati si cercetati pe loc, pentru marsaviile in care sunt implicati !
  TREZITI-VA PROPRIETARI DE APARTAMENTE SI NU VA MAI LASATI PROSTITI !

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.