Drepturile proprietarilor în calitate de membri ai asociaţiilor de proprietari

Drepturile proprietarilor în calitate de membri ai asociaţiilor de proprietari
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

În calitatea lor de membri ai asociaţiei de proprietari, proprietarii au o serie de drepturi stabilite de dispoziţiile Legii nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi a Hotărârii de Guvern nr. 1588/2007.

Proprietarul care are calitatea de membru al asociaţiei de proprietari poate participa la adunările generale ale asociaţiei de proprietari, având drept de vot în cadrul acestora. De asemenea, proprietarul îşi poate exercita dreptul de vot pentru a alege membrii structurii organizatorice a asociaţiei, având de asemenea dreptul să candideze pentru a fi ales în aceste structuri.

Proprietarii au dreptul de a cunoaşte toate aspectele legate de modalitatea de desfăşurare a activităţii asociaţiei de proprietari, putând avea acces, în urma unei solicitări scrise, la orice document al acesteia. În virtutea acestui drept, proprietarii pot solicita explicaţii cu privire la calculul cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari. În situaţia în care proprietarii sunt nemulţumiţi de modalităţile de calcul a cotelor de contribuţie, aceştia le pot contesta în termen de zece zile de la afişarea listei de plată. În termen de şapte zile de la depunerea în scris a contestaţiei, preşedintele are obligaţia să o soluţioneze şi să transmită proprietarului contestatar răspunsul său. Pentru celelalte tipuri de sesizări ori reclamaţii, termenul de răspuns pe care asociaţia îl are la îndemână este de maximum 30 de zile. Dacă proprietarul nu este mulţumit de răspunsul primit, se poate adresa primăriei, în vederea sancţionării celor vinovaţi, sau chiar instanţelor de judecată, în vederea obligării asociaţiei de proprietari să respecte drepturile proprietarului.

Spaţiile comune

În cazul în care proprietarul constată că o hotărâre a adunării generale a proprietarilor este contrară legii sau statutului asociaţiei de proprietari, mai ales dacă prin adoptarea acestor hotărâri se produc prejudicii materiale, iar preşedintele şi comitetul executiv nu iau măsuri imediate pentru anularea ori modificarea lor, poate ataca respectiva hotărâre în justiţie, în vederea anulării sale.

Proprietarii au dreptul de a folosi părţile comune ale construcţiilor şi instalaţiilor din condominiu, însă numai conform destinaţiei pentru care au fost construite. Proprietarii au dreptul de a obţine schimbarea destinaţiei proprietăţii comune, însă doar cu acceptul asociaţiei de proprietari.

Proprietarii pot dispune liber de dreptul lor de proprietate asupra imobilului din condominiu, putând să închirieze locuinţa sau să îi aducă îmbunătăţiri sau modificări, însă doar cu respectarea prevederilor legale, fără a pune în pericol integritatea structurală a clădirii sau a altor proprietăţi.

Proprietarii au dreptul de a lua la cunoştinţă, în fiecare semestru, care sunt veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune, precum şi cheltuielile aferente lor. În acest sens, asociaţia are obligaţia de a afişa la avizierul asociaţiei de proprietari un raport cu privire la aceste venituri.

Citit 6815 ori Ultima modificare Marți, 20 Februarie 2018 18:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.