BREVIAR JURIDIC | Divorţul judiciar din motive de boală

BREVIAR JURIDIC | Divorţul judiciar din motive de boală
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Codul civil prevede posibilitatea oricăruia dintre soţi să solicite divorţul, dacă starea sănătăţii sale face imposibilă continuarea căsătoriei.

Pentru a fi admisă o astfel de cerere de divorţ trebuie să fie îndeplinite următoarele condiţii:

- soţul care solicită desfacerea căsătoriei să aibă o stare de sănătate precară (nu are relevanţă dacă boala invocată a intervenit anterior căsătoriei sau în timpul acesteia);

- boala respectivă să fie de o anumită gravitate, care face imposibilă continuarea căsătoriei.

Cererea de divorţ pentru motive de boală poate fi formulată numai de către soţul bolnav, care consideră că nu mai poate continua căsătoria din cauza stării sale de sănătate.

Pentru a dovedi existenţa bolii şi imposibilitatea continuării căsătoriei, reclamantul (soţul bolnav) poate folosi în faţa instanţei orice probe prevăzute de lege (înscrisuri - acte medicale, martori, interogatoriu, expertiză medicală).

Dacă din probele administrate rezultă, cumulativ, starea de boală şi imposibilitatea continuării vieţii de familie din cauza bolii, instanţa de judecată dispune desfacerea căsătoriei pe acest temei, pronunţând o hotărâre de divorţ, fără să facă vreo menţiune despre culpa soţilor.

În cazul în care condiţiile sus menţionate nu sunt îndeplinite (divorţul este solicitat de soţul sănătos sau din probe nu rezultă că boala de care suferă soţul reclamant nu face imposibilă continuarea  vieţii de familie), cererea de divorţ va fi respinsă ca neîntemeiată.

Ulterior, soţii au posibilitatea să solicite divorţul pentru alte motive decât cele de boală.

De precizat că taxa judiciară de timbru pentru divorţul judiciar din motive de boală este de 50 de lei.

Citit 3396 ori Ultima modificare Luni, 12 Martie 2018 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.