Curatela specială, o formă de ocrotire a persoanei fizice

Curatela specială, o formă de ocrotire a persoanei fizice
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Curatela specială este o formă de ocrotire a persoanei fizice instituită provizoriu pentru ocrotirea intereselor patrimoniale sau nepatrimoniale ale acesteia, în situaţia în care există imposibilitatea temporară de îndeplinire a atribuţiilor de către părinte sau tutorele desemnat sau în cazul în care există un conflict de interese între cel ocrotit şi părinte sau tutore.

Fiind o formă de protecţie, curatela poate privi atât minorii, cât şi majorii, fie că aceştia sunt puşi sub interdicţie sau nu. Curatela temporară este instituită atunci când aceştia nu pot să îşi administreze bunurile sau să îşi apere interesele în mod corespunzător.

Curatela specială este o măsură care se dispune doar pentru realizarea unui singur act juridic care este în mod concret determinat, şi nu cu privire la totalitatea actelor persoanei respective.

Curatorul special desemnat într-o anumită situaţie poate exercita toate drepturile şi obligaţiile care îi revin tutorelui, însă doar pentru o perioadă limitată în timp.

Scopul desemnării curatorului special de către autoritatea tutelară este acela de a asista sau reprezenta minorul cu ocazia încheierii actelor de dispoziţie sau la dezbaterea procedurii succesorale.

În cazul procedurilor succesorale, în vederea ocrotirii interesului minorului aflat sub tutelă, doar atunci când există motive întemeiate, desemnarea curatorului special de către notar trebuie validată de instanţa de tutelă. De asemenea, instanţa poate dispune înlocuirea persoanei desemnate în calitate de curator dacă consideră că nu este potrivită pentru această sarcină datorită unor interese contrare.

În cazul celorlalte acte de dispoziţie, altele decât cele care privesc procedura succesorală, desemnarea curatorului special de către autoritatea tutelară trebuie confirmată de instanţa de tutelă, în caz contrar actul îndeplinit sau încuviinţat de curatorul special fiind anulabil.

De asemenea, în cazul în care pe rolul instanţei de judecată se află o cerere de punere sub interdicţie, în vederea protejării intereselor persoanei respective până la soluţionarea acesteia se poate dispune desemnarea unui curator special.

Citit 8866 ori Ultima modificare Marți, 13 Martie 2018 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.