Mai bine în buzunar decât la stat

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În urma unor verificări încrucişate făcute de comisarii Gărzii Financiare cu privire la activitatea SC Zotmari SRL Iveşti, judeţul Galaţi, pe baza datelor identificate în extrasele de cont din perioada martie 2006-februarie 2007, au ieşit la suprafaţă unele încălcări ale legislaţiei financiar-fiscale.

Mai exact, din analiza extraselor  de cont şi a documentelor identificate în evidenţele terţilor a rezultat că, în perioada amintită, cei de la Zotmari au făcut livrări de mărfuri, ajungând la o cifră de afaceri  de 1.843.839 lei.

Din totalul acestei sume încasate prin intermediul contului bancar mai sus-menţionat a fost utilizată pentru efectuarea de plăţi către furnizori suma de 453.035 lei, restul de 1.383.060 lei fiind retras din cont sub formă de numerar.

Realitatea de care s-au legat reprezentanţii instituţiei de control  a fost aceea că cei de la Zotmari au făcut livrări de materiale diverse, au obţinut venituri, dar, în acelaşi timp, s-au  eschivat în întregime  de la declararea şi plata obligaţiilor către bugetul de stat.

Eschivă de la plata TVA şi impozitului pe profit

Astfel, unei cifre de afaceri de 1.843.839 lei, îi corespund venituri în sumă totală de 1.549.444,54 lei şi un TVA colectat prin intermediul facturilor fiscale emise în valoare totală de 294.394,46 lei. Niciuna din  aceste sume n-a fost înregistrată în evidenţa contabilă şi nici n-a fost declarată la organul fiscal teritorial. 

Reprezentanţii organului de control financiar-fiscal au estimat un prejudiciu constând în impozitul pe profit estimat sustras de la plata către bugetul de stat în sumă de 247.911,12 lei.

În acelaşi timp, prejudiciul estimat constând în taxa pe valoarea adăugată de plată se ridică la suma de 294.394,46 lei. Astfel, prejudiciul total provocat de reprezentanţii societăţii controlate - constând în obligaţiile fiscale datorate de cei de la SC Zotmari SRL Iveşti către bugetul de stat şi rezultate în baza calculului menţionat mai sus - este de 542.305,58 lei.

Acestea au fost motivele pentru care comisarii Gărzii Financiare au înaintat  şi  o sesizare către Parchetul de pe lângă Judecătoria Lieşti cu privire la comiterea infracţiunii de evaziune fiscală.

Evident, Zotmari SRL se înscrie în aceeaşi salbă de firme evazioniste iveştene al căror izvor pare că e de nesecat.

Citit 597 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.