Taxa de primă înmatriculare a stârnit multe discuţii şi controverse. A fost anulată şi înlocuită cu o altă taxă numită „taxa de poluare”. Cei care şi-au cumpărat maşini după intrarea în vigoare a taxei de poluare au căutat tot felul de variante pentru evitarea plăţii, dar până la urmă mulţi au fost nevoiţi să achite taxa pentru a se putea folosi de maşini. O parte dintre cei care au plătit au apelat la instanţă pentru a-şi recupera banii.
Din această categorie face parte şi gălăţeanul Ion Talpău, care, ajutat de o avocată din baroul Tulcea, a dat în judecată Administraţia Finanţelor Publice – Serviciul de colectare taxe şi impozite, pentru a-şi recupera banii.
Gălăţeanul a fost nevoit să plătească 975 de lei pentru taxa de poluare pentru finalizarea actelor de înmatriculare a maşinii cumpărate în decembrie 2008 din Germania.
Instanţa i-a dat câştig de cauză şi Ion Talpău şi-a recuperat suma plătită cu dobânda legală calculată de la data înscrierii până la data restituirii efective, plus 4,3 lei cheltuieli de judecată.
Un alt caz - o sumă mai mare
În aceeaşi situaţie s-a aflat şi Gheorghe Mihăescu, care a plătit 5.734 de lei taxă de poluare pentru o maşină cumpărată tot în 2008. Avocata care l-a reprezentat în instanţă a arătat că taxa de poluare pentru maşinile aduse din alte state membre UE reprezintă o discriminare şi se află în contradicţie cu normele din Tratatul Constitutiv al Uniunii Europene.
Dispoziţiile din Tratatul Constitutiv se opun unei taxe speciale de primă înmatriculare pentru achiziţiile intracomunitare (din orice stat membru EU) de autoturisme neînmatriculate pe teritoriu naţional (în cazul nostru România).
Conform aceluiaşi tratat o astfel de taxă încalcă principiul liberei circulaţii a mărfurilor.
Din acest motiv şi Gheorghe Mihăescu a obţinut câştig de cauză în instanţă, iar Adiminstraţia Finanţelor Publice Galaţi a fost obligată la restituirea sumei de 5.734 de lei cu dobânda legală calculată de la data plăţii taxei şi până la restituirea acesteia. Şi în acest caz s-au calculat cheltuieli de judecată, în valoare de 640,30 lei.
Acestea sunt doar două cazuri de gălăţeni care şi-au recuperat, în instanţă, banii plătiţi pentru taxa de poluare. Nu mai punem la socoteală timpul pierdut prin sălile de judecată.
Aceste cazuri însă nu sunt singulare. Numai la Galaţi sunt peste 200 de procese pe această temă. Şi, ne întrebăm noi, ca orice alt român care plăteşte taxe şi impozite în ţara asta, de unde scot cei de la Finanţe bani pentru plata cheltuielilor de judecată? Nu cumva tot din banii noştri încasaţi ca taxe şi impozite?
Vom reveni şi cu alte cazuri de gălăţeni care şi-au recuperat taxa de poluare, dar şi cu cazuri concrete despre oameni care au reuşit să îşi înmatriculeze maşinile fără să plătească. Aici este însă vorba despre o altă instituţie care plăteşte cheltuieli de judecată din banii noştri.