FNI, coşmarul fără sfârşit. Cât de oarbă este justiţia în România?

FNI, coşmarul fără sfârşit. Cât de oarbă este justiţia în România?
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

O pensionară din Galaţi s-a trezit că este executată silit de către un executor judecătoresc din Focşani, la cererea creditoarei Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), pentru returnarea unei sume de bani pe care gălăţeanca nu a primit-o niciodată, în dosarul FNI. Deşi executorul cunoştea situaţia, a dus cazul mai departe în instanţă, iar femeii, care are probleme mari de sănătate, i s-a pus poprire pe pensie. Astfel, o treime din pensia Mariei Isăcilă se întoarce în buzunarele fără fund ale statului român. Dacă există vreun avocat din Galaţi care să se implice fără mari pretenţii în acest caz social, "Viaţa liberă" îi va mediatiza eforturile.

Un caz scandalos

Cazul gălăţencei Maria Isăcilă a fost mediatizat de "Viaţa liberă" şi acum aproximativ un an. Vi-l reamintim, pe scurt: în 1999, femeia a depus la FNI suma de 5.000 de lei, bani pe care i-a pierdut. În decembrie 2004, AAAS (fosta Agenţie de Valorificare a Activelor Statului - AVAS) a fost obligată, prin sentinţă definitivă şi irevocabilă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, să plătească către Maria Isăcilă un debit actualizat de 3.683,76 lei, incluzând cheltuieli de executare. În cei 14 ani scurşi până acum, Maria Isăcilă nu a primit nici măcar un leu din această sumă. În schimb, AAAS a contestat în instanţă executarea silită şi a câştigat, obţinând, la rândul ei, în 2014, executarea silită a Mariei Isăcilă. Gălăţeanca este obligată acum de executorul judecătoresc Firel Bîrsan din Focşani să plătească 4.372,53 lei, "reprezentând 3.683,76 lei - debit datorat, actualizat cu indicele de inflaţie începând cu data de 12.08.2011 şi până la plata efectivă şi 688.77 lei - cheltuieli de executare". În mod scandalos, femeia este somată să dea înapoi nişte bani pe care nu i-a primit niciodată, ba chiar cu dobândă.

CITEȘTE ȘI: ȚEPUIȚI a doua oară? Statul îi execută silit pe păgubiţii FNI!

În martie anul trecut, se părea că lucrurile se vor rezolva amiabil, prin corespondenţa purtată cu executorul din Focşani de către executorul Petre Cristian, cel care a apărat interesele Mariei Isăcilă în procesul cu AAAS. Numai că executorul din Focşani a dus mai departe cazul în instanţă, a obţinut "acceptul" legal al Judecătoriei Galaţi pentru a pune poprire pe pensia Mariei Isăcilă, iar martie 2018 este prima lună în care femeii i s-a reţinut o treime din pensia cuvenită, adică 504 din cei 1.513 lei. "Domnule, suntem nevinovaţi! Noi nu am primit niciodată nici măcar un leu din banii de la FNI! Aş renunţa cu totul la aceşti bani, numai să ne lase în pace, pentru că am ajuns ca acarul Păun, să tragem noi toate ponoasele", ne-a Mihai Isăcilă, soţul doamnei Maria, cel care ne-a vizitat la redacţie, întrucât soţiei sale îi este imposibil să se deplaseze.

Se pare, conform specialiştilor, că singura şansă a soţilor Isăcilă ar fi depunerea unei contestaţii la executare, însă acest demers legal pare să depăşească posibilităţile financiare ale familiei. Dacă vreun avocat din Galaţi se arată interesat de preluarea acestui caz, se va bucura de sprijin mediatic din partea ziarului nostru.

Justiţia o fi şi surdă?

Din păcate, cazul Mariei Isăcilă nu este singurul de acest fel din România. Tot anul trecut, "Viaţa liberă" scria despre soţilor gălăţeni Iordan A. şi Iordan L., cărora un executor le-a recuperat de la AAAS banii depuşi de ei la FNI, dar i-a reţinut în contul său, refuzând să le dea celor doi gălăţeni banii care li se cuveneau. În ciuda unui adevărat război juridic cu instituţiile statului român, familia Iordan a pierdut pe toate planurile, "murind cu dreptatea în mână". Ei au fost obligaţi să restituie cei 20.000 de lei blocaţi de Biroul Executorului Judecătoresc S. Adrian-Eugen din Bucureşti, asta după ce au cheltuit fără succes alte mii de lei prin tribunale, pentru a-şi dovedi buna-credinţă! Însă nimeni nu i-a auzit...

CITEȘTE ȘI: Păgubiţi FNI, ţepuiţi şi de executorul judecătoresc

Citit 5668 ori Ultima modificare Duminică, 01 Aprilie 2018 14:38

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.