BREVIAR JURIDIC | Contestarea taxei de timbru stabilită de instanţa de judecată

BREVIAR JURIDIC | Contestarea taxei de timbru stabilită de instanţa de judecată
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Taxa judiciară de timbru se plăteşte anticipat, iar sancţiunea nerespectării obligaţiei de plată a acesteia o constituie anularea cererii de chemare în judecată, în condiţiile legii.

În cazul în care cererea de chemare în judecată este netimbrată sau insuficient timbrată, instanţa de judecată îi pune în vedere reclamantului obligaţia de a timbra cererea în cuantumul stabilit şi de a transmite instanţei dovada achitării taxei respective, în termen de cel mult 10 zile de la data primirii comunicării.

Împotriva modului de stabilire a taxei judiciare de timbru, reclamantul poate să formuleze cerere de reexaminare. Cererea se adresează aceleiaşi instanţe, în termen de trei zile de la data comunicării obligaţiei de plată a taxei de timbru datorate. Acest termen se calculează pe zile libere, potrivit Codului de procedură civilă, ceea ce înseamnă că ziua de început şi cea în care se va împlini nu se iau în calcul.

Termenul care se sfârşeşte într-o zi de sărbătoare legală sau când serviciul este suspendat se va prelungi până la sfârşitul primei zile de lucru următoare. Dacă taxa judiciară de timbru se stabileşte în şedinţa de judecată, în prezenţa părţilor sau a reprezentanţilor acestora, termenul pentru formularea cererii de reexaminare se calculează de la data acestei şedinţe.

Cererea este scutită de plata taxei judiciare de timbru şi trebuie să cuprindă numele, prenumele, domiciliul sau reşedinţa părţilor ori, după caz, denumirea şi sediul lor şi ale reprezentantului, motivele de contestare a taxei judiciare stabilite, precum şi semnătura.

Întrucât cererea de reexaminare nu se comunică, este suficientă depunerea unui singur exemplar al acesteia pentru instanţa de judecată.

Soluţionarea cererii se face fără citarea părţilor, în camera de consiliu, de un alt complet decât cel investit cu judecarea acţiunii pentru care s-a stabilit taxa de timbru contestată.

Încheierea prin care a fost soluţionată cererea de reexaminare este definitivă.

În situaţia admiterii integrale sau parţiale a cererii de reexaminare, dacă persoana respectivă a achitat anterior taxa de timbru stabilită iniţial, instanţa de judecată dispune, din oficiu, restituirea taxei de timbru total ori proporţional cu reducerea sumei contestate.

De menţionat că persoana nemulţumită de modul în care a fost soluţionată cererea de reexaminare nu mai are dreptul să conteste taxa judiciară de timbru prin intermediul altei căi de atac, dar poate să solicite ajutor public judiciar, dacă îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege.

Citit 2489 ori Ultima modificare Luni, 02 Aprilie 2018 18:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.