Contractul de asociere în participaţie

Contractul de asociere în participaţie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Contractul de asociere în participaţie este un contract comercial, care se încheie doar între persoane cu personalitate juridică şi are drept scop realizarea de beneficii.

Acest contract se încheie doar în formă scrisă, părţile stabilind în mod concret, cu ocazia încheierii acestuia, conducerea şi organizarea, bunurile care intră în asociere şi situaţia juridică a acestora, atât pe timpul derulării contractului, cât şi după încetarea acestuia, operaţiunile pe care le întreprind, cât şi cota de participaţie la beneficiile sau pierderile acestei asocieri.

Asocierea rezultată din acest contract nu dobândeşte personalitate juridică distinctă.

În urma asocierii create prin acest contract, de regulă, dreptul de proprietate asupra bunurilor aduse în asociere, rămâne al persoanelor care le-au adus. Părţile pot conveni totuşi, prin contractul de asociere, ca bunurile aduse în asociere sau cele care rezultă din asociere să devină proprietate comună a asociaţilor. De asemenea, asociaţii pot conveni prin contract ca bunurile aduse în asociere să treacă din proprietatea unuia dintre asociaţi în proprietatea altora dintre ei, în vederea realizării obiectului asocierii, însă cu obligativitatea respectării formalităţilor de publicitate prevăzute de normele legale în vigoare. La încetarea asocierii, asociaţii pot să stabilească redobândirea bunurilor aduse în asociere.

Deşi acţionează sau încheie acte în contul asocierii, asociaţii se obligă faţă de terţi în nume propriu. Răspunderea pentru actele încheiate în contul asocierii este solidară pentru toate persoanele asociate.

Asociaţii îşi pot exercita toate drepturile ce decurg din contractul de asociere în raport cu terţii, însă terţii sunt obligaţi doar faţă de asociatul împreună cu care au încheiat contractul.

Contractul de asociere în participaţie încetează din cauze legale constând în nedesfăşurarea a minim o operaţiune din cele menţionate în contract sau inexistenţa sau neutilizarea aporturilor pentru realizarea de operaţiuni. Contractul poate înceta din cauze contractuale stabilite de părţi cu ocazia încheierii contractului, ca urmare a finalizării obiectului asocierii sau din cauze judiciare, atunci când instanţa de judecată dispune încetarea contractului, cu consecinţa atragerii răspunderii contractuale, acolo unde este cazul.

 

Citit 2810 ori Ultima modificare Marți, 10 Aprilie 2018 18:20

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.