Soţ şi soţie, acuzaţi că au furat banii unei şcoli

Soţ şi soţie, acuzaţi că au furat banii unei şcoli
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Femeia, în calitate de contabil-şef al unei şcoli gimnaziale din Galaţi, şi bărbatul, patron de firmă, au fost reţinuţi pentru un prejudiciu de peste 500.000 de lei, despre care se presupune că ar fi fost creat unităţii de învăţământ prin plata unor servicii neprestate. Contabila a demisionat când povestea a ajuns la Poliţie. 

Presupusele fapte de care sunt acuzaţi o gălăţeancă de 49 de ani, contabil-şef la o şcoală gimnazială din Galaţi, şi soţul ei, de 56 de ani, patron de firme care au ca obiect de activitate "comerţul cu ridicata nespecializat" s-ar fi petrecut în perioada 2012 - 2014 şi ar fi avut la bază nişte contracte pe care unitatea de învăţământ le încheiase cu societăţile respective. Mai exact, cea care se ocupa de problemele financiare ale şcolii ar fi avut grijă ca serviciile prestate de firmele familiei să fie achitate întocmai şi chiar peste limite, situaţii constatate în urma unui control al Biroului Audit din cadrul Primăriei Galaţi, în 2015. Atunci a fost sesizată poliţia, iar şefa de la Contabilitate, reclamată că a furat din banii şcolii, şi-a dat demisia. 
"În urma cercetărilor a reieşit că, în perioada ianuarie 2012 – septembrie 2014, femeia şi-ar fi însuşit sume de bani pe care le gestiona şi administra, prin efectuarea de viramente bancare nejustificate, din bugetul unităţii de învăţământ către două societăţi comerciale, aparţinând soţului acesteia şi fiului lor, în vârstă de 28 ani. În acest sens, în actele contabile ale unităţii de învăţământ a introdus la plată facturile emise de societăţi pentru bunuri şi servicii fictive", precizează cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. 
Prejudiciul creat prin această afacere de familie este de aproape 512.000 de lei, bani pe care şcoala va trebui să îi recupereze în instanţă.
"Poliţia a solicitat documente de la şcoala respectivă. În cazul în care se va dovedi că faptele de care este acuzată s-au petrecut în realitate, atunci unitatea de învăţământ va trebui să solicite în instanţă recuperarea prejudiciului", ne-a declarat Mioara Enache, inspector şcolar general al ISJ Galaţi.
Contabila şi soţul ei au fost puşi oficial sub acuzare pentru delapidare, fals intelectual, fals în înscrisuri şi uz de fals, toate în formă continuată. Cu toate acestea, cei doi soţi nu vor ajunge prea curând după gratii, procurorii admiţând ca aceştia să fie cercetaţi sub control judiciar în următoarele 60 de zile, în schimbul unei cauţiuni de câte 50.000 de lei.

Citit 6870 ori Ultima modificare Vineri, 11 Mai 2018 01:21

3 comentarii

 • postat de contabil cu dedicatie
  Joi, 10 Mai 2018 14:03
  89.122.189.***
  curtea de conturi verifica superficial anumite institutii. iar treaba cu achiziitiile este o practica comuna, daca nu este din familie sa fie cineva agreat, de ex. cineva dispus sa accepte sa treaca un produs pe hartie si alt produs in cos.. verificate achizitiile si bonurile de intrare/iesire in magazie/unitate.
  1
  3
  Raportează
 • postat de cititor nedumerit
  Joi, 10 Mai 2018 12:30
  100.117.12.***
  Autorul articolului nu indica scoala sau numele persoanelor incriminate . Sa deducem ca acelasi lucru se intampla in multe scoli ? Curtea de Conturi sa isi faca datoria .
  0
  22
  Raportează
 • postat de Popescu Andreea
  Joi, 10 Mai 2018 09:28
  83.103.186.***
  Vina este a curtii de conturi care nu face controale periodice la scoli si licee. Tocmai acum s-a descoperit ca si-a insusit sume si a facut contracte cu firma sotului?! Din 2014 pana in 2018 ce a facut curtea de conturi? Toate unitatile de invatamant incheie contracte cu firmele care doreste contabilul sau directorul si au diverse avantaje de pe urma lor. Un control mai amanuntit ar depista multe nereguli si la alte unitati de invatamant din Galati si cred ca si din tara.
  1
  29
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.