Cu Europa prin bălării

Cu Europa prin bălării
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Spuneam, deunăzi, că România, după ce s-a integrat în structurile Uniunii Europene, urmează să facă marele pas şi pentru includerea în spaţiul Schengen. Părea de necrezut aşa ceva în urmă cu câţiva ani!

Frontiera  României de la  Galaţi e şi graniţa de est a UE.  Mai aproape de noi, Punctul de Trecere a Frontierei Galaţi (rutier, punctul vamal - obiective cărora le corespund dincolo de Prut, la Giurgiuleşti, altele similare) reprezintă cu adevărat o poartă de intrare în Uniunea Europeană.

În această zonă de trecere a frontierei de stat a României, cum-necum, s-au făcut investiţii mari. Dar, dacă pe partea Republicii Moldova e ordine şi curăţenie, dincoace de Prut, în incinta de anvergură europeană, e de fapt jalea lumii.

Spaţiile destinate a fi verzi şi a impresiona plăcut ochiul celui ce şi-a propus să intre în lumea bună a Europei, sunt acum o mare de mizerie, de neglijenţă, de nepăsare. Desimea şi înălţimea buruienilor agresează ochiul oricărui trecător.

Dar nu numai de peisaj cu bălării ai parte aici, ci şi de alte forme de manifestare a mizeriei: mucuri şi pachete goale de ţigări aruncate peste tot, ambalaje din aluminiu pentru bere, peturi etc.

Cu ocazia raidului nostru în zonă, un lucrător vamal care ne-a însoţit o vreme ne-a declarat, scuzând mizeria, că nu sunt bani, de aceea nu e curăţenie. Că n-ar mai fi angajate decât două persoane, soţ şi soţie, dar care nu reuşesc să învingă marea de buruieni.

Mai aflăm că a existat în subordinea structurilor vamale gălăţene un serviciu, denumit pompos de ecologizare, dar că, tot din cauză de lipsă de bani, s-ar fi desfiinţat.  Aflat sub patronajul Consiliului Judeţean Galaţi – Direcţia de Protecţie a Plantelor, serviciul cu pricina s-ar fi desfiinţat şi din cauză că ajunsese să se lăţească precum o broască; la câţiva lucrători cu sapa sau cu coasa crescând o grămadă de funcţionari şi directoraşi, aşa că, normal, structura s-o fi autosufocat. În fine, asta contează mai puţin. Important e că mizeria a pus stăpânire peste tot aici.

Pe partea dreaptă cum intri în zona în care se fac obişnuitele controale de trafic de frontieră, vamale, cineva a pus, totuşi, mâna pe coasă şi a făcut un pic de lumină, dar e încă prea puţin. Am aflat că pe acolo au făcut cu rândul cadre din structurile gălăţene ale Poliţiei de Frontieră.

Mândrie şi ruşine

Ne întrebăm cum se vor simţi oare autorităţile gălăţene atunci când primesc vreo delegaţie străină. Ar trebui să fie mândri toţi, pentru că realmente, ceea ce s-a construit e frumos, dar…

„Pur şi simplu îmi e ruşine. Ne vin colegi din structurile de frontieră ale UE şi pur şi simplu nu înţeleg ce se întâmplă, pentru că, normal, aşa cum am văzut cu ochii mei, pe acolo totul e oglindă. Totuşi, deşi zona nu e în administrarea noastră, vă pot spune că astăzi (23  octombrie 2009) suntem la a treia acţiune de ecologizare. Încercăm, atât cât putem, să facem ceva”, confirmă temerile noastre Didel Bădărău, comisarul-şef al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Galaţi. 

Eugen Chebac, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, ne-a spus că problema va fi analizată.

„Scrieţi că e mizerie, fotografiaţi, dar spuneţi şi că nu sunt bani, ne îndemna unul dintre lucrătorii vamali care ne-au însoţit zilele trecute în raidul nostru”.

Am scris, dar, cum aţi constatat, se poate şi fără prea mulţi bani, voinţă să fie! Şi mai e ceva: se mai zice că „omul sfinţeşte locul!…”  Vom mai vedea.

Citit 744 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.