Familia monoparentală

Familia monoparentală
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Din prevederile legislative actuale rezultă mai multe categorii posibile şi distincte de organizare a familiei, inclusiv familia monoparentală, aceasta având o fizionomie juridică specifică.

Familia monoparentală este recunoscută şi ocrotită de lege în egală măsură cu familia clasică, aceasta fiind recunoscută atât prin Constituţie, cât şi de prevederile Legii nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi a Legii nr. 277/2010 privind alocaţia pentru susţinerea familiei.

Ca structură, familia monoparentală se deosebeşte întru totul de forma clasică a familiei, familia monoparentală având drept scop doar creşterea şi educarea copilului. În timp ce familia clasică poate înceta prin voinţa părţilor ca urmare a divorţului, familia monoparentală nu poate înceta prin voinţa părţilor, nici chiar în cazul decăderii părintelui din drepturile părinteşti, obligaţia de creştere şi educare a copilului subzistând în situaţia în care acest tip de familie se bazează exclusiv pe legături de filiaţie.

Familia monoparentală este formată dintr-o persoană adultă singură şi unul sau mai mulţi copii minori. Prin persoană singură se înţelege, în conformitate cu prevederile Legii nr. 277/2010, persoana care se află în una dintre următoarele situaţii: este necăsătorită, este văduvă, este divorţată, are soţul sau soţia declarată dispărută prin hotărâre judecătorească, are soţul sau soţia arestată preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile sau execută o pedeapsă privativă de libertate şi nu participă la întreţinerea copiilor, nu a împlinit vârsta de 18 ani şi se află în una dintre situaţiile de mai sus, a fost numită tutore sau i s-au încredinţat ori i s-au dat în plasament unul sau mai mulţi copii şi se află în una dintre situaţiile următoare: necăsătorită, văduvă, divorţată.

Sunt consideraţi ca făcând parte din familie şi copiii încredinţaţi în vederea adopţiei, cei aflaţi în plasament la o persoană sau pentru care s-a instituit tutela, potrivit legii.

Din punct de vedere legal, familia monoparentală beneficiază de toate drepturile de care beneficiază familia clasică, drepturile acesteia fiind de asemenea garantate prin Constituţie.

În vederea susţinerii vieţii familiilor aflate în dificultate financiară, inclusiv a celor monoparentale, prin Legea nr. 277/2010 s-a stabilit îin mod distinct o alocaţie ca formă de sprijin pentru familiile cu venituri reduse care au în creştere şi îngrijire copii în vârstă de până la 18 ani. Acordarea acestei alocaţii are drept scop completarea veniturilor familiilor în vederea asigurării unor condiţii mai bune pentru creşterea, îngrijirea şi educarea copiilor, precum şi stimularea frecventării cursurilor şcolare de către copiii de vârstă şcolară, aflaţi în îngrijirea familiilor cu venituri reduse sau a cursurilor unei forme de învăţământ.

Prin Legea nr. 277/2010 s-a stabilit în mod distinct cuantumul alocaţiei care se acordă în cazul familiilor monoparentale, însă pentru obţinerea acesteia este nevoie înainte de toate ca minorii aflaţi în întreţinere să frecventeze fără întrerupere cursurile şcolare.

Citit 3123 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iunie 2018 19:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.