ÎNGRIJORARE. DNA a analizat impactul noilor legi. Cele mai grave modificări aduse Codului penal

ÎNGRIJORARE. DNA a analizat impactul noilor legi. Cele mai grave modificări aduse Codului penal
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) avertizează că modificările aduse în Parlament Codului penal vor face mai dificilă dovedirea unor fapte ilegale şi că multe dosare vor fi închise. Este vorba, în primul rând, despre abuzul în serviciu, luarea de mită şi traficul de influenţă, relatează Digi 24, care citează o analiză DNA de opt pagini. Procurorii anticorupţie au făcut o evaluare a modificărilor, pe care au transmis-o Parchetului General.

DNA arată că, la fel ca în cazul Codului de procedură penală, şi modificările la Codul penal au fost adoptate "fără a ţine seama de observaţiile şi propunerile formulate de către Consiliul Superior al Magistraturii şi de asociaţiile profesionale ale judecătorilor şi procurorilor, fără a exista o consultare şi o colaborare reală cu instituţiile judiciare învestite cu aplicarea legislaţiei penale". "Intrarea în vigoare a modificărilor adoptate la Codul penal va determina următoarele consecinţe: dezincriminarea unor categorii largi de fapte care sunt în prezent sancţionate de legea penală şi care aduc o atingere semnificativă valorilor sociale ocrotite de lege, reducerea limitelor de pedeapsă pentru anumite infracţiuni, având ca efect prescrierea unor fapte, condiţii suplimentare pentru ca anumite fapte să poată intra în sfera infracţiunilor (în absenţa îndeplinirii acestor condiţii, dosarele aflate deja pe rol la parchete sau instanţe se vor închide); condiţii suplimentare pentru ca anumite instituţii impuse prin directive europene, cum ar fi confiscarea extinsă, să poată fi aplicate efectiv, ceea ce va îngreuna recuperarea foloaselor obţinute prin infracţiuni; majorarea nejustificată a standardului de probă, ceea ce va face mai dificilă dovedirea unor fapte ilicite", se arată în documentul DNA.

Potrivit procurorilor DNA, "la infracţiunea de dare de mită, modificările aduse vor îngreuna extrem de mult descoperirea faptelor de corupţie săvârşite pentru care nu s-a formulat denunţ în termen de un an de la data săvârşirii faptei, ceea ce echivalează cu o dezincriminare de facto a acestor fapte". Aceasta în condiţiile în care, de cele mai multe ori, "denunţurile se înregistrează când apar neînţelegeri între participanţii la infracţiune sau când aceştia doresc să profite de cauze de reducere a pedepselor", arată DNA. În ceea ce priveşte traficul de influenţă, "condiţii suplimentare ca fapta să fie săvârşită strict în scopul obţinerii unui folos material şi cerinţa ca promisiunea să fie urmată de intervenţie restrâng extrem de mult domeniul de aplicare a infracţiunii", se arată în document.

Abuzul în serviciu "este practic dezincriminat", iar abuzul cu obţinere de folos pentru sine sau pentru altul "este abrogat", avertizează procurorii. "Prin modificarea art. 309, s-a exclus în mod nejustificat abuzul în serviciu dintre infracţiunile cu consecinţe deosebit de grave (pentru care limitele speciale ale pedepsei prevăzute de lege se majorau) cu consecinţa reducerii termenului de prescripţie, ceea ce înseamnă că autorii faptelor nu mai pot fi traşi la răspundere penală", potrivit documentului.

Probleme apar şi în ceea ce priveşte confiscarea extinsă, unde, potrivit DNA, sunt introduse condiţii suplimentare care fac confiscarea mai dificilă. Sunt cerute "probe certe, dincolo de orice îndoială, din care să rezulte implicarea persoanei condamnate în activităţile infracţionale producătoare de bunuri şi bani", care, în opinia procurorilor, "reprezintă un standard de probă străin unui proces juridic raţional, practic de neatins".

Citit 1239 ori Ultima modificare Vineri, 06 Iulie 2018 18:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.