Consilierii de probațiune amenință cu greva generală. Tensiuni şi proteste în zeci de judeţe
Foto: ziare.com

Consilierii de probațiune amenință cu greva generală. Tensiuni şi proteste în zeci de judeţe
Consilierii de probațiune din București intră joi în grevă
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Angajaţii din probaţiune spun că au salarii restante şi că toate lefurile lor au fost calculate greşit. În acest context, susţin consilierii, urmează să facă şi o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva tuturor persoanelor care au încălcat prevederile legii.

"Consilierii de probaţiune din cadrul Serviciului de Probaţiune (SP) Bucureşti se vor afla, astăzi, în grevă de avertisment, în intervalul orar 10,00 - 12,00, urmând ca în cursul săptămânii viitoare să declanşeze greva generală, dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate urgent de conducerea Direcţiei Naţionale de Probaţiune (DNP), respectiv, a Ministerului Justiţiei (MP). De asemenea, angajaţii SP Bucureşti continuă protestul spontan iniţiat în cursul zilei de marţi, prin întreruperea activităţii între orele 10,00 şi 14,00, în condițiile în care responsabilii din DNP, respectiv MJ, nu au formulat soluții concrete la problemele de natură salarială semnalate în nenumărate rânduri, oferind în schimb doar explicaţii neconvingătoare şi promisiuni deşarte.

La protestul declanşat în cadrul SP Bucureşti s-au alăturat, până în prezent, 226 de consilieri din cadrul serviciilor de probaţiune din alte 21 de judeţe: Iaşi, Harghita, Sălaj, Braşov, Dolj, Neamţ, Gorj, Vrancea, Timiş, Sibiu, Vâlcea, Suceava, Călăraşi, Bistriţa-Năsăud, Vaslui, Prahova, Bihor, Bacău, Cluj, Dâmbovița şi Buzău", anunţă un comunicat al Serviciului de Probaţiune (SP) din Bucureşti, citat de Realitatea.net.

Negocierile cu Ministerul Justiției, fără succes

"Precizăm că, în acest moment, având în vedere demersurile efectuate constant în ultimul an în vederea soluţionării revendicărilor formulate, consilierii de probaţiune din SP București consideră că au epuizat, fără succes, toate posibilitățile de soluționare amiabilă a conflictului de muncă cu conducerea DNP, respectiv MJ, și au decis să treacă la următorul pas prevăzut de lege: greva de avertisment, urmată de greva generală", notează comunicatul. 

Angajaţii din Serviciul de Probaţiune cer, printre altele, "plata drepturilor salariale restante izvorâte din tratamentul discriminatoriu al conducerii MJ în raport cu ceilalți angajați din familia ocupațională, recunoscute prin hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile. Aceste drepturi salariale au fost recunoscute oficial şi de DNP, respectiv, MJ, însă nu au fost achitate până în prezent, invocându-se lipsa sumelor de bani necesare la buget. Această explicaţie s-a dovedit a fi falsă, după ce, la începutul acestei săptămâni, conducerea DNP a constatat că are excedent bugetar și a decis să-l utilizeze pentru plata discreționară a unor drepturi salariale restante exclusiv către funcționarii publici din cadrul aparatului central, nu și către cei 550 de consilieri de probaţiune care asigură efectiv activitatea de supraveghere a peste 100.000 de persoane care au comis infracţiuni". Angajaţii din probaţiune vor şi calcularea corectă a salariilor tuturor consilierilor de probaţiune din ţară, în acord cu instrucţiunile Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale (MMJS) privind efectele Legii cadru de salarizare unitară în sistemul public, precum şi virarea în conturile angajaţilor a diferențelor salariale rezultate (aproximativ 500 - 1000 de lei/lună pentru fiecare consilier).

Citit 2691 ori Ultima modificare Joi, 12 Iulie 2018 01:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.