Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
8 comentarii

Nu mai puţin de 16 plângeri penale, cele mai multe „in rem”, adică pentru fapte şi nu contra unor persoane, a formulat Primăria municipiului Galaţi pentru recuperarea unor prejudicii constatate de către Camera de Conturi Galaţi, structură a Curţii de Conturi a României, în urma unor controale efectuate în perioada 2014-2018.

Într-un vacarm general şi pe fondul unui dezinteres din partea aleşilor, directorul executiv al Direcţiei Financiar-Contabilitate din cadrul Primăriei Galaţi, Rodica Câmpeanu, a dat citire, la recenta şedinţă a Consiliului Local, unei informări cu privire la stadiul realizării măsurilor dispuse de Camera de Conturi Galaţi în urma controalelor efectuate în anii trecuţi. Aşa am putut afla că, pentru recuperarea unor prejudicii, municipalitatea a formulat nu doar acţiuni în pretenţii în instanţa civilă, ci şi plângeri penale.

„In rem” şi nu numai

Primăria are de recuperat, în primul rând, banii pe care i-a plătit nelegal, în perioada 2009-2011, către SC Unicom, pentru staţia de epurare inexistentă din Cartierul Cantemir. Conform documentului prezentat de către directoarea Câmpeanu, s-a făcut o plângere penală împotriva Unicom - declinată, ulterior, la Direcţia Naţională Anticorupţie de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi - şi o plângere penală „in rem”.
Primăria are de recuperat şi prejudiciul rezultat din finanţarea nelegală de la bugetul local, în perioada 2010-2012, a SC Fotbal Club Oţelul Galaţi. Şi în acest caz s-au făcut două plângeri penale la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, una împotriva SC Fotbal Club Oţelul Galaţi, una „in rem”.

SC Gospodărire Urbană, vizată

Potrivit informării, SC Gospodărire Urbană este vizată în mai multe situaţii descoperite de auditorii Camerei de Conturi. Astfel, conform documentelor prezentate, pentru recuperarea prejudiciului rezultat din desfăşurarea în anul 2013 a evenimentului „Gala de Box”, la care SC Gospodărire Urbană a fost co-organizator, s-a acţionat în instanţa civilă societatea, şi s-a făcut plângere penală „in rem” la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, Primăria constituindu-se parte civilă.
O altă acţiune în instanţă împotriva SC Gospodărire Urbană, şi plângere penală „in rem” au fost formulate pentru restituirea unor plăţi necuvenite, efectuate în anul 2014, către societatea subordonată municipalităţii.
Prejudiciu reprezintă şi contravaloarea materialului săditor distribuit asociaţiilor de proprietari în perioada 2012-2013, dar pe care auditorii nu l-au găsit la faţa locului, adică în grădinile de bloc, motiv pentru care s-a făcut plângere penală „in rem” tot la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi.

Scutiri şi plăţi nelegale

Acţiuni în pretenţii în instanţa civilă şi sesizarea „in rem” a organelor de cercetare penală s-au făcut şi în cazul pagubelor cauzate bugetului local prin neplata, începând cu anul 2009, a unor impozite, taxe şi redevenţe din concesiuni de către două societăţi comerciale, Rompesgal şi Cozamin.
Primăria a făcut plângere penală „in rem” şi pentru recuperarea prejudiciului rezultat din plăţile nelegale, efectuate în perioada 2010-2012, către SC Confort SA şi SC ICMRS Galaţi, aferente unor obiective de investiţii.
Municipalitatea are de acoperit şi prejudiciul rezultat din plata nejustificată, în anul 2013, a unor servicii de asistenţă juridică. Prin urmare, s-au introdus acţiuni în pretenţii în instanţa civilă împotriva celor care au primit sumele respective, şi s-a făcut plângere penală „in rem”.
Pentru recuperarea pagubelor rezultate din plata nelegală a unor daune şi cheltuieli de executare, Primăria a făcut demersuri atât pe cale civilă, cât şi penală, împotriva executorului judecătoresc.
O plângere penală „in rem” vizează penalităţile de întârziere datorate de constructorul SC Glemsy Art SRL Şendreni, aferent obiectivului de investiţii „Construire cămine guri de scurgere cu sifon”.
Un dosar penal a fost înregistrat şi pentru recuperarea unor cheltuieli cu telefonia mobilă efectuate în 2014. Şi tot plângeri penale „in rem” s-au făcut şi pentru recuperarea în totalitate a unor pagube provocate de plăţile nelegale, efectuate în anul 2014, de la bugetul local, către câteva structuri sportive şi entităţi culturale.

Citit 7987 ori Ultima modificare Luni, 10 Septembrie 2018 12:48

8 comentarii

 • postat de Stan Patitul Vineri, 07 Septembrie 2018 19:28 188.24.201.*** Link la comentariu
  0
  3

  Banii cheltuiti pt tunelul pe sub Dunare cind se vor recupera si de la cine.

  Raportează
 • postat de x Vineri, 07 Septembrie 2018 12:44 95.76.3.*** Link la comentariu
  1
  3

  @Sandu:
  Nu mai există hOțelu'?
  Să ia banii de la cei CARE AU APROBAT datul banilor.

  Raportează
 • postat de Anonim Vineri, 07 Septembrie 2018 08:32 81.196.55.*** Link la comentariu
  0
  14

  Primaria isi da propria firma subordonata în judecata? Presupun ca la urmatoarea rectificare bugetara va aloca bani pentru ca firma sa angajeze avocat si ”sa se apere” ca ulterior sa piarda si sa se faca alta rectificare bugetara sa le aloce bani pentru a plati datoria tot la primarie.

  Raportează
 • postat de Sandu Vineri, 07 Septembrie 2018 08:23 90.95.63.*** Link la comentariu
  0
  9

  De la S.C.Fotbal Club Otelul o sa ia praful de pe toba intrucat acest club a dat faliment deci nu mai exista.

  Raportează
 • postat de Primul simptom al prostiei este tupeul Vineri, 07 Septembrie 2018 08:10 188.27.4.*** Link la comentariu
  0
  16

  Da, toti care sunt la conducere in institutiile statului sunt alesii partidelor care storc banii de la astia, deci hotie pe fata. Cele mai mari gauri sunt in administratiile locale, adm. portuare, companiile in care sunt gasti de obedienti prosti, incapabili sa acceseze fonduri europene, niste incompetenti care inca mai sunt in picioare. Nume care figureaza pe statele de plata si pe care nimeni nu le cunoaste. Practica asta e de pe vremea pdl cand erau multi salariati fictivi dar retribuiti. Un om normal la cap, dintr-o tara civilizata, nici macar nu-si poate imagina asa ceva. Statul a tocat o multime de "galbeni" datorita prostovanilor de la putere si a "jmecherilor" parveniti, baroni, si ce dracu or mai fi. Asta e Ro de azi si sunt greu de starpit colonii intregi de gogomani.

  Raportează
 • postat de Mihai Vineri, 07 Septembrie 2018 07:35 5.13.196.*** Link la comentariu
  1
  15

  Se pare ca la Gospodarire Urbana sunt foarte multe nereguli si se spune ca se sifoneaza foarte multi bani jn scopuri personale!Ar fi cazul ca DNAGalati sa-si faca treaba ,sau e prea complicat!!!

  Raportează
 • postat de x Vineri, 07 Septembrie 2018 00:21 95.76.3.*** Link la comentariu
  2
  43

  Rem-rem ...
  Dar sper ca prejudiciile sa nu fie recuperate de la institutii, "structuri" sau "entitati", ci de la persoane reale, cu functii, care au generat pagubele prin aprobari/semnatura ori prin lipsa de implicare, prin dezinteres, mita, ...

  Raportează
 • postat de v.t. Vineri, 07 Septembrie 2018 00:08 89.137.137.*** Link la comentariu
  5
  34

  Adica suntem o tara de hoti?

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.