Curtea Supremă a legiferat consumul de etnobotanice!

Curtea Supremă a legiferat consumul de etnobotanice!
Etnobotanicele au băgat sute de oameni în spital
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Decizie şocantă, cu efecte dezastruoase. Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a pronunţat, pe 12 septembrie, o decizie şocantă, care priveşte consumul de substanţe cu efect psihoactiv, denumite, de-a lungul timpului, etnobotanice. Mai precis, judecătorii de la Curtea Supremă au decis că deţinerea de substanţe cu efect psihoactiv pentru consum propriu nu este infracţiune * Legea 194/2011 stabileşte cadrul legal aplicabil preparatelor, substanţelor, plantelor, ciupercilor sau combinaţiilor acestora, denumite în continuare produse, susceptibile să aibă efecte psihoactive, asemănătoare celor determinate de substanţele sau preparatele stupefiante ori psihotrope, plantele sau substanţele aflate sub control naţional, altele decât cele care au regimul juridic stabilit prin acte normative în vigoare, şi instituie măsuri de prevenire, control şi combatere a consumului în vederea protejării sănătăţii populaţiei de acţiunile negative ale acestora. Conform actului normativ citat, efectele psihoactive pe care le poate avea un produs, atunci când este consumat de către o persoană, sunt: stimularea sau inhibarea sistemului nervos central al persoanei, având ca rezultat modificări ale funcţiilor şi proceselor psihice şi ale comportamentului ori crearea unei stări de dependenţă, fizică sau psihică.

Curtea de Apel Suceava - Secţia penală şi pentru Cauze cu Minori a solicitat Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie "pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a următoarei chestiuni de drept: «Dacă activitatea de procurare, ca modalitate alternativă a operaţiunii cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, astfel cum această noţiune este definită de art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi incriminată la art. 16 din aceeaşi lege, se referă la procurare ca activitate legală de import, export ori intermediere de produse sau priveşte procurarea unor astfel de produse în orice împrejurare şi cu orice titlu, inclusiv de către consumatorul final al produselor susceptibile a avea efecte psihoactive»".

Ce spune legea

Conform articolului 2, lit. b) din Legea 194/2011, "persoana fizică sau juridică care, coordonând direct ori prin interpuşi, efectuează sau intenţionează să efectueze operaţiuni de fabricare, producere, tratare, sinteză, extracţii, condiţionare, distribuire, punere în vânzare, plasare pe piaţa, livrare, procurare, ambalare, transport, stocare, depozitare, manipulare sau orice altă activitate legală de import, export ori intermediere de produse, denumite în continuare operaţiuni cu produse" se numeşte operator. Faptele prevăzute mai sus sunt pedepsite conform art. 16, care, la art. 1, cel luat în discuţie în solicitarea Curţii de Apel Suceava, prevede că "fapta persoanei care, fără a deţine autorizaţie eliberată în condiţiile prezentei legi, efectuează, fără drept, operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă".

Pe baza acestor prevederi, procurorii Direcţiilor de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) puteau dispune trimiterea în judecată atât a persoanelor care vindeau, cât şi a consumatorilor de substanţe psihoactive. DIICOT Galaţi, de exemplu, a avut, anul trecut, aproximativ 200 de persoane cercetate pentru săvârşirea infracţiunii de deţinere de substanţe psihoactive pentru consum propriu.

Pentru unii da, pentru alţii ba

În ţară, procurorii au fost de păreri diferite cu privire la faptul că deţinerea de etnobotanice este sau nu infracţiune, motiv pentru care cei de la Suceava au cerut clarificări la Curtea Supremă. Astel, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a decis că oricine poate deţine, pentru consum propriu, substanţe psihoactive.

"Procurarea de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive de către consumatorul final în vederea consumului propriu, efectuată exclusiv în acest scop, nu constituie operaţiune cu produse în sensul art. 2 lit. b) din Legea nr. 194/2011 şi nu intră sub incidenţa dispoziţiilor art. 16 alin. (1) din acelaşi act normativ", se arată în hotărârea luată pe 12 septembrie. Această prevedere va fi publicată în Monitorul Oficial şi, din acel moment, va fi general obligatorie.

Aşadar, de acum înainte, consumul de etnobotanice va fi perfect legal.

Această decizie este şocantă, în condiţiile în care numărul celor care consumă etnobotanice este din ce în ce mai mare, marea lor majoritate fiind adolescenţi sau chiar minori, iar mulţi dintre ei ajuns în stare gravă la spital. În urmă cu trei ani, la Galaţi, peste 100 de adolescenţi au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza acestor substanţe, la vremea respectivă specialiştii susţinând că substanţele consumate de tineri conţineau chiar şi otravă pentru şobolani.

Este nevoie de o lege clară

După acel episod, legile au rămas la fel, ba, mai mult, nimeni nu s-a gândit la un act normativ prin care aceşti tineri să fie obligaţi la tratament. Numai anul trecut, poliţiştii locali gălăţeni au depistat, în flagrant, 119 consumatori de etnobotanice, iar în primele şase luni ale acestui an peste 60, toţi fiind predaţi la IPJ pentru cercetări. Astfel, problema a rămas, în ciuda faptului că, cel puţin la Galaţi, dar şi în alte oraşe din ţară, consumatorii erau trimişi în judecată şi unii chiar au primit pedepse.

Dacă nu se intervine rapid în legislaţie, cu siguranţă, de acum înainte, numărul consumatorilor va fi mult mai mare, iar fenomenul riscă să nu mai poată fi controlat, aşa cum se întâmpla pe vremea celebrelor "magazine de vise".

Consumul de droguri rămâne ilegal

Decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu dezincriminează şi consumul de droguri. Astfel, conform Legii 143/2000, traficul şi consumul de droguri este ilegal şi se pedepseşte ca şi până acum. Actul normativ conţine mai multe tabele cu substanţele interzise pe teritoriul României, iar acestea pot fi modificate prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului, prin înscrierea unei noi plante sau substanţe, la propunerea ministrului Sănătăţii.

Citit 26298 ori Ultima modificare Marți, 25 Septembrie 2018 11:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.