Evaluaţi acest articol
(2 voturi)
2 comentarii

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat, ieri, un amendament propus de PSD la Legea 241/2005 privind prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale. Dacă unul dintre inculpaţii acuzaţi pentru aceeaşi evaziune fiscală achită prejudiciul, atunci toți acuzații scapă, anunță Pro TV. Prevederea privind scoaterea de sub acuzare a celor vinovați se poate aplica o singură dată.

Amendamentul adoptat de către deputații juriști completează proiectul inițial, care prevedea că doar inculpatul care își achită prejudiciul scapă de acuzații. Potrivit Pro TV, legea ar putea intra astăzi pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților pentru dezbatere și vot final. De asemenea, prejudiciul a fost majorat cu 20 la sută din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile.

Potrivit amendamentului, "dispoziţiile articolului 10, alin. 1, se aplică tuturor inculpaţilor care au săvârşit împreună una dintre faptele prevăzute la art. 8 şi art. 9, indiferent dacă plata prejudiciului a fost efectuată doar de către unul sau de către o parte dintre aceştia". Articolul 10 spune că în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzută la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.

Proiectul de lege a fost inițiat de deputatul PSD Cătălin Rădulescu. În expunerea de motive, parlamentarul afirmă că o astfel de măsură este necesară pentru că închisorile din România sunt aglomerate și pentru că statul român a fost condamnat de instanțele internaționale pentru aceste condiții. În plus, Rădulescu susține că statul român va avea de câștigat de două ori dacă evazioniștii vor fi iertați. "Având în vedere starea sistemului judiciar românesc în ceea ce privește condițiile de detenție și gradul de aglomerare, cât și numeroase cauze în care România a fost condamnată de instanțele internaționale pentru aceste condiții, dar și faptul că, în cazul infracțiunilor de evaziune fiscală, cel mai important este recuperarea prejudiciului suferit de stat, inițiatorii propun o motivare a celor care comit astfel de fapte pentru a acoperi prejudiciul. În plus, trebuie avut în vedere că scopul pedepselor este prevenția, reeducarea, dar și recuperarea prejudiciilor și nu menținerea unei persoane în detenție, fapt ce atrage și mai multe cheltuieli din partea statului", arată deputatul PSD, în expunerea de motive.

În octombrie, după ce deputații din Comisia juridică au dat aviz favorabil acestui proiect de lege, deputatul USR Stelian Ion a afirmat că inițiativa pare făcută "în folosul anumitor persoane". "Neavând un astfel de fundament, tot ceea ce facem acum se poate considera că este în folosul anumitor persoane, se poate considera că este făcut după ureche, neprofesionist și nu putem gira un astfel de demers, chiar dacă unele dintre ele poate că ar fi potrivite", spunea deputatul USR, citat de Pro TV. El a mai anunțat că USR ia în considerare formularea unei sesizări la Curtea Constituțională, dacă proiectul de lege va fi adoptat și în plenul Camerei Deputaților, după ce a fost deja adoptat de Senat.

Citit 1584 ori Ultima modificare Marți, 11 Decembrie 2018 19:38

2 comentarii

 • postat de MIHAIL Joi, 13 Decembrie 2018 22:00 5.13.235.*** Link la comentariu
  0
  6

  NU POT SA PRICEP SI PACE;deci un excroc trage o teapa,adica prejudiciaza statul cu ceea ce-i datora de drept.....DECI,DACA PLATESTE CEEA CE DATORA SCAPA DE RASPUNDERE,SCAPA DE PEDEAPSA!!!PAI ASA,DRAGII NOSTRI,POTI SA FACI IN VOIE EVAZIUNE CAT CUPRINDE,DACA TE PRINDE STATUL,PLATESTI SI TOT IMACULAT RAMAI SI NU RASPUNZI PENAL,SI ,MINUNEA MINUNILOR,POTI SA O IEI DE LA CAPAT,FACI IAR EVAZIUNE,REUSESTI,BAFTA TA,NU REUSESTI CU EXCROCHERIA ,PLATESTI CE DATOREZI SI RAMAI PERFECT ONORABIL!!!CURAT MURDAR,COANE FANICA!!!DA CINE NAIBA-I DOMNU ISTA ,,MITRALIERA,,,DE PARCA AR FI FOST LOCOTENENTUL LUI CAPONE,FARA INSA SA AIBA INTELIGENTA SI CARISMA ACELUIA,ADICA UN INDIVID CARE ISI DA ATAT DE FERM ARAMA PE FATA???TRAIM IN ROMANIA,TARA CELOR MAI ORIGINALE EXCROCHERII,DIN PACATE!!!NEMTII SE GANDESC MAI MULT LA MUNCA SI PARCA AU MAI MULT SUCCES SI BUNASTARE DECAT NOI!!!CU DE-ALDE ,,MITRALIERA,, NE MITRALIEM SI NOI SANSELE DE A FI CU ADEVARAT IN ...EUROPA!!!RUSINE UNOR ASTFEL DE OAMENI,SI MAI ALES ...PARLAMENTARI!!!SANATATE SI NUMAI BINE LA TOATA LUMEA!!!

  Raportează
 • postat de Geronimo Joi, 13 Decembrie 2018 12:50 5.13.154.*** Link la comentariu
  0
  21

  Acest cetățean care se recomandă frecvent ca fiind medic, pare să fi ajuns în Parlament scăpând vigilenței paznicilor pe la ieșirea de urgență a vreunei clinici și asta pe vremea când nu accepta amuzat porecla "mitralieră". Deputatul cu pricina prezintă toate simptomele încadrate genial de prof. Dumitru Borțun în categoria celor "refuzați de meserie". Dar d.sa. nu se plictisește singur în categoria amintită, chiar mă întreb ce dialoguri și schimburi de idei profunde o avea cu un alt medic / parlamentar, gălățeanul Bacalbașa?!

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.