Îndreptarea hotărârii judecătoreşti civile

Îndreptarea hotărârii judecătoreşti civile
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea şi susţinerile părţilor sau cele de calcul, precum şi orice alte erori materiale din cuprinsul unei hotărâri judecătoreşti civile pot fi remediate din oficiu de către instanţa de judecată sau la cererea părţii interesate.

Această procedură vizează doar îndreptarea acelor erori materiale care s-au strecurat cu ocazia redactării unei hotărâri judecătoreşti (ex.: redactarea eronată a numelui sau prenumelui părţilor, inversarea calităţii procesuale a acestora, erorile în efectuarea unor calcule aritmetice etc.).

Prin urmare, pe calea acestei proceduri nu pot fi îndreptate greşelile de judecată (care se referă la fondul pricinii).

Oricât de evidente ar fi, greşelile de judecată se pot corecta numai prin intermediul exercitării căilor legale de atac.

Cererea de îndreptare a hotărârii judecătoreşti poate fi formulată oricând de partea care justifică un interes şi se adresează instanţei de judecată care a pronunţat hotărârea respectivă.

În cerere trebuie să se precizeze elementele din care rezultă eroarea materială, dovezile care atestă această eroare şi, totodată, cum ar fi corect să fie scris în cuprinsul hotărârii.

Instanţa de judecată poate dispune, din oficiu, îndreptarea unei erori materiale dacă aceasta a fost determinată de grefier sau de către judecător.

Cererea se soluţionează de completul care a pronunţat hotărârea a cărei îndreptare se solicită.

Citarea părţilor se face numai dacă instanţa de judecată consideră necesar, în funcţie de cum are sau nu nevoie de anumite lămuriri, care pot fi date de către părţi.

Asupra erorilor sau omisiunilor, instanţa de judecată se pronunţă prin încheiere dată în camera de consiliu. În cazul admiterii cererii, îndreptarea erorii materiale se face în ambele exemplare ale hotărârii. Dacă nu se referă la erori materiale, ci la greşeli de judecată, cererea va fi respinsă.

Încheierea prin care a fost soluţionată cererea de îndreptare a erorilor materiale este supusă aceloraşi căi de atac (apel sau recurs) ca şi hotărârea a cărei îndreptare s-a solicitat.

 
Citit 1631 ori Ultima modificare Joi, 27 Decembrie 2018 17:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.