Contre între instituţii pentru o căruţă de lemne. Cum se exploatează legal pădurile statului?
Foto: IJJ Galaţi

Contre între instituţii pentru o căruţă de lemne. Cum se exploatează legal pădurile statului?
Căruţa cu lemne interceptată la Jorăşti
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Amendarea, de către jandarmi, a unui pădurar prins cu un transport de lemne presupus ilegal stârneşte un meci al declaraţiilor între instituţia abilitată să controleze şi să sancţioneze abaterile pe linie forestieră şi Direcţia Silvică Galaţi. Cei din urmă susţin că angajatul lor a fost amendat pe nedrept, sugerând că jandarmii care au interceptat transportul au făcut un nejustificat exces de zel în aplicarea legii.

O căruţă încărcată cu 1,336 metri cubi de lemne, interceptată pe 8 decembrie într-o pădure de pe raza comunei Jorăşti de un echipaj de jandarmi de la Tg. Bujor iscă o situaţie controversată între instituţia care administrează fondul forestier de stat, în speţă Direcţia Silvcă Galaţi, şi Jandarmerie, autoritate abilitată să controleze şi să sancţioneze, în funcţie de gravitate, transporturile ilegale, tăierile neautorizate sau furturile de lemne. Pădurarul prins cu încărcătura de lemne, angajat al Direcţiei Silvice Galaţi, a primit o amendă de 6.000 de lei, după ce, susţin jandarmii, acesta nu ar fi putut prezenta actele care să dovedească legalitatea transportului.

Iată ce se preciza în comunicatul Jandarmriei Galaţi, prin care se dădea publicităţii incidentul. "Jandarmii au procedat la interceptarea vehiculului, iar la solicitarea prezentării documentelor de transport conducătorul tractorului s-a încurcat în declaraţii, motiv pentru care a ridicat suspiciuni jandarmilor. Ulterior, acesta a precizat că nu deţine actele asupra lui şi că este pădurar, iar materialul lemnos îl transportă spre locul de depozitare al Ocolului Silvic. La interogarea aplicaţiei "Inspectorul pădurii", jandarmii au observat faptul că transportul nu figurează în baza de date. Pentru acest aspect, coroborat cu lipsa avizului de însoţire, şoferului i-a fost aplicată sancţiunea contravenţională de 6.000 lei, iar masa lemnoasă a fost ridicată în vederea confiscării", se precizează în comunicatul Jandarmeriei Galaţi.

Transportul nu necesita aviz

Este declaraţia reprezentanţilor Direcţiei Silvice Galaţi, care într-un punct de vedere transmis pe adresa redacţiei precizează că în cazul transporului interceptat şi pentru care s-a dat amendă s-ar fi respectat toţi paşii legali, de la procurare până la transportare.

"Materialul lemnos provine din Partida nr. 516 Zărneşti, înregistrată în Sistemul SUMAL cu număr unic 1188063. În urma exploatării materialului lemnos, acesta este transportat de la locul de recoltare în platforma primară, în fondul forestier aflat în administrarea ocolului silvic. Platforma primară reprezintă locaţia iniţiala de adunare a materialului lemnos în vederea valorificării ulterioare. În cazul de faţă, pentru deplasarea materialului lemnos în interiorul fondului forestier, de la locul de recoltare la platforma primară, nu a fost emis aviz de însoţire, justificat de faptul că lemnul nu a fost înstrăinat prin valorificare, iar o emitere a unui aviz de însoţire ar fi generat ulterior o dublare a cantităţii transportate", se arată în documentul semnat de Valentin Hahuie, directorul Direcţiei Silvice Galaţi.

Mai mult, reprezentanţii instituţiei afirmă că în cazul transportului fuseseră emise actele necesare, pe care pădurarul le-ar fi avut asupra sa. "Conform normelor legale privind circulaţia materialului lemnos aprobate prin H.G. 470/2014, documentele prin care se justifică provenienţa legală a masei lemnoase sunt actul de punere în valoare şi autorizaţia de exploatare înregistrate cu număr unic în Sistemul SUMAL, documente care erau în posesia pădurarului titular de canton şi care nu au fost luate în considerare de organul de control al Jandarmeriei Galaţi", se mai precizează în documentul citat.

Situaţia, cel puţin ciudată, iscată între o instituţie care administrează fondul forestier de stat şi o altă structură, căreia i-a fost atribuită protejarea pădurilor, se va tranşa, probabil, la poliţie şi ar putea ajunge în instanţă. Cazul a ajuns spre soluţionare, deocamdată, la Poliţia Tg. Bujor, care va trebui să verifice legalitatea operaţiunilor şi susţinerile părţilor implicate.

Citit 3401 ori Ultima modificare Sâmbătă, 05 Ianuarie 2019 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.