BREVIAR JURIDIC | Reconstituirea actului de stare civilă

BREVIAR JURIDIC | Reconstituirea actului de stare civilă
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Actul de stare civilă este înscrisul autentic prin care se dovedeşte naşterea, căsătoria sau decesul unei persoane.

Pe baza actului de stare civilă, persoanei îndreptăţite i se eliberează certificatul de stare civilă corespunzător.

Când se poate solicita reconstituirea actului de stare civilă

Reconstituirea sau refacerea actului de stare civilă este posibilă în situaţia în care acesta a fost întocmit, însă nu mai poate fi procurat, datorită unor împrejurări anume prevăzute de lege.

În acest sens, Legea nr.119/1996 cu privire la actele de stare civilă prevede că reconstituirea unui act de stare civilă se poate face, la cerere, în următoarele cazuri:

- registrele de stare civilă au fost pierdute ori distruse, în totalitate ori în parte;

- actul de stare civilă a fost întocmit în străinătate şi nu poate fi procurat certificatul ori extrasul de pe acest act.

Simpla împrejurare că actul de stare civilă a fost întocmit în străinătate nu constituie un motiv suficient pentru reconstituirea lui, ci este necesar ca persoana interesată să probeze că imposibilitatea procurării acestui act este determinată de cauze obiective (ex., întreruperea relaţiilor diplomatice cu ţara respectivă).

Care este procedura reconstituirii actului de stare civilă

Procedura reconstituirii actului de stare civilă este administrativă.

Cererea de reconstituire, însoţită de actele doveditoare, se depune la Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ – teritoriale competente să întocmească actul respectiv.

În cazul în care registrele de stare civilă au fost pierdute sau distruse, în totalitate ori în parte, cererea de reconstituire se depune la Serviciul public comunitar local de evidenţă a persoanelor sau la ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei în a cărei rază teritorială se află  domiciliul persoanei interesate.

Cererea se soluţionează în termen de 30 de zile, cu avizul prealabil al serviciului public comunitar judeţean de evidenţă a persoanelor, prin dispoziţie a primarului.

Această dispoziţie se comunică solicitantului în termen de 10 zile de la data emiterii.

În caz de respingere a cererii de reconstituire a actului de stare civilă, dispoziţia poate fi contestată de petiţionar la judecătoria în a cărei rază teritorială îşi are sediul autoritatea emitentă.

Citit 2082 ori Ultima modificare Luni, 21 Ianuarie 2019 22:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.