Curier juridic - Asigurări medicale

Curier juridic - Asigurări medicale
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Persoanele cu probleme psihice grave, fără venituri, pot beneficia de servicii medicale gratuite? Care este temeiul legal?”, întreabă o cititoare *

Conform Legii 95/2006, art. 213, următoarele categorii de persoane beneficiază de asigurare, fără plata contribuţiei: persoanele cu handicap care nu realizează venituri din muncă, pensie sau alte surse. Protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap este reglementată prin Legea 448/2006.

Transferul între fondurile de pensii private

Deşi am mai scris despre această problemă, mai mulţi cititori ne roagă să revenim asupra transferului de la un fond de pensii private la altul. Revenim cu această problemă, mai ales că pe 13 septembrie se împlinesc deja doi ani de când aceste pensii au fost implementate.

Transferul participantului între fondurile de pensii administrate privat este o opţiune individuală a acestuia. Astfel, dacă un participant doreşte să adere la alt fond de pensii, este obligat să îi notifice în scris administratorului fondului de pensii de la care se transfera, cu 30 de zile calendaristice înainte de aderarea efectivă la noul fond de pensii, şi să îi trimită acestuia o copie de pe noul act de aderare.

Calitatea de participant la vechiul fond de pensii încetează la data la care se realizează transferul de disponibilităţi, iar calitatea de participant la noul fond de pensii începe la aceeaşi dată.

Transferul de disponibilităţi are loc în prima zi lucrătoare după expirarea termenului de 30 de zile şi cuprinde activul personal net existent în contul participantului la acea dată, diminuat cu penalitatea de transfer, după caz.

Potrivit dreptului Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private de a emite norme cu privire la transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat, privind transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat, normă aplicabilă începând cu 1 iulie anul curent.

La intrarea în vigoare a acestei noi norme s-a abrogat Norma nr. 3/2008 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii administrate privat. Potrivit noii norme, li se interzice agenţilor de marketing implicarea în operaţiunile de transfer.

Inconvenientul în cazul acestei operaţiuni îl reprezintă penalitatea de transfer pe care, potrivit art. 86 alin. (2) din Legea 411/2004, o va suporta participantul în cazul în care solicită transferul la alt administrator mai devreme de doi ani de la aderarea la fondul de pensii precedent.

Penalitatea de transfer se aplică conform prospectului schemei de pensii autorizat de Comisie şi este de maximum 5 la sută, dar dacă aveţi răbdare până la 13 septembrie această penalitate nu se mai aplică.

Citit 736 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.