Informaţii notariale - Execuţia testamentară

Informaţii notariale - Execuţia testamentară
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Domnului Marius I. ne-a rugat să publicăm un material despre execuţia testamentară. Domnul notar George Schin ne-a oferit informaţii necesare.

Dreptul şi obligaţia de a executa dispoziţiile testamentare revin, în temeiul legii, moştenitorilor legali şi legatarilor universali. Pentru a asigura însă îndeplinirea dispoziţiilor sale de ultimă voinţă, testatorul poate desemna unul sau mai mulţi executori testamentari, conform prevederilor art. 910 C.civ.

Executarea testamentară este deci o dispoziţie cuprinsă în testament prin care testatorul desemnează una sau mai multe persoane, conferindu-le împuternicirea necesară pentru a putea asigura executarea dispoziţiilor testamentare.

Testatorul recurge la instituirea de executor testamentar, de regulă, pentru a-i degreva pe moştenitori de această sarcină sau în cazurile în care apreciază că moştenitorii chemaţi în puterea legii să execute dispoziţiile testamentare (succesori universali) nu ar vrea sau nu ar putea asigura îndeplinirea dispoziţiilor sale de ultimă voinţă (de exemplu, sunt minori sau persoane puse sub interdicţie).

Împuternicirea de executor testamentar poate fi dată numai printr-un înscris în formă testamentară, în sensul că desemnarea executorului testamentar poate rezulta şi din împuternicirea dată prin testament unui legatar cu titlu particular pentru a vinde imobilul succesoral şi de a împărţi preţul cu alţi legatari cu titlu particular, fie şi codicil posterior testamentului, dar făcut în formă testamentară, şi poate fi revocată de testator până în ultima clipă a vieţii numai în condiţiile prevăzute de lege privitor la revocarea testamentelor (art. 920 şi urm. C.civ aplicabile în mod corespunzător).

În baza dispoziţiei testamentare nerevocate, notarul public competent a desfăşura procedura succesorală eliberează persoanei instituite executor testamentar un certificat constatator al acestei calităţi (art. 83 alin. (3) din Legea nr. 36/1995) şi al întinderii drepturilor şi obligaţiilor cu care a fost învestit de către testator (art. 85 din Regulamentul de punere în aplicare a Legii nr. 36/1995).

Citit 1176 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.