BREVIAR JURIDIC | Obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copilul minor

BREVIAR JURIDIC | Obligaţia de întreţinere a părinţilor faţă de copilul minor
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)

Părinţii au obligaţia legală să-i acorde copilului minor mijloacele necesare traiului, inclusiv condiţiile materiale pentru educarea, învăţătura şi pregătirea lui profesională.

În caz de neînţelegere între părinţi, contribuţia fiecăruia se stabileşte de instanţa de judecată, în raport de nevoile minorului şi posibilităţile materiale ale celui care urmează să plătească.

Cuantumul obligaţiei de întreţinere se stabileşte într-o cotă maximă din venitul lunar net al părintelui, în funcţie de numărul copiilor, şi anume:

- până la o pătrime pentru un copil;

- până la o treime pentru doi copii;

- până la jumătate pentru trei sau mai mulţi copii.

În situaţia în care sunt doi sau mai mulţi copii, obligaţia de întreţinere se stabileşte pentru fiecare copil în parte. Instanţa de judecată poate să ţină seama de înţelegerea părinţilor privind cuantumul pensiei de întreţinere şi modalităţile de executare a acestei obligaţii. Dacă părintele ce urmează să fie obligat la pensie de întreţinere nu este încadrat în muncă sau nu realizează un venit cert (ex., nu lucrează cu forme legale sau nu are un loc de muncă stabil), instanţa va avea în vedere la stabilirea pensiei de întreţinere nivelul venitului minim pe economia naţională.

De precizat că, potrivit Codului civil, cuantumul întreţinerii pentru copii, împreună  cu întreţinerea datorată altor persoane, nu poate depăşi jumătate din venitul net lunar al persoanei obligate.

Pensia de întreţinere pentru minor se poate stabili sub forma unei sume fixe sau într-o cotă procentuală din venitul net lunar al celui obligat (debitorul întreţinerii) şi, de regulă, se datorează de la data  cererii de chemare în judecată. Pensia de întreţinere stabilită într-o sumă fixă se indexează de drept, trimestrial, în funcţie de rata inflaţiei. Codul civil mai precizează că pensia de întreţinere se acordă minorului până când acesta împlineşte vârsta majoratului, iar dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, însă nu mai târziu de vârsta de 26 de ani. Nu prezintă importanţă dacă sunt urmate cursurile unei instituţii de învăţământ de stat sau particulare.

În cazul în care se modifică semnificativ situaţia materială a părintelui care plăteşte întreţinerea sau nevoile materiale ale copilului, instanţa de judecată poate mări ori micşora pensia de întreţinere sau poate hotărî încetarea plăţii acesteia.

De menţionat că, atunci când părintele obligat la plata pensiei de întreţinere stabilită pe cale judecătorească refuză, cu rea-credinţă, să o achite timp de trei luni, persoana îndreptăţită poate face plângere penală pentru săvârşirea infracţiunii de abandon de familie.

Această infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Citit 2038 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 15:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.