Ce artificii pot fi vândute şi folosite în această iarnă

Ce artificii pot fi vândute şi folosite în această iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de aproape două luni, focurile de artificii vor fi, la propriu, sub lupa poliţiei. Comercianţii de pocnitori, petarde şi alte elemente pirotehnice trebuie să fie atenţi la caracteristicile mărfurilor pe care le pun pe tarabă, în timp ce persoanele fizice trebuie să ştie că nu pot utiliza, legal, decât anumite tipuri de "jucării" scânteietoare.

Târgurile, pieţele sau colţurile de stradă, locuri unde îndeosebi comercianţii ambulanţi vând tot felul de elemente pirotehnice destinate distracţiei de sărbători, vor fi în atenţia poliţiştilor, care, până pe 6 ianuarie, vor verifica legalitatea deţinerii, comercializării şi folosirii artificiilor şi pocnitorilor. Pentru că anual se confiscă tone de elemente pirotehnice, fie pentru că sunt vândute fără autorizaţie, fie sunt comercializate de persoane care nu au acest drept ori pentru că pot deveni extrem de periculoase dacă sunt folosite de persoane neautorizate şi neinstruite, şi în această iarnă autorităţile promit că vor fi foarte exigente şi că nu vor rata nicio ocazie să prevină eventuale accidentări grave provocate de astfel de materiale.

Ce nu au voie comercianţii

În primul rând, comercianţii care vor să facă un ban cu aceste elemente de sezon, trebuie să ştie că nu au voie să vândă petarde încadrate în categoria P1, care nu sunt destinate a fi folosite pentru divertisment, ci doar în cazuri deosebite, de persoanele aflate în pericol, pentru a îndepărta animalele agresive sau sălbatice, de către fermieri sau de alte categorii profesionale ce utilizează astfel de articole pirotehnice în scop tehnic. De asemenea, persoanele juridice autorizate nu pot comercializa către alte persoane juridice autorizate decât articole pirotehnice din categoriile pentru care au fost autorizate şi nici materiale din categoriile F2 - F4. Obiectele pirotehnice din categoria F1 pot fi comercializate pe tot timpul anului. 

Ce nu au voie cumpărătorii

Legal, drepturile cumpărătorilor şi implicit ale celor care utilizează materialele pirotehnice sunt destul de restrânse. Doar persoanele care au 18 ani împliniţi pot deține și folosi în scop de divertisment articole pirotehnice din categoria F1, şi asta pe tot timpul anului. Nu au voie, indiferent de vârstă, să confecţioneze, să importe, să comercializeze sau să folosească articole puirotehnice din categoriile F2 - F4, P.1, P.2, T.1 și T.2. Amenzile în cazul încălcării legii atât de persoanele fizice cât şi în cazul celor juridice sunt usturătoare, sancţiunile fiind întotdeauna însoţite de confiscarea mărfii.

Citit 2616 ori Ultima modificare Vineri, 22 Noiembrie 2019 01:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.