Verificări la firmele gălăţene de dezinsecţie şi deratizare, în urma tragediei de la Timişoara

Verificări la firmele gălăţene de dezinsecţie şi deratizare, în urma tragediei de la Timişoara
Anchetatorii spun că cele trei victime din Timişoara au fost expuse unei substanţe foarte periculoase, pe care firma incriminată o cumpărase "la negru"
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Toate firmele şi persoanele autorizate care prestează servicii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie în judeţul Galaţi vor fi controlate, începând de astăzi şi până la sfârşitul anului, în urma unui ordin emis de Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional. Autorităţile s-au sesizat ca urmare a tragediei petrecute în urmă cu câteva zile în Timişoara, unde trei persoane au murit după ce o firmă a făcut dezinsecţia şi deratizarea într-un bloc din oraş.

Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat joi, 21 noiembrie, că o acţiune de control va fi desfăşurată în toată ţara la prestatorii de servicii pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar şi la distribuitorii de produse utilizate în acest domeniu. "Acţiunea va demara pe 22 noiembrie şi se va desfăşura până pe 31 decembrie 2019. Echipe mixte formate din reprezentanţi ai direcţiilor de sănătate publică, inspectori ai direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, dar şi personal al Poliţiei Române vor verifica documentele privind înfiinţarea şi funcţionarea prestatorilor de servicii, documentele privind instituirea şi atestarea personalului care îşi desfăşoară activitatea în aceste societăţi comerciale. De asemenea, se va verifica conformitatea produselor folosite în cadrul operaţiunilor, conformitatea produselor deţinute la data controlului, precum şi orice alte documente sau aspecte relevante în timpul controlului", se arată în comunicatul MS.

A început inventariera operatorilor din domeniu

Până la începerea propriu-zisă a controalelor, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Galaţi a început deja o inventariere a prestatorilor de servicii pentru deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie de pe raza judeţului Galaţi. "Pentru realizarea catagrafierii (inventarierii - n.red.), am solicitat de la Registrul Comerţului o listă cu firmele şi cu persoanele fizice autorizate din domeniu care şi-au declarat punctul de lucru şi care au fost astfel înregistrate. Am solicitat şi instituţiilor care autorizează aceste firme, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Galaţi şi Unităţii Fitosanitare Galaţi, o listă a firmelor autorizate, pentru a putea întocmi un plan de control", a declarat, pentru "Viaţa liberă", dr. Liliana Moise, directorul executiv al DSP Galaţi.

Potrivit doctorului Liliana Moise, DSP Galaţi nu are în atribuţii autorizarea acestor operatori economici, ci doar verificarea lor. "În cadrul acţiunilor de control pe care le-am efectuat până acum, la firmele din acest domeniu, nu am constatat nereguli", a adăugat sursa citată.

Cum obţin aceste firme autorizarea

Potrivit legii, orice firmă care doreşte să se ocupe de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie trebuie să parcurgă mai mulţi paşi înainte de a-şi începe activitatea. Cel mai important pas este cel legat de obţinerea autorizaţiilor necesare în vederea desfăşurării acestor activităţi. Astfel, după ce a strâns toate documentele necesare, persoana interesată trebuie să meargă la DSVSA, aceasta fiind autoritatea care trebuie să elibereze autorizaţia de funcţionare.

Conform legislaţiei, societăţile de profil sunt obligate să depună la dosarul de autorizare, pe lângă datele de identificare, datele firmei, un memoriu tehnic, dar şi lista substanţelor pe care urmează să le folosească la dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Potrivit surselor noastre, administratorii aduc la dosar liste cu substanţe care nu necesită autorizaţii speciale, pentru acestea din urmă fiind nevoie de avize eliberate doar de Ministerul Sănătăţii. Tot din surse, am aflat că în Galaţi funcţionează 11 agenţi economici cu activitate în acest domeniu.

Verificări de două ori pe an

Legea stabileşte şi faptul că, după depunerea dosarului, unul sau doi medici veterinari merg la sediul societăţii pentru verificări, la final întocmind un raport privind condiţiile găsite. Pe baza acestui raport, societatea primeşte sau nu autorizaţie de funcţionare. Tot legea spune că DSVSA are obligaţia ca, de două ori pe an, să verifice aceste firme.

Culmea, verificările se fac tot pe baza documentelor depuse de administratori la dosar. Dacă, în timpul controalelor se descoperă şi alte substanţe decât cele trecute la dosarul de autorizare, DSVSA nu poate face decât un raport de constatare, care ajunge la Ministerul Sănătăţii. Dacă se ajunge în acest punct, firma cu pricina îşi pierde autorizaţia şi, automat, este în ilegalitate dacă mai desfăşoară activităţi de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie. Şi asta pentru că pe hârtie de autorizare scrie clar că aceasta este valabilă doar cu respectarea condiţiilor şi criteriilor avute la momentul autorizării.

Citit 3424 ori Ultima modificare Sâmbătă, 23 Noiembrie 2019 00:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.