Cum poate fi preschimbat termenul de judecată în procesul civil

Cum poate fi preschimbat termenul de judecată în procesul civil
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Termenul de judecată stabilit în cauzele civile poate fi modificat pentru motive temeinice, la cererea oricăreia dintre părţile interesate sau din oficiu de către instanţă.

Aceste motive vizează situaţiile ce ar putea cauza prejudicii părţii solicitante, dacă instanţa de judecată nu intervine într-un termen mai scurt. În practica judiciară s-a reţinut, de exemplu, că reclamantul poate solicita preschimbarea termenului de judecată stabilit într-o cerere de evacuare din imobilul său a pârâtului  care îl ocupă abuziv, motivat de faptul că reclamantul nu are unde să locuiască până la terminarea procesului. Alte motive pentru preschimbarea termenului de judecată pot fi o boală gravă a solicitantului şi, astfel, acesta se află în imposibilitatea de a se prezenta în instanţă la termenul de judecată fixat, susținerea unui examen, deplasarea în străinătate etc.

De asemenea, preschimbarea termenului de judecată este justificată în litigiile referitoare la minori, dacă există pericolul de a se periclita dezvoltarea fizică sau emoţională a acestora, prin întârzierea luării unor măsuri urgente de protecţie specială.

În cererea de preschimbare a termenului de judecată, partea interesată poate să invoce şi motive privind vârsta înaintată.

Pentru dovedirea acestor motive, persoana respectivă trebuie să prezinte instanţei dovezi din care să reiasă că ar fi prejudiciată sub aspect procesual prin păstrarea termenului de judecată acordat inițial şi că, astfel, se impune stabilirea unui termen mai scurt.

Aşa cum s-a arătat, termenul de judecată poate fi preschimbat şi din oficiu, de către instanţă, atunci când aceasta constată, de exemplu, că termenul stabilit este mult prea îndepărtat sau când, din eroare, s-a fixat termen de judecată într-o zi nelucrătoare.

Soluţionarea cererii de preschimbare a termenului de judecată se face de către completul investit cu judecarea cauzei (completul de judecată care a primit dosarul prin repartizare aleatorie), în camera de consiliu şi fără citarea părţilor.

În situaţia în care cererea este admisă şi se stabileşte un alt termen de judecată mai scurt decât cel iniţial, instanţa dispune citarea de îndată a părţilor pentru un nou termen de judecată.

Încheierea prin care a fost respinsă cererea de preschimbare a termenului de judecată poate fi atacată la instanţa ierarhic superioară, odată cu fondul cauzei.

Citit 1379 ori Ultima modificare Luni, 16 Decembrie 2019 18:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.