26 de ani după gratii pentru că şi-a tranşat iubita

26 de ani după gratii pentru că şi-a tranşat iubita
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Vasile Tofan, de 70 de ani, gălăţeanul care a ucis cu sânge rece o femeie din Brăila, a tăiat-o în bucăţi, aruncând trupul lângă gardul Cimitirului „Sf. Lazăr” şi a plecat, nepăsător, în judeţul Bacău, şi-a aflat pedeapsa. Asta după ce judecătorii de la Tribunalul Galaţi au pronunţat o primă decizie în acest caz, dosarul fiind înregistrat pe rolul instanţei în septembrie anul trecut.

Astfel, după ce au văzut probele de la dosar, dar au ascultat şi mărturiile şocante pe care le-a făcut bărbatul şi în faţa anchetatorilor, judecătorii au decis că Vasile Tofan trebuie să stea după gratii 26 de ani. Pedeapsa a rezultat după ce magistraţii au contopit cele două condamnări stabilite în acest dosar. „Condamnă pe inculpatul Tofan Vasile la o pedeapsă de 25 ani închisoare pentru infracţiunea de ”omor calificat” (faptă comisă la data de 16.06.2019). În temeiul art. 396 alin. 2 Cod procedură penală, în referire la art. 383 alin. (1) Cod penal condamnă pe inculpatul Tofan Vasile la o pedeapsă de 3 ani închisoare pentru infracţiunea de ”profanare de cadavre” (faptă comisă la data de 16.06.2019). În baza art. 38 alin.1, 2 Cod penal, art. 39 alin.1 lit. b Cod penal contopeşte pedepsele aplicate, astfel, la pedeapsa cea mai grea de 25 ani închisoare se va adăuga un spor de 1/3 din totalul celeilalte pedepse, respectiv de 1 an închisoare, urmând ca în final inculpatul să execute pedeapsa de 26 ani închisoare”, se arată pe portalul instanţei de judecată.

Daune şi sechestru asigurător

Pe lângă pedeapsa de 26 de ani de închisoare pe care trebuie să o execute, Vasile Tofan trebuie să plătească şi daune morale rudelor femeii ucise. Conform portalului instanţei de judecată, instanţa a admis „în parte acţiunea civilă formulată de părţile civile Plopeanu Vasile şi Plopeanu Cătălin şi obligă pe inculpatul Tofan Vasile la plata către aceştia a sumei de 140.000 euro/fiecare parte civilă (echivalentul în lei la cursul BNR din ziua plăţii), cu titlu de daune morale. Respinge ca nefondat capătul privind obligarea la daunele materiale”. La această sumă se adaugă şi 9.800 de lei cheltuieli judiciare către stat. De asemenea, judecătorii au decis menţinerea sechestrului asigurător asupra bunurilor lui Vasile Tofan, sechestru dispus de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Galaţi încă de la începutul anchetei.

De la cunoştinţe, la amor şi apoi la crimă

Vasile Tofan şi-a cunoscut victima în noiembrie 2018, într-un bar din Galaţi, acolo unde femeia, originară din Brăila, venise alături de sora ei şi de câţiva prieteni. În ciuda vârstei, cei doi au început să comunice şi au ajuns chiar să dezvolte o relaţie amoroasă, în ciuda faptului că femeia era căsătorită, soţul ei fiind grav bolnav. Ulterior, rămasă văduvă, brăileanca a continuat să se vadă cu cel care avea să îi devină călău.

Relaţia celor doi a ţinut până pe 16 iunie 2019, când, după ce au stat la masă, au consumat băuturi alcoolice, au dormit şi s-au uitat la televizor, inculpatul şi victima au intrat în conflict. Vasile le-a spus anchetatorilor că scandalul a  pornit după ce femeia i-a reproşat că nu mai este bun de nimic. „Pe fondul frustrărilor sale, cuvintele victimei, oricare ar fi fost ele, au generat sentimente violente care au dus la o adevărată criză de gelozie, acesta dorindu-şi doar să îi provoace aceeaşi suferinţă, să o împartă în bucăţi şi să o facă să dispară de pe suprafaţa pământului”, susţin anchetatorii. 

De la gând la faptă a fost doar un pas, aşa că Vasile Tofan a luat un cuţit de bucătărie şi a înjunghiat-o, de mai multe ori, pe femeie. Scenele povestite de bărbat sunt demne de un film de groază. Cert este că atunci când a stabilit el că femeia nu se mai poate mişca, a plecat din apartament pentru a aduce, de la garaj, saci şi sacoşe. 

Înarmat cu cele necesare, bărbatul a revenit în casă şi, în ciuda faptului că a constat că femeia încă trăieşte, i-a dus trupul în baie şi a început să îl ciopârţească.  

Ulterior, Vasile Tofan a transportat sacii cu trupul femeii lângă gardul cimitirului, deasupra lor aruncând mai multe resturi menajere, printre care şi facturi emise pe numele lui. Apoi a plecat la Bacău, acolo unde deţinea o casă. De aici a fost săltat de poliţişti şi a dus ulterior la Galaţi, unde a fost arestat preventiv.

Vasile Tofan nu a fost mulţumit de pedeapsa primită şi a atacat decizia luată la Tribunalul Galaţi cu apel, urmând ca dosarul său să plece la Curtea de apel Galaţi, unde se va lua o decizie definitivă.

Citit 4836 ori Ultima modificare Luni, 13 Ianuarie 2020 17:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.