Contrabandişti de ţigări, la judecată

Contrabandişti de ţigări, la judecată
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Între făptaşi – un poliţist de frontieră *

Zilele acestea, un important grup de infractori a fost trimis în judecată prin rechizitoriul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Galaţi:

·    Pletea Petrică, zis „Potroacă”, din Grindu, judeţul Tulcea;

·    Şerban Toader („Şobo”), din Isaccea;

·    Popa Corneliu („Baracu”, „Cornel”, „Mustaţă”), din Slobozia Conachi, judeţul Galaţi;

·    Miloşovici Nicolae, agent şef de poliţie la Inspectoratul Judeţean al Poliţiei de Frontieră Tulcea - Sectorul Poliţiei de Frontieră Isaccea;

·    Manole Georgian, din Tulcea;

·    Dănilă Laurenţiu, din Isaccea;

·    Paraschiv Mihai, din Isaccea;

·    Toader Mihăiţă („Ciufutu”) – Isaccea;

·    Ciulache Jan, din Măcin, judeţul Tulcea.

Toţi sunt acuzaţi de comiterea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat, de contrabandă în formă continuată, de complicitate la contrabandă în formă continuată, trecere frauduloasă peste frontierele de stat ale Ucrainei şi României şi complicitate la trecerea frauduloasă a frontierelor de stat.

Aşa cum reiese şi din rechizitoriul DIICOT Galaţi, începând din noiembrie 2009 şi până în noaptea de 10/11 decembrie 2009, adică la data când grupul a fost descoperit, au introdus fraudulos şi valorificat ţigări de contrabandă cu o valoare în vamă de peste 38.867,50 lei. Aceasta reprezintă, mai exact, valoarea ţigărilor introduse ilegal în seara zilei de 10 decembrie 2009.

Structură contrabandistă, pe celule

De la început,  grupul  de infractori l-a avut în componenţă şi pe Milev Dumitru, din Republica Moldova. Acesta coordona membrii grupului de contrabandişti aflaţi în Ucraina sau în Republica Moldova.

În România, liderul grupului era Pletea Petrică, care asigura transportul ţigărilor peste Dunăre cu ambarcaţiuni, dar care se ocupa şi de valorificarea ulterioară a ţigărilor introduse ilicit pe teritoriul României.

Şerban Toader era bun prieten cu agentul şef de poliţie de frontieră Miloşovici Nicolae. Rolul acestuia din urmă era  securitatea transportului de ţigări de la locul de debarcare a acestora pe malul românesc al Dunării şi până la locul de depozitare de pe raza localităţii Isaccea.

Totodată, acesta obţinea şi punea la dispoziţie date şi informaţii referitoare la circuitul patrulelor fixe ori mobile ale Poliţiei de Frontieră, ce asigura paza şi supravegherea frontierei de stat.

În plus, agentul de poliţie s-a folosit şi de soţia sa Anişoara, care, la rându-i, e agent de poliţie la IJPF Tulcea, mai exact, analist la dispeceratul Sectorului Poliţiei de Frontieră Isaccea.

În cele din urmă, procurorii de la DIICOT Galaţi, în colaborare cu poliţiştii de frontieră gălăţeni, au reuşit să ajungă mai întâi la una dintre celulele grupului infracţional, după care şi la miezul acestuia.

Bineînţeles, acum deja se poate vorbi la trecut despre existenţa grupului de infractori zămislit pe fondul creşterii accentuate şi constante a preţurilor la produsele din tutun şi a accizelor aplicate acestora.

Contrabanda e un reflex al acestor măsuri financiar-fiscale, dar şi al intrării în vigoare a unor noi reglementări legale ce incriminează introducerea în ţară a unor mărfuri accizabile supuse regimului vamal ce depăşesc 20.000 de lei valoarea în vamă.

În fine, mai trebuie spus că, în cauză, au fost luate şi măsuri asiguratorii (sechestru) asupra unor bunuri mobile şi imobile, precum şi asupra unor sume de bani.

Citit 2324 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.