Procesele se judecă în condiţii speciale

Procesele se judecă în condiţii speciale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Având în vedere încetarea stării de urgenţă, Curtea de apel Galaţi şi instanţele arondate şi-au reluat activitatea începând cu data de 15 mai, iar şedinţele de judecată încep de la ora 9,00. Cu toate acestea, până pe 21 august, instanţele de judecată vor avea anumite reguli, pe care justiţiabilii trebuie să le respecte.

Astfel, la toate compartimentele care desfăşoară activităţi cu publicul (centre de relaţii cu publicul, registraturi, arhive), accesul se va realiza potrivit unei programări prealabile realizate online (http://cagl.ro/programari) sau telefonic, cu respectarea regulilor de distanţare socială şi doar în măsura în care persoanele nu au posibilitatea de a consulta dosare ori evidenţe în format electronic. În cazuri excepţionale, preşedintele instanţei sau persoana desemnată de acesta va putea permite accesul şi fără o programare prealabilă.

De asemenea, cererile adresate centrelor de relaţii cu publicul, arhivelor şi registraturilor vor fi transmise cu precădere pe cale electronică (prin e-mail sau fax), poştă sau servicii de curierat, folosind de preferinţă formularul "cerere unică de arhivă", iar răspunsul compartimentului va fi, de regulă, scanat şi transmis solicitantului pe cale electronică.

Judecătorii vor stabili ore separate pentru judecarea câte unui lot de 6-10 dosare în materie civilă, respectiv 3-4 dosare în materie penală, ora de strigare a cauzei urmând a fi menţionată pe citaţiile emise. Listele de şedinţă, cu indicarea orei de strigare a fiecărui dosar şi a audierii prin videoconferinţă, se vor publica pe portalul fiecărei instanţe cu cel puţin 1-2 zile înaintea celei în care urmează să se desfăşoare şedinţa. Părţile care doresc să participe la şedinţă prin videoconferinţă vor aduce acest lucru la cunoştinţa instanţei printr-o cerere formulată cu cel puţin 1-2 zile înainte de data şedinţei de judecată.

În interiorul sediilor instanţelor, purtarea măştii de protecţie facială de către toate persoanele din afara instituţiei, inclusiv de către avocaţi, va fi obligatorie, atât în afara cât şi înăuntrul sălilor de judecată.

Accesul justiţiabililor, avocaţilor, reprezentanţilor, experţilor, interpreţilor şi publicului în sediul instanţei pentru participarea la şedinţele de judecată va fi permis cu 20 minute înainte de ora la care este anunţată cauza.

Magistraţii recomandă să se evite prezenţa nejustificată la instanţe în această perioadă, dosarele putând fi accesate electronic, prin completarea cererii de comunicare electronică, conform celor indicate pe portalul Curţii de Apel Galaţi, secţiunea "Contact".

Citit 2212 ori Ultima modificare Miercuri, 20 Mai 2020 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.