Pedepse mai mici în dosarul furtului de ţigări de la Poliţie. Sentinţă definitivă

Pedepse mai mici în dosarul furtului de ţigări de la Poliţie. Sentinţă definitivă

Ţigările au fost luate de la IPJ cu şase sentinţe false
Evaluaţi acest articol
(10 voturi)
2 comentarii

Magistraţii Curţii de Apel Galaţi au pronunţat sentinţa definitivă în dosarul privind furturile de zeci de mii de pachete de ţigări de la Camera de corpuri delicte din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Galaţi. Cazul, făcut public în august 2018, îi avea ca protagonişti pe un controlor vamal, un şef al Biroului vamal şi un agent de poliţie. Procurorii DIICOT l-au trimis în judecată doar pe controlorul vamal Sorin Camil Niţă, faţă de ceilalţi doi fiind continuate cercetările. Alături de Niţă, au mai fost trimise în judecată trei femei, una dintre ele fiind chiar iubita acestuia.

Sorin Niţă şi cele trei femei, Mirela Mocanu, Maria Avădanei şi Margareta Bîldigău, au fost acuzaţi de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată şi uz de fals în formă continuată.

Cinci infracţiuni, cinci pedepse

Judecătorii de la Curtea de Apel au admis apelurile formulate de procurori şi de cei trei inculpaţi din dosar şi au schimbat, după rejudecarea cauzei, pedepsele stabilite la Tribunalul Galaţi.

Astfel, Sorin Camil Niţă s-a ales cu o pedeapsă de cinci ani şi şapte luni, în loc de şapte ani închisoare, cât primise iniţial. Pedeapsa de cinci ani şi şapte luni închisoare a rezultat după contopirea pedepselor aplicate inculpatului, respectiv doi ani şi şase luni, în loc de trei, pentru constituirea unui grup infracţional organizat, patru ani în loc de cinci ani pentru contrabandă calificată în formă continuată, şase luni în loc de un an pentru fals material în înscrisurile oficiale în formă continuată, un an închisoare pentru fals intelectual şi nouă luni în loc de un an închisoare pentru uz de fals în formă continuată.

Judecătorii gălăţeni au condamnat-o şi pe iubita lui Niţă, Mirela Mocanu, acesta primind o pedeapsă de trei ani, în loc de şase ani închisoare, cum s-a stabilit la Tribunal, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă calificată. Astfel, Mirela Mocanu nu va ajunge după gratii, magistraţii stabilind să îi suspende executarea pedepsei pe o perioadă de încercare de patru ani. De asemenea, inculpata trebuie să execute şi 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

Nu va ajunge după gratii nici Maria Avădanei, care a fost acuzată de constituirea unui grup infracţional şi contrabandă calificată. Şi asta pentru că judecătorii i-au redus la jumătate pedeapsa aplicată, respectiv de la şase la trei ani, dispunând suspendarea executării pe o perioadă de supraveghere de patru ani. Şi în acest caz s-a stabilit o perioadă de 90 de zile de muncă neremunerată.

Şi Margareta Bîldigău, căreia i s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional şi contrabandă calificată, a primit aceeaşi pedeapsă, de trei ani, redusă de la şase, ca şi celelalte două inculpate din dosar.

Bani confiscaţi

Curtea de Apel a menţinut din decizia Tribunalului prin care "dispune confiscarea de la inculpaţii Niţă Sorin-Camil, Mocanu Mirela, Avădanei Maria şi Bîldigău Margareta a sumei de câte 217.610 lei de la fiecare inculpat în parte, sumă obţinută prin valorificarea ţigărilor", se arată pe portalul instanţei de judecată. Pe lângă această sumă, fiecare inculpat în parte trebuie să plătească şi câte 7.500 de lei cheltuieli judiciare către stat.

Totodată, magistraţii au menţinut şi măsura arestului preventiv dispus faţă de Sorin Camil Niţă şi au dispus "deducerea din pedeapsa aplicată acestuia perioada reţinerii şi arestării preventive începând cu 20 august 2018 la zi".

Sentinţa pronunţată de judecătorii Curţii de Apel Galaţi este definitivă, prin ea fiind dispusă şi anularea celor şase adrese emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, falsificate cu ocazia întocmirii.

Citit 4420 ori Ultima modificare Sâmbătă, 20 Iunie 2020 00:31

2 comentarii

 • postat de Anonim Duminică, 21 Iunie 2020 11:17 86.124.200.*** Link la comentariu
  0
  0

  Dar ceilalți ?! Care sunt cercetați în continuare....ce mai e de cercetat dupa 2 ani.....pentru ce fapte?...cat se mai cauta probe?....au fost arestați.....de ce nu au fost trimiși cu ceilalți? .... poate nu sunt probe....poate a dat bine la TV " marea arestare".

  Raportează
 • postat de vic Vineri, 19 Iunie 2020 12:37 82.79.132.*** Link la comentariu
  0
  1

  Se vede ce justitie avem.Fura o groaza de tigari din depozitul politiei constituie un grup infractional,fals,uz de fals si contrabanda dar .puscarie nimic.Cica sunt supravegheate 4 ani.Vrajeala.Halal justitie.Sa tot faci contrabanda.

  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.