Cum este găsit un ucigaş

Cum este găsit un ucigaş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Crima de la Braniştea, rezolvată de criminalişti *

În 8 luni, la Galaţi au fost 10 omoruri. Important e, însă, că toate cazurile au fost rezolvate. Unul dintre acestea, care nici nu prea a fost mediatizat, a fost  omorul comis acum mai puţin de o lună de zile, la Braniştea.

Comisarul-şef  Ştefan Căpătan, şeful Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Galaţi, şi inspectorul de poliţie Nicu Bratu rememorează momentele cheie ale cercetărilor făcute la locul crimei. E, recunoaştem, interesant, chiar dacă e vorba de o dramă umană.

Noapte cu moarte

O noapte fierbinte de iulie a lăsat în urmă corpul neînsufleţit al localnicului Gheorghe Giurgea. Cadavrul a fost găsit de un vecin care avea obiceiul să-şi priponească vaca în curtea plină de bălării a modestei case a acestuia.

Omul ajunsese la 80 de ani fără să fi fost căsătorit vreodată, avea mari deficienţe de vorbire, mergea îndoit de spate, dar era mereu  luat  de mulţi localnici la tot felul de corvoade. Încerca să se întreţină. Îl mai ajutau vecinii, o soră…

Moartea-l scutise de toate! Zăcea în faţa  cocioabei sale, cu o tăietură la gât, cu ochii tumefiaţi, într-o baltă de sânge.

La autopsie, legiştii au aflat că moartea a fost violentă; toate coastele-i erau rupte, avusese hemoragie. Cumplit…  

Amprenta din picătura de sânge

„Cazul era greu-greu, rememorează Ştefan Căpătan (FOTO). De ce? Pentru că octogenarul n-avea cum să aibă duşmani şi chiar n-avea, iar din casă nu lipsea nimic. Într-un portmoneu găsit pe o masă, într-o cameră, era doar un leu”.

„O zi întreagă am cercetat, am căutat milimetru cu milimetru, în doar două camere şi… nicio urmă. Totuşi, la sfârşitul zilei, am hotărât cu procurorii criminalişti să sigilăm casa cu gândul că vom relua căutările. Am făcut un cerc de suspecţi cu persoane care au mai comis infracţiuni cu violenţă, cu bolnavi psihic, dar şi cu hoţi. După două zile de anchetă era ca la început”.

„A apărut însă o rază de speranţă de la colegii criminalişti. O amprentă ridicată de pe o foaie de hârtie îmbibată cu sânge de pe covorul uneia dintre camere era a unui individ din localitate cunoscut cu antecedente penale. Am făcut o groază de verificări în jurul acestuia, combinaţii operative, audieri de alte persoane. A treia zi, l-am luat de la domiciliu”.

„Percheziţia n-a adus elemente noi, însă pe parcursul altei zile de cercetare, Lepădatu Adrian, de 26 de ani, a recunoscut că a ucis. În aceeaşi zi am făcut şi reconstituirea. A fost arestat pentru omor deosebit de grav”.

Mobilul crimei – doar fierul vechi

Totuşi, de ce-l omorâse pe bătrân? A declarat că i-a călcat curtea octogenarului pentru că ştia că are ceva fier vechi.

Era pe la ora 1 noaptea când bătrânul l-a surprins pe noctambul bântuindu-i bătătura. L-a întrebat ce caută în curtea lui şi a primit o serie de pumni. A fugit, dar a fost ajuns din urmă de agresorul care parcă turbase şi iar a fost bătut. I-a cerut bătrânului bani, acesta i-a arătat că  are doar 1 leu şi… s-a ales cu moartea.

Lepădatu Adrian nu era uşă e biserică. Avea 5-6 spargeri la activ. Cel puţin deocamdată s-a liniştit. Din păcate, liniştea deplină, veşnică s-a aşternut şi peste victima sa.

Citit 1874 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.