Cum se împarte moştenirea

Cum se împarte moştenirea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Soţul este decedat, soţia este în viaţă, iar unul din cei trei copii nu este de acord cu deschiderea succesiunii. Fără acordul acestuia se poate împărţi partea din avere a părintelui decedat?”, ne întreabă doamna Diana G.

Domnul notar George Schin ne-a oferit răspuns pentru cititoarea noastră.

Moştenirea se deschide „prin moarte” (art. 651 C.civ.), data deschiderii ei coincide cu momentul morţii celui care lasă moştenirea.

Rezultă că persoana care pretinde moştenirea sau anumite drepturi asupra moştenirii, indiferent că îşi întemeiază aceste drepturi pe dispoziţiile legii (moştenitori legali) sau pe dispoziţiile testamentare (legatarii), trebuie să dovedească moartea, precum şi data morţii celui pe care vrea să-l moştenească (art. 1169 C.civ.).

Stabilirea exactă a momentului deschiderii moştenirii prezintă o importanţă deosebită pentru că în funcţie de acest element se determină (indiferent de momentul soluţionării problemei pe cale notarială sau judecătorească):

- persoanele chemate a moşteni, capacitatea lor succesorală şi drepturile ce li se cuvin asupra moştenirii

- data de la care începe, de regulă, curgerea termenului de 6 luni de prescripţie a dreptului de opinie succesorală (art. 700 C. civ.)

- momentul transmiterii moştenirii la succesori, actul juridic al acceptării moştenirii retroactivând până la data deschiderii moştenirii. Tot astfel şi renunţarea la succesiune produce efecte retroactive până la această dată.

- problema validităţii actelor (pactelor) juridice asupra moştenirii, ştiut fiind că, în principiu, actele asupra unei succesiuni nedeschise sunt nule absolut.

În situaţia prezentată de dumneavoastră, rezolvarea  problemei se face pe cale judecătorească.

Citit 922 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.