Gălăţeni arestaţi pentru plasare de bani falşi. Telefoane cumpărate cu euro ”fabricați” la Brașov

Gălăţeni arestaţi pentru plasare de bani falşi. Telefoane cumpărate cu euro ”fabricați” la Brașov
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Trei gălățeni au ajuns în arestul poliției după ce, timp de câteva luni, au împânzit site-urile de vânzări cu cereri de cumpărare de telefoane la prețuri deloc neglijabile. Cel puțin opt persoane care voiau să înstrăineze telefoane au fost înșelate de gălățenii care au plătit cu euro falși obiectele achiziționate. Polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate au înregistrat plângeri de la păgubiți din Galați, Brăila, Buzău și Vrancea. 

Gruparea despre care anchetatorii susțin că ar fi formată din trei gălățeni a acționat în ultima jumătate de an, plasând pe piață mii de euro falși și păcălind mai multe persoane care doreau să vândă telefoane mobile. Mecanismul prin care indivizii acționau era unul simplu: căutau pe OLX anunțuri de vânzări de telefoane mobile scumpe, contactau vânzătorul și, eventual după o mică negociere, făceau afacerea. Primeau telefonul și plăteau în euro, în bancnote de câte 50 de euro. Banii nu erau însă veritabili, ci ”fabricați” la Brașov și livrați în baza unor relații pe care cei trei le aveau cu un intermediar, care primea, la rândul lui, un comision. Nu aveau de unde să știe că falsificatorii de bani de sub Tâmpa intraseră în vizorul autorităților de acolo, care la începutul acestui an au și procedat la destructurarea grupării, așa că, în perioada octombrie 2020 - ianuarie 2021 au reușit să plaseze peste 6.400 de euro, păcălind, oficial, opt persoane care nu se cunoșteau și nu aveau nicio legătura una cu alta. Cei mai mulți dintre păcăliți aveau însă să descopere că au fost păcăliți cu circa 800 de euro de persoană în momentul în care doreau să schimbe banii. La casele de schimb valutar era dezvăluită falsificarea bancnotelor. Așa au ajuns, rând pe rând, să facă plângeri la structurile de Combatere a Crimei Organizate din județele unde domiciliau, respectiv Galați, Brăila, Buzău sau Vrancea. 

Cinci percheziții în Galați 

În urma sesizărilor care conduceau la ipoteza că aceeași grupare acționase în toate cazurile de plasare și înșelăciune, dar și a destructurării grupării de la Brașov, cazul a fost preluat de BCOO Galați sub coordonarea DIICOT. Cei trei principali suspecți, Mînză Cătălin (43 ani), Ivaşcu Nicuşor Daniel (42 ani) și Rouă Sorin (41 ani), au fost reținuți în urma mai multor percheziții-fulger, desfășurate duminică dimineață. 

”La data de 14 februarie 2021, procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Galați împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Galați au efectuat un număr de cinci percheziții domiciliare, în urma cărora au fost ridicate mai multe telefoane mobile”, au arătat anchetatorii din Galați. Cei trei inculpați, despre care polițiștii spun că ar avea un bogat trecut infracțional și în țară și în străinătate au fosti prezentați în cursul dimineții de luni în fața Tribunalului Galați cu propunere de arestare preventivă, pentru o perioadă de 30 de zile pentru constituire a unui grup infracțional organizat, complicitate la falsificarea de valori străine în formă continuată, punere în circulație de valori falsificate în formă continuată şi înșelăciune în formă continuată. Judecătorii au admis solicitarea procurorilor DIICOT. 

Citit 5880 ori Ultima modificare Miercuri, 17 Februarie 2021 13:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.