UPDATE Lovitură pe piața țigărilor de contrabandă. Români și moldoveni, complici într-o megarețea infracțională (FOTO și VIDEO)

UPDATE Lovitură pe piața țigărilor de contrabandă. Români și moldoveni, complici într-o megarețea infracțională (FOTO și VIDEO)
Evaluaţi acest articol
(17 voturi)

UPDATE Traficanții de țigări, "taxați" blând la Tribunalul Galați [detalii]


Opt persoane au fost reținute și alte opt au fost plasate sub control judiciar în urma unei ample operațiuni care a presupus descinderi în mai multe județe și în Capitală. Polițiștii de la Crimă Organizată au urmărit o rețea complexă de traficanţi de tutun,  extrem de bine pusă la punct, în cadrul căreia români, ucraineni și moldoveni și-au adus contribuția pentru introducerea în țară de cantități uriașe de țigări care mai apoi erau comercializate pe teritoriul României.

Cea mai amplă operațiune de destructurare a unei rețele de contrabandă de tutun din ultimii ani, derulată în zona de est și sud-est a României vizează activitatea unei grupări foarte vaste, despre care polițiștii susțin că ar fi început să acționeze în urmă cu doi ani. Cantități uriașe de țigări din Ucraina și Republica Moldova au fost trecute în România prin intermediul membrilor grupării, prin punctele de trecere a frontierei, dar şi pe la frontiera verde, și aveau ca destinații orașe mari, unde puteau fi vândute rapid, banii obținuți fiind mai apoi împărțiți în baza negocierilor purtate între capii rețelelor, aflați de o parte și de alta a graniței.

Afacere supravegheată din penitenciar

Anchetatorii au stabilit că două erau județele prin care intrau în țară maşinile care aveau la bord tutunul: punctele de trecere din Suceava și Botoșani erau folosite de contrabandiștii care le depozitau, iar mai apoi le transportau spre Galați, dar și spre alte județe, inclusiv spre Capitală. „Ţigările din Ucraina erau livrate de o structură coordonată de către cetăţean ucrainean, care, odată trecută ilegal frontiera de stat a României cu Ucraina în dreptul localităţii Vicovul de Sus, judeţul Suceava, preda ţigările de contrabandă către membrii grupării de pe teritoriul României care le depozitau în diverse locaţii din comuna Vicovul de Sus şi municipiul Rădăuţi. Coordonarea acestei predări se realiza telefonic de către o persoană privată de libertate, încarcerată în Penitenciarul Botoșani pentru comiterea aceluiași gen de infracțiuni. Prin diverse canale de comunicare membrii grupării se înțelegeau cu privire la cantitate și preț, iar ulterior organizau transportul țigaretelor pe ruta Suceava - București”, se arată într-un comunicat al DIICOT, structură care a supravegheat ancheta poliţiştilor de la Brigada de Combatere a Crimei Organizate (BCCO) Galaţi.  Unul dintre oamenii de legătură din Capitală, care ar fi supravegheat bunul mers şi finalitatea tranzacţiilor, ar fi unul dintre capii clanului Sportivilor, reţinut şi el în urma descinderilor de luni, 5 aprilie.

Ţigările moldoveneşti, dosite în podea

Ţigările din Republica Moldova erau livrate de o structură moldovenească a reţelei din care făceau parte cetăţeni români şi moldoveni. Membrii grupării au pus la punct un plan ingenios de introducere, transport, valorificare a ţigărilor de contrabandă, inclusiv în ceea ce priveşte comunicarea. Astfel, au achiziționat un microbuz în a cărui podea au amenajat un spaţiu de depozitare a ţigărilor de contrabandă, în care intra o cantitate de aproximativ zece baxuri la un transport. Totodată în interiorul microbuzului membrii grupării au montat un dispozitiv de localizare prin GPS în care au introdus o cartelă prepay, cu ajutorul căreia transportul era monitorizat de la depozit până la beneficiari. Poliţiştii de la BCCO Galaţi au descins luni, 5 aprilie, în 43 de locaţii din Iași, Ialomița, Vrancea, Galați, Botoșani, Ilfov, Suceava şi Bucureşti. La percheziţii, au fost ridicate 21.063 de pachete de ţigări, 200 de grame de cannabis, un kilogram de bijuterii, 38 de telefoane mobile, sumele de 41.210 lei și 57.200 de euro și 32 de pachete cu materiale explozibile. Zeci de persoane au fost duse la audieri, la DIICOT Galaţi, procurorii hotărând să reţină opt, în vederea prezentării la instanţă cu propunere de arestare preventivă şi să plaseze alţi opt, sub control judiciar.

Grupare parteneră, arestată în martie

Un preambul a descinderilor de luni a avut loc la jumătatea lunii martie, când o grupare conexă a fost lovită de poliţiştii gălăţeni de la Crimă Organizată. În urma unor descinderi care au avut loc la Buzău, a fost ridicată o cantitate imensă de ţigări, circa 150.000 pachete, care ar fi umplut câteva camioane, şi care urmau să fie vândute tot prin intermediul grupării destructurate luni, 5 aprilie. Membrii grupării respective, formată din trei bărbaţi cu dublă cetăţenie română şi moldovenească, aveau ca misiune procurarea ţigărilor şi încărcarea lor în mijloace de transport de mare capacitate, modificate special pentru a nu fi deconspirate la eventuale controale în trafic.

„Vehiculele erau modificate prin crearea unor locașuri ascunse care erau apte să preia cantități de aproximativ 100 de baxuri pentru fiecare mijloc de transport, respectiv aproximativ 50.000 de pachete de țigări pentru un mijloc de transport. În acest scop, au creat o adevărată flotă de mijloace de transport, compusă din ansambluri de transport mărfuri de tip TIR cărora le-au adus modificările structurale necesare pentru crearea spațiilor ascunse destinate încărcării unor cantități importante de țigarete”, au mai explicat anchetatorii. Cei trei moldoveni au fost arestaţi pe 15 martie, în baza deciziei Tribunalului Galaţi.

VEZI VIDEO MAI JOS

Media

Citit 3481 ori Ultima modificare Joi, 08 Aprilie 2021 00:39

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.