Traficul de influență, afacere de cursă lungă. Vânzătoarea de slujbe la Județean, deja condamnată

Traficul de influență, afacere de cursă lungă. Vânzătoarea de slujbe la Județean, deja condamnată
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

Un serviciu stabil, sigur și bine plătit în spital este vizat de tot mai multe persoane, dovadă fiind numărul mare de cursanți ai școlilor de asistenți și ai facultăților de medicină. Aspect deloc neglijat de cei care au găsit o oportunitate în traficarea influenței la anumite persoane pretins competente să decidă angajarea în sistem. Dovadă: o gălățeancă trimisă zilele trecute în judecată pentru că a garantat ocuparea unor locuri de muncă în spital și la Ambulanță a fost recent condamnată pentru altă serie de fapte similare, în urma cărora a încasat mii de euro de la doritori aflați în căutarea de servicii la stat. 

Plata de mii de euro pentru ocuparea locurilor de muncă în sistemul sanitar nu mai poate fi considerată o speculație sau un simplu zvon, dovadă stând numeroasele cazuri în care diverse personaje, care au, mai mult sau mai puțin legătură cu sistemul, ajung să facă obiectul unor anchete penale sub acuzații de promisiuni mincinoase. De cele mai multe ori, sunt denunțați de doritorii de job-uri care apelează la ei, acceptând să achite sume importante, sperând că asta le va asigura reușita la concursurile obligatorii prin lege, dar care nu își văd visul cu ochii. Acesta pare să fi fost și mecanismul care a pus capăt afacerii perfectate de Ioana Iacob, o gălățeancă despre care se spune că în urmă cu vreo trei-patru ani a reușit să convingă mai mulți aspiranți că are trecere la un medic din Spitalul de Urgență, care ar putea facilita reușita la concursuri și implicit angajarea. Oficial, femeii i-au fost dovedite până acum patru fapte, comise în 2017 și 2018. Interesant este că prima a pus-o la cale și a dus-o la bun sfârșit alături de o prietenă, Adriana Tatomir. Ambele aveau să rețină ofițerii DGA, care au primit sesizarea care le acuza de promisiuni mincinoase, au primit suma de 3.000 de euro de la o persoană care dorea să se angajeze ca infirmieră în spital. ”În luna aprilie 2017, una dintre inculpate a primit pentru sine, atât în mod direct, cât şi prin intermediul celeilalte inculpate, suma de 3.000 de euro de la un martor denunţător, după ce l-a lăsat, în mod nereal, să creadă că are influenţă asupra unui medic din cadrul comisiei de examen organizat la un spital din Galaţi. În schimbul banilor, i-a promis denunţătoarei că va determina un funcţionar public să-i faciliteze reuşita la concursul organizat de instituţie în perioada 20 aprilie 2017 - 2 iunie 2017 şi, implicit, angajarea sa în spital pe post de infirmieră”, au consemnat anul trecut ofițerii DGA Galați la finele anchetei prin care Iacob și Tatomir au fost trimise în judecată pentru trafic de influență și complicitate la această faptă. Tribunalul Galați le-a condamnat pe cele două la câte doi ani de închisoare cu suspendare, însă Ioana Iacob a atacat decizia și a obținut în luna iulie, din partea Curții de Apel Galați, o reducere simbolică a pedepsei, la 1 an și 4 luni închisoare cu suspendare. Două luni mai târziu, însă, avea să fie din nou trimisă în judecată, tot pentru fapte similare. Trei infracțiuni de trafic de influență, prin care femeia ar fi obținut 8.500 de euro de la tot atâția aspiranți la slujbe în Spitalul de Urgență și, respectiv, la Serviciul de Ambulanță, comise una după alta în primăvara anului 2018, fac obiectul acuzațiilor din dosarul ajuns pe masa Tribunalului Galați la jumătatea acestei luni, fapte comise după același ”patent”: promisiunea de reușită la concurs prin intervenția la un medic cu putere de decizie din cadrul unității sanitare. 

Citit 7258 ori Ultima modificare Vineri, 01 Octombrie 2021 01:17

5 comentarii

 • postat de Tirpitz
  Joi, 30 Septembrie 2021 11:07
  82.76.159.***
  Cei mai corupti, cei mai mari spagari, cei mai lipsiti de empatie, multi neprofesionisti de la functionari la medici, sunt in acest spital. Cu atatea diplome cumparate, sigur ca toti neavenitii vor slujbe.
  0
  9
  Raportează
 • postat de Galatean, din pacate
  Joi, 30 Septembrie 2021 10:39
  81.12.150.***
  Hai ! Intrati in ei !!! Medici si asistenti !
  Poate se linistesc, poate se omenesc.
  1
  7
  Raportează
 • postat de ADYtza74
  Joi, 30 Septembrie 2021 10:28
  62.231.94.***
  E clar ca dupa chestia asta ceva personal trebuie concediat. Te mai intrebi de unde incompetenta si neprofesionism.
  0
  8
  Raportează
 • postat de 007
  Joi, 30 Septembrie 2021 09:39
  109.70.100.***
  De regulă cad capetele celor mici. Caracatița este mult mai extinsă și mult mai sonoră decât ce scrie în articol.
  0
  11
  Raportează
 • postat de Dds
  Joi, 30 Septembrie 2021 00:26
  89.137.225.***
  Spitalul judetean a devenit un loc atat de infectat cu astfel de caractere incat mai bine te duci direct la cimitir fara sa mai cheltui si bani degeaba.
  3
  48
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.