Numeroase escrocherii cu certificate false de vaccinare. Anti-vaxerii, păcăliți de hackeri

Numeroase escrocherii cu certificate false de vaccinare. Anti-vaxerii, păcăliți de hackeri
Evaluaţi acest articol
(12 voturi)

Un nou tip de înșelăciune a luat amploare în ultima vreme, odată cu dezvoltarea practicii de procurare a certificatelor false de vaccinare anti-COVID. Cei care profită de persoanele care sunt dispuse să plătească pentru un document care să ateste, mincinos, că sunt imunizate, sunt infractorii cibernetici, care, sub pretextul vânzării online de certificate, le iau banii anti-vaxerilor și îi lasă mai apoi cu buza umflată.

Orice naș își are nașul este proverbul care își regăsește aplicabilitatea perfectă în cazul afacerii cu certificate de vaccinare false. Moda cumpărării unui document necesar fie la locul de muncă, fie liberei circulații a dat idei de îmbogățire infractorilor, care profită de disponibilitatea antivacciniștilor de a minți și de a ascunde și faptul că nu sunt imunizați, și mașinațiile prin care își procură certificatele. Cu toate acestea, mai mulți păcăliți au ajuns la poliție după ce au plătit pentru actul cu care sperau să poată trece liniștiți de orice restricții. În toată țara au fost raportate mai multe cazuri, ofițerii Direcției de Investigare a Criminalității Economice ajungând la concluzia că modul de operare este același și poate viza un număr mare de persoane care au ales calea cea mai simplă, a tranzacțiilor online.

"Din cercetări a reieșit că persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, COVID, certificat, vaccine passports, vaccine cards etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate COVID-19. Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică. Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp, se renunță la tranzacție", avertizează anchetatorii care au cercetat modul de acțiune al hackerilor.

"Clientul", odată convins că i-a fost generat certificatul, trebuie să facă plata fie în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, primind instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului. După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul, care astfel pierde banii și nu mai primește niciun certificat.

Citit 3418 ori Ultima modificare Vineri, 08 Octombrie 2021 00:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.