Jandarmul-piroman, trimis după gratii pentru următorii doi ani

Jandarmul-piroman, trimis după gratii pentru următorii doi ani
Tribunalul Militar, blând cu ofiţerul incendiator
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Deși a ales calea judecării în procedură simplificată, căpitanul de jandarmi acuzat de distrugere prin incendiere nu și-a recunoscut în scris faptele și nu a încheiat un acord. Cu toate acestea, a primit pedepse mici din partea Tribunalului Militar Iași, care a hotărât că ofițerul va trebui să stea după gratii doi ani și jumătate. Pagubele civile, estimate la 100.000 de euro, vor fi disputate în cadrul unui proces civil, pe care păgubiții vor trebui să îl poarte cu fostul militar, aflat în pușcărie.

George Daniel Băcanu nu va sta după gratii mulți ani, așa cum probabil ar fi considerat drept opinia publică și mai ales cei ale căror mașini au fost incendiate ca urmare a actului de răzbunare pus în aplicare de acesta în seara zilei de 12 octombrie 2021. Doar doi ani și jumătate, din care vor fi scăzute patru luni de arest, este pedeapsa la care a fost condamnat jandarmul, în primă instanță.

Tribunalul Militar Iași, deși nu a avut pe masă un acord de recunoaștere a vinovăției din partea inculpatului, a apreciat spre minim toate capetele de acuzare și le-a aplicat sentințe în consecință. Astfel, pentru distrugere prin incendiere, Băcanu a primit un an și zece luni de închisoare, pentru tulburarea liniștii și ordinii publice a primit patru luni, pentru fals intelectual a fost condamnat la un an de închisoare, iar abuzul de autoritate l-a "costat" opt luni de închisoare. În urma contopirii celor patru pedepse, la care s-a adăugat un spor de o treime, judecătorii i-au aplicat pedeapsa de 2 ani și 6 luni de închisoare, cu executare. Timp de doi ani, nu va avea voie să ia legătura, pe nicio cale, cu rivalul pe care a vrut să se răzbune, incendiindu-i mașina.

În ceea ce privește despăgubirile civile, acestea vor putea fi recuperate de către cei nouă păgubiți pe calea unui proces separat, civil.

Sentința nu este definitivă, ea putând fi atacată la Curtea Militară de Apel.

Citit 3152 ori Ultima modificare Joi, 03 Martie 2022 23:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.