Jandarm, călăuză pentru hoţi

Jandarm, călăuză pentru hoţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Soţia poliţistului Daniel Burducea, de la Rădeşti, le-a tăiat calea băcăuanilor *

Născut – n-o să vă vină să credeţi! – în sediul Poliţiei Bereşti, în anul 1993, şi moşit de subofiţerul Ilie Rabacu, minorul Jandarm S. a dat-o în bară, vinerea trecută.

Rău pentru el, rău şi pentru cei veniţi la furat din depozitul de materiale de construcţie al lui Ion Bolea.

Între depozit şi piaţa oraşului, calea ferată, pe terasament înalt. Ora aleasă pentru lovitură – 19.20. S-a considerat că ziua e mai puţin periculos să furi decât în puterea nopţii.

Numele celorlalţi făptuitori: Dragoş S., din Rădeana, judeţul Bacău şi Strugurel P., din Gura Văii, băcăuan şi el. Deşi înalt, şi din scândură, n-au avut dificultăţi cu gardul, sărind peste el cu uşurinţă.

Încuietoarea de la uşa unei magazii, forţată. Interesaţi de cupru, au scos cablul de la aparatul de sudură, îndesându-l în doi saci. În nişte ceaune găsite în curte au pus cuie şi cutii cu vopsea.

Rolul lui Jandarm, ca bereştean cunoscător la amănunt al interioarelor depozitului: după ce le-a arătat celor din bandă unde era cablul, a revenit în stradă, ocupând, pe calea ferată, sus, poziţie pentru a ţine zona sub observaţie.

Prost gândit, planul lor a eşuat. Surprinşi de proprietar pe când se pregăteau să dea sacii peste gard, făptuitorii din Rădeana şi Gura Văii nu s-au pierdut cu firea, izbutind, prin forţă, să treacă de Ion Bolea.

Marele lor noroc – administratorul S.C. Mac Prod avea secure la purtător, în maşină, dar parcase prea departe… Ajunşi la autoturismul lor, o Dacie de culoare albastră, în care Jandarm, speriat, se ghemuise deja, au pus sacii şi ceaunele pe bancheta din spate, dispărând în scrâşnet de roţi.

Ochiul lui Ion Bolea îl recunoscuse numai pe Jandarm, zărit pe calea ferată înainte de a da piept cu autorii jafului („Era Jandarm, sută la sută. Părea că patrulează!”).

La ora 20.08, agentul şef Costel Negru, creierul poliţiei din Bereşti, intră în acţiune, formând, în regim de urgenţă, echipă cu agentul Marian Porojan. În vizorul lor, ieşirile din oraş. Între timp, din mers, intră în dispozitiv şi agentul-şef adjunct Liviu Maftei, de la Formaţiunea Rutieră Bereşti, aflat în misiune pe şoseaua naţională Bursucani-Bălăbăneşti.

Din om în om, se află cu rapiditate încotro se îndreptase Dacia albastră – spre Cruceanu. În calitate de coordonator al urmăririi, Costel Negru alertează Poliţia Rădeşti, cerând oprirea Daciei înmatriculată la Bacău.

Pe recepţie, agentul Daniel Burducea. Dezgheţat şi ăsta! Are maşină, dar nu şi permis de conducător auto. În această situaţie, pentru a putea interveni, apelează la serviciile soţiei sale, care este şoferiţă, pornind împreună, în viteză, spre şoseaua Bereşti-Bălăbăneşti, să taie calea infractorilor.

Opriţi în trafic, băcăuanii se supun ordinului de a coborî. Jandarm însă, îngrozit că ar fi urmat să fie readus la Bereşti şi pus faţă în faţă cu Ion Bolea, recurge, pentru a scăpa, la un truc: sub pretextul că dacă mai întârzie îi va plesni vezica, i se permite să se depărteze câţiva metri pentru a se urina.

Simţind aerul de libertate în nări, minorul uită complet de necesitatea fiziologică, sărind ca un inconştient într-o râpă, ca să se piardă apoi în pădurea dintre Rădeşti şi Docăneasa. Nu s-a făcut uz de pistol. Dacia cu sacii cu cablu a fost readusă la Bereşti de agentul Iulian Cimpoaie, de la Poliţia Bereşti-Meria.

Audiaţi în prezenţa martorilor, băcăuanii recunosc fapta. Dragoş S., neştiutor de carte. Abia la ora două, dinspre ziuă, sunt lăsaţi să plece. Supăraţi, extenuaţi, învinşi de Poliţiile Bereşti şi Rădeşti.

Jandarm, dat în urmărire. Cercetările continuă. Grupul de făptuitori este bănuit că ar fi furat şi de la Romică L., din Bereşti, cablul de la aparatul de sudură şi un radiator de tractor (în patru ore cât i-au reparat căruţa, au „fotografiat” ce avea în gospodărie, după care, când le-a venit bine, l-au lăsat fără cupru).

Explicaţie foto: Cuprul - metalul cel mai căutat de răufăcători în nordul judeţului Galaţi. La Bereşti, inşi din Bacău, specializaţi în sustras cablurile de la aparate de sudură electrică, au pătruns în depozitul lui Ion Bolea, ca să cadă, o jumătate de oră mai târziu, în mâinile Poliţiei, la Rădeşti

Citit 1477 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.