UPDATE Percheziții în Galați pentru corupție în pandemie. Medici și instituții, anchetați pentru „vaccinare la chiuvetă”

UPDATE Percheziții în Galați pentru corupție în pandemie. Medici și instituții, anchetați pentru „vaccinare la chiuvetă”
Evaluaţi acest articol
(36 voturi)

UPDATE. Cadre medicale, instituții și persoane care figurează ca vaccinate împotriva Sars-Cov-2, dar care în realitate ar fi plătit să nu fie imunizate decât pe hârtie au fost țintele procurorilor în cadrul unui maraton de percheziții în peste 40 de locații, printre care și instituții publice. Anchetatorii suspectează că la chiuvetele centrelor de vaccinare din Galați s-au vărsat dozele care ar fi trebuit administrate pentru persoane din nu mai puțin de 12 județe din partea de est a țării. Trei suspecți, două asistente și soțul uneia dintre acestea, au fost plasați sub control judiciar.

41 de mandate de percheziție domiciliară, șase percheziții auto, șase mandate de aducere și cinci ordonanțe de ridicare a unor documente de la instituții publice de pe raza județului Galați au fost puse în aplicare de ofițerii DGA Galați și de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunal, în cadrul a trei dosare penale în care sunt cercetate fapte de corupție legate de procesul de vaccinare împotriva COVID-19 pe raza județului Galați. Anchetatorii au în vedere fapte de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență și alte fapte penale, comise de către cadre medicale și de persoane fără calitate specială, domiciliate în mai multe județe din zona Moldovei și nu numai. Astfel, în anchetă au fost angrenate structuri Anticorupție din județele unde se presupune că există persoane care au contribuit la funcționarea acestor rețele, în care unii plăteau, iar alții eliberau adeverințe și certificate verzi. Racolarea beneficiarilor interesați de astfel de servicii, colectarea sumelor de bani, precum și predarea acestora către cadrele medicale se făcea de către intermediari, spun anchetatorii.

"În fapt, în cadrul celor trei dosare penale, se efectuează urmărirea penală cu privire la împrejurările în care, în schimbul unor sume de bani primite de la persoane interesate, cadrele medicale au simulat actul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, după care au atestat în registrele de evidenţă, contrar realităţii, că persoanelor respective li s-a administrat vaccinul. De asemenea, au implementat în baza de date R.E.N.V. date neconforme cu realitatea, făcând astfel posibil ca persoanele interesate să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate verzi de vaccinare COVID-19 în mod ilegal, eludând astfel restricţiile impuse de autorităţile române", a explicat cms. șef Felicia Tudoran, purtătorul de cuvânt al DGA Galați.

Suta de euro pentru un "vaccinat"

Capii afacerii pe bani cu vaccinul gratuit ar fi, susțin procurorii, trei persoane, respectiv două asistente medicale și soțul uneia dintre ele, în privința cărora au fost destule probe cât să fie plasate sub control judiciar. Cu toate că rețeaua este mai vastă, aceștia trei ar fi pus umărul decisiv la mișcarea roților mecanismului, care a funcționat din luna noiembrie a anului trecut, când începuse să fie esențial certificatul verde. O sută de euro era, în medie, suma în schimbul căreia antivacciniștii primeau documentul ce permitea libera circulație fără injecție. Cel care primea banii era soțul unei asistente, care ar fi strâns 850 de euro de la opt persoane, în schimbul promisiunii că le va rezolva problema. "În privinţa primului inculpat, s-a reţinut că, în perioada noiembrie 2021 - februarie 2022, a primit 850 de euro direct pentru sine, după ce a lăsat să se creadă că are influență asupra unui funcționar public - asistentă medicală, și după ce a promis că o va determina pe aceasta să nu își îndeplinească atribuțiile de serviciu, respectiv, să simuleze injectarea cu vaccinul pentru protecţia împotriva noului coronavirus pe cumpărătorii de influență. S-a reţinut, de asemenea, că acelaşi inculpat a dat aceluiaşi funcționar public - asistentă medicală suma de 800 de euro", a explicat procurorul Liliana Istrate, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Galați. Cele care puneau efectiv în aplicare demersurile erau soția acestuia, asistentă medicală care activa în cadrul centrului de vaccinare de la Baza "Siderurgistul", și o colegă a acesteia. Femeile simulau vaccinarea, prima dintre ele mințind operatorul de la centrul de vaccinare că a făcut injecția și determinându-l să opereze manevra ca efectuată.


41 de mandate de percheziţie domiciliară, șase percheziții auto, șase mandate de aducere și cinci ordonanțe de ridicare a unor documente de la instituții publice de pe raza județului Galați au fost puse în aplicare de ofițerii DGA Galați și de procurori ai Parchetului de pe lângă Tribunal, în cadrul a trei dosare penale în care sunt cercetate fapte de corupție legate de procesul de vaccinare împotriva COVID-19, pe raza județului Galați. Anchetatorii au în vedere fapte de luare de mită, dare de mită, trafic de influență, cumpărare de influență și a altor fapte penale, comise de către cadre medicale și de alte persoane fără calitate specială, domiciliate în mai multe județe din zona Moldovei și nu numai.

”În fapt, în cadrul celor trei dosare penale, se efectuează urmărirea penală cu privire la împrejurările în care, în schimbul unor sume de bani primite de la persoane interesate, cadrele medicale au simulat actul de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2, după care au atestat în registrele de evidenţă, contrar realităţii, că persoanelor respective li s-a administrat vaccinul. De asemenea, au implementat în baza de date R.E.N.V. date neconforme cu realitatea, făcând astfel posibil ca persoanele interesate să obţină adeverinţe de vaccinare şi certificate verzi de vaccinare Covid-19, în mod ilegal, eludând astfel restricţiile impuse de autorităţile române. În activitatea infracţională derulată, cadrele medicale au fost ajutate şi de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obţinerea de adeverinţe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum şi de remiterea ulterioară a banilor către acestea”, informează DGA Galați.

Citit 24330 ori Ultima modificare Miercuri, 23 Martie 2022 01:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.