Galațiul, poartă de intrare pentru traficanții de migranți. Asiatici ascunși în dubițe, pe mii de euro

Galațiul, poartă de intrare pentru traficanții de migranți. Asiatici ascunși în dubițe, pe mii de euro
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

O puternică rețea de traficanți de migranți asiatici care doreau să ajungă în state din vestul Europei a fost destructurată de procurorii și polițiștii de la Criminalitate Organizată în cadrul unei operațiuni complexe, desfășurate în cooperare cu autoritățile din Republica Moldova. Rețeaua este suspectată că a traficat cel puțin o sută de persoane care plăteau să fie trecute granița în România și mai apoi în alte state ale Uniunii Europene. Peste 60 de percheziții au avut loc într-o singură zi, 11 persoane suspecte fiind reținute.

Ascunși în compartimente strâmte, înghesuiți în dubițe care oficial transportau persoane sau mărfuri, și transportați mii de kilometri, din Republica Moldova către state din vestul Europei, respectiv, Austria și Germania, unde sperau să înceapă o nouă viață, totul după ce își cumpărau "biletul" cu sume mari de bani, cuprinse între 5.000 și 8.000 de euro. Este o afacere în care s-au angajat cetățeni ale unor state asiatice sărace, care au apelat, în ultimul an, la o rețea de călăuze care a luat ființă pe teritoriul Republicii Moldova și care se obliga, contra cost, să le asigure transportul celor dornici să emigreze, fără ca aceștia să aibă nevoie de acte obligatorii la trecerea frontierei de stat.

În zeci de cazuri au izbutit să treacă granița, reușind aparent să înșele vigilența echipelor de control. Aparent, pentru că autoritățile au prins firul afacerii și, cu sprijinul DIICOT Galați și al polițiștilor Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate, alături de Poliția de Frontieră, au trecut la monitorizarea operațiunilor. Concluziile aveau să arate că activitatea rețelei era bine organizată și extrem de profitabilă.

"Migranții au fost transportați în grupuri mici, de șase - zece persoane, cu sprijinul unor persoane prezente în autoutilitare, care au avut rolul de a induce în eroare organele de control, prin simularea unor transporturi reale de persoane și mărfuri. De asemenea, transporturile de migranți au beneficiat de suportul unor autoturisme de mici dimensiuni, utilizate ca antemergător, în scopul asigurării protecției transporturilor, acestea verificând și semnalând prezența în traficul rutier a autorităților și pentru a evita efectuarea unor controale amănunțite în punctele de trecere a frontierei de stat a României", au explicat reprezentanții DIICOT Galați.

Sumele de bani obținute de la asiaticii transportați erau rapid reinvestite, în mașini de lux și case, pe teritoriul Republicii Moldova. Anchetatorii au reușit să demonstreze efectuarea a 16 transporturi care au tranzitat România, în cursul cărora au fost traficați circa o sută de migranți. În urma a 66 de percheziții domiciliare desfășurate în aceeași zi pe teritoriul Republicii Moldova, au fost ridicate 26 de autovehicule utilizate la comiterea faptelor și au fost reținute, pentru 72 de ore, 11 persoane.

Citit 1780 ori Ultima modificare Joi, 21 Aprilie 2022 23:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.